Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Glassmaskiner - bäst i test

 

Råd & Röns test av 19 glassmaskiner visar att även billiga modeller kan ge gott(!) resultat.

I testet av glassmaskiner har vi bland annat:

 • Gjort vaniljglass, citronsorbet och yoghurtglass.
 • Mätt frystider.
 • Bedömt hur lätta glassmaskinerna är att använda och rengöra.
 • Mätt svinn - hur många gram glass kan inte skrapas ur från visp och behållare

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 135 och ange koden 50549
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris Kapacitet
Andersson ICM 1.1 200 kr 0,8 l
Ariete Gran Gelato 638 450 kr 0,6 l
C3 Gelato 350 kr 0,8 l
Centurion GN-100 300 kr 0,9 l
Chillfactor Ice Cream Maker 150 kr 0,1 l
Clatronic ICM3225 300 kr 0,8 l
Cuisinart ICE30BCE 1300 kr 1,5 l
Cuisinart ICE40BCE 1000 kr 1,0 l
DeLonghi II Gelataio ICK5000 3000 kr 0,6 l
Kenwood AT956A 650 - 650 kr 1,0 l
Kitchen Aid 5KICA0WH 1300 kr 1,4 l
Lagrange 409002 500 kr 1,0 l
Nemox Gelato Chef 2200 4000 kr 0,6 l
Nemox Trendy 700 kr 0,8 l
OBH Nordica 6616 Ice Cream Box 650 kr 0,8 l
OBH Nordica 6617 Tasty Duo Ice Cream Maker 400 kr 0,6 l
OBH Nordica 6623 Ice Cream Maker 400 kr 0,3 l
Waves IC-201930 300 kr 1,0 l
Wilfa ICM-C15 2000 kr 0,6 l

Utdrag ur testartikeln

Vi har testat 19 glassmaskiner i labbet, varav 16 har någon form av frysblock som fryser glassen, och tre av dem fryser glassen själva. Vår hemgjorda glass på redaktionen med blåbär och vit choklad gör succé.

Den är mörkt lila till färgen och smakar verkligen blåbär, fast bättre, med en söt underton av vit choklad. En liten klick räcker långt, eftersom den är stinn av grädde och smak.

Lätta att använda

Glassmaskinen var länge själva sinnebilden för julklappen som blir stående oanvänd längst inne i något skåp. Men de senare åren har tillverkarna sett en ökad försäljning.

– Det har kommit nya maskiner som är mer lätthanterliga, och allt fler har mer intresse av att göra egen glass i stället för att köpa, säger Ulrika Högberg, marknadschef, OBH Nordica.

Och glassmaskinerna i testet är alla lätta att använda. Problemet är snarast att det handlar om att planera. Frysblocket eller -skålen, som fryser glassen i 16 av maskinerna, måste vara i frysen minst åtta timmar innan den kan användas.

– Det anges åtta timmar i manualen, men bäst blir det om skålen får frysa minst 24 timmar, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Tillverkarna ger rådet att ha frysblocket i frysen hela tiden, så att maskinen är redo när glassuget sätter in. Men då gäller det att du har ordentligt med plats i frysen, för de är ganska stora. Hos ..., till exempel, ska hela skålen, som är 22 centimeter i diameter och 14 centimeter hög, frysas.

Och då blir det inte särskilt mycket glass, bara 0,8 liter, vilket i och för sig räcker långt eftersom den är dryg, men det går inte att göra dubbla satser eller två satser efter varandra, eftersom frysdelen måste frysas in igen. Flera av glassmaskinerna gör heller inte så mycket glass som det står på förpackningen.

– Den kapacitet vi anger är baserad på hur mycket glass som praktiskt kan göras, enligt manual, receptbok eller andra markeringar. Ofta är det cirka hälften av vad det kan stå på kartongen, säger Ronny Karlsson.

Tre av maskinerna har i stället en egen frysenhet som fryser glassen, och man kan göra mer än en sats åt gången i dem. Men de kostar också mycket mer – några tusenlappar, mot några hundralappar för de enklare maskinerna. De här tre maskinerna gör även den bästa glassen.

– Ju längre maskinen kan hålla på, desto bättre och desto mer jämnt fördelad blir glassen. Problemet med de maskiner som har en del som fryses in är att de inte kan hålla på hur lång tid som helst, eftersom frysdelen då hinner tina, säger Ronny Karlsson.

Yoghurtglass blir bäst

Alla maskiner i vårt test är i stort sett bra på att göra glass. Bäst är de på att göra yoghurtglass. Där får i stort sett alla maskiner högsta betyg rakt igenom, och vi har därför valt att inte ha med de betygen i tabellen, även om samma parametrar har bedömts där som för de andra glassorterna. Ett undantag är ..., som bara får godkänt för sin yoghurtglass.

Några maskiner har inte tillräckligt lång spatel som rör runt i glassen. Då fryser glassen längs sidorna så den blir isig där men bara mjuk i mitten. Det drar ned betyget. Några av glassmaskinerna blandar heller inte ingredienserna särskilt bra, utan vaniljfrön och citronzest hamnar i botten av skålen.

Maskinerna får höga betyg för hanterbarhet. De flesta har bara en på- och en av-knapp. Några har också en timer som räknar ner tills glassen är klar. Det kan dock vara lite trixigt att hälla i glassen i skålen, och många av maskinerna saknar någon form av markering för hur mycket glassmassa som ryms i skålen utan att den kommer att svämma över när glassens volym ökar i takt med att den fryses.

Det är bra att ha när du använder ett glassrecept som inte är anpassat för just din maskin. Flera av maskinerna går inte heller att diska i maskin, vilket är ett minus.

Svåra att tömma

Men den största nackdelen är att det är svårt att få ut all glass ur maskinen; mycket fastnar i spateln och skålen. Vi har mätt svinnet, och i ... maskin är det 299 gram yoghurtglass kvar när man har skopat ur allt. Även ...maskin är svår att tömma ordentligt.

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!