Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Juicepress - bäst i test

 

Slowjuicern sägs göra den nyttigaste juicen. Vi har testat 8 slowjuice-apparater tillsammans med 18 klassiska råsaftcentrifuger för att se om det verkligen stämmer.

I testet av slowjuicer och råsaftcentrifug har vi bl.a.

 • Gjort 5 olika juicer - morötter, äpplen, grönsaksmix, rödbetor, jordgubbar.
 • Mätt hur många procent av frukten/grönsakerna som blir juice .
 • Mätt tiden det tar att göra varje juice.
 • Bedömt hur lätt det är att att fylla på frukt.
 • Mätt hur mycket pressen väsnas.
 • Bedömt hur lätt juicepressen är att diska.
 • Och mycket mer...

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 135 och ange koden 57030
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris Typ av juicepress
Andersson JCR 2.1 299 - 499 kr Råsaftcentrifug
Bosch MES25 630 - 1369 kr Råsaftcentrifug
Bosch MES3500 834 - 1778 kr Råsaftcentrifug
Bosch MES4010 1588 - 3123 kr Råsaftcentrifug
C3 Vitality 499 - 539 kr Råsaftcentrifug
Coline Råsaftcentrifug 34-4058 599 - 599 kr Råsaftcentrifug
Electrolux ESF2000 918 - 1499 kr Råsaftcentrifug
Hurom HU-700 2nd 3440 - 5295 kr Slow juicer
Kitchen Aid Artisan 5KVJ0333 2099 - 4599 kr Råsaftcentrifug
Magimix Le Duo Plus XL 2899 - 2899 kr Slow juicer
Moulinex Easy Fruit 1199 - 1199 kr Råsaftcentrifug
OBH Nordica Prestige 699 - 1605 kr Råsaftcentrifug
Philips HR1832 599 - 829 kr Råsaftcentrifug
Philips HR1836 399 - 1089 kr Råsaftcentrifug
Philips HR1855 699 - 1190 kr Råsaftcentrifug
Philips HR1869 1195 - 2016 kr Råsaftcentrifug
Philips HR1871 1658 - 1690 kr Råsaftcentrifug
Philips HR1882 2490 - 2490 kr Slow juicer
Sandström S10SJ14E 995 - 995 kr Slow juicer
Sandström SFJ14E 995 - 995 kr Råsaftcentrifug
Severin ES 3567 853 - 1799 kr Slow juicer
Tefal Infiny Press Revolution 1954 - 2599 kr Slow juicer
Tristar SC-2284 349 - 635 kr Råsaftcentrifug
Turmix Råsaftcentrifug 3995 - 3995 kr Råsaftcentrifug
Wilfa SJ-150 999 - 1469 kr Slow juicer
Witt B6100 3185 - 4495 kr Slow juicer

Utdrag utdrag ur testartikeln

I Råd & Röns test kammar ... hem förstaplatsen, och de närmaste platserna därefter. Inte förrän på femte plats kvalar en ... in. Den är dessutom dyr – den kostar drygt ... kronor.

...

Majoriteten av de testade ... placerar sig i botten av tabellen. Det som främst drar ner betyget är att de tar lång tid på sig, gör sämre juice och är krångligare att diska.

...

Juicepressarna i testet får göra fem olika sorters juicer. Recepten har valts ut för att testa om maskinerna klarar av både hårda frukter och grönsaker – som rödbeta och morot, och mjuka – som jordgubbe och vattenmelon. Men det är framför allt äpplen som sätter pressarna under störst press – här är skillnaden stor både i hur lång tid de tar på sig och hur bra resultatet blir. 

En bra juicepress ska ge en stor mängd klar juice. Eftersom frukter är olika stora väger vi både den frukt vi stoppar in i pressen och den juice som kommer ut och mängden tillverkad apelsinjuice varierar från 44 till 75 procent. Vi har även tittat på konsistens och om juicen skiktar sig efter tio minuter.

...

Rengöringen är juicepressarnas största svaghet. Delarna måste tas isär och fruktrester rensas bort, lösdelarna kan sedan i bästa fall diskas i maskin. I testet mäter vi hur lång tid det tar att ta isär de olika delarna och grovrengöra dem. Drygt två och en halv minut tar det att göra rent de pilligaste maskinerna. ... har många små delar och hål, som kärnor och skal kan fastna i, och flera av dem går inte heller att diska i maskin. ... är lite lättare, men många av dem är fortfarande krångliga och det är långt ifrån alla som är diskmaskinståliga.

I övrigt är juicepressarna lätta att hantera, montera och använda. En panel av experter tycker att maskinerna är av hög kvalitet, men att de däremot låter väldigt illa. Här är ... värst. Några låter så mycket som 89 dB – och det vill man kanske inte utsätta sig för det första man gör på morgonen.

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!