Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Kylskåp - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 22 kylskåp som är mellan 152 och 190 centimeter höga. Det är stora skillnader på nedkylningsförmågan och temperaturen i grönsakslådorna i kylskåpen.

I testet av kylskåp har vi bl.a. mätt:

 • Medeltemperatur i kyldel, grönsakslåda och kött/fisklåda.
 • Hur lång tid det tar för rumsvarm mat att nå 5°C och 7°C.
 • Energiförbrukning.
 • Hur mycket kylen väsnas.
 • Och mycket mer...

Köp testet för 45 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 145 och ange koden 03501
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris Höjd Integrerad
Bosch KIR81VF30 8119 - 9799 kr 177 cm
Bosch KIR81VS30 7662 - 8790 kr 177 cm
Bosch KSV36BW30 7875 - 10566 kr 186 cm
Cylinda K 4285 6495 - 7820 kr 185 cm
Electrolux ERF4114AOW 3980 - 9693 kr 185 cm
Electrolux ERF4115DOW 4675 - 8603 kr 186 cm
Gorenje ORB153 7664 - 9699 kr 153 cm
Gorenje R6192KX 5990 - 6183 kr 185 cm
Gram KS 6456-90 F 8371 - 8421 kr 185 cm
IKEA Frostfri 5995 kr 186 cm
IKEA Frostig 6495 kr 177 cm
LG GL5241PZJZ 9995 - 9995 kr 185 cm
LG GL5241SWJZ 8995 - 8995 kr 185 cm
Liebherr KB4350 14995 - 15999 kr 185 cm
Liebherr KBes4350 13490 - 20290 kr 185 cm
Liebherr SK4240 7490 - 7490 kr 185 cm
Miele K28202 D edt/cs 9990 - 11495 kr 186 cm
Miele K28202 Dws 7990 - 9995 kr 186 cm
Samsung RR35H6145WW 7995 - 7995 kr 180 cm
Siemens KI81RVF30 6490 - 8326 kr 177 cm
Smeg FAB28 10620 - 12595 kr 152 cm
Whirlpool SW81QWR 4270 - 5495 kr 190 cm

Utdrag ur testartikeln

Det är väldigt stora skillnader på medeltemperaturen i grönsakslådorna mellan de olika kylskåpsmodellerna, från 2,5 grader till 9,5 grader när kylskåpen är inställda enligt tillverkarens rekommendationer.

Om det är bra eller dåligt med en något mindre kall frukt- och grönsakslåda beror på vad du har tänkt förvara i lådan – olika frukt och grönt kräver väldigt olika temperaturer. Sallad bör till exempel förvaras i 0 till 2 grader och förstörs snabbt i många av kylarnas grönsakslådor, som har en mycket högre medeltemperatur.

...

Vi har testat 22 singelkylskåp som är mellan 152 och 190 centimeter höga. ... och ... har båda korats till Bäst i test och ... tycker vi är ett Bra köp. ... och ... har båda högre totalpoäng men faller på att de har en högre ljudnivå.

...

Kylskåpets nedkylningsförmåga är viktig. Den visar vad ett kylskåp går för när det verkligen gäller, det vill säga hur mycket rumstempererad mat du kan ställa in utan att den redan kylda maten värms upp och överskrider maxgränsen på 9 grader. Samtidigt ska den rumstempererade maten bli kall så fort som möjligt. Och här är det stor variation på vad kylskåpen klarar av. 

Många tycker att ljudet är viktigt. Sitter du mycket i köket, eller har en öppen planslösning och är känslig för ljud, ska du kika extra på de betygen. Vi har både mätt ljudet och låtit en testpanel gradera det upplevda ljudet. ... och ... har båda samma relativt höga decibeltal, 38 dB(A), men panelen upplevde ljudet på ... som det mest störande av alla medan ljudet från... som riktigt bra.

...

För att kunna jämföra energiförbrukningen på ett rättvist sätt, hur effektiva de egentligen är, räknar vi ut energiförbrukningen per liter volym.

– Ett större skåp drar mer energi än ett mindre, det går inte att komma ifrån. Men vi vill veta hur mycket man får ut av energin, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Så testar vi kylskåp och frysar

Kylskåp och frysar kan verka enkla att testa men i själva verket är det ett av de mest komplicerade och dyra tester vi gör på Råd & Rön.

Temperaturen ska mätas på många olika platser, och under olika förutsättningar, och det tar tid. Väldigt lång tid. Det svåraste momentet, och som kräver lång erfarenhet hos labbpersonalen, är själva förberedelserna.


Kylskåpen lastas med gelblock under testet i labbet.

 

Optimala inställningar

Det är viktigt att alla kylskåp och frysar testas utifrån samma förutsättningar, oavsett storlek och inredning. För att kunna jämföra skåpen så rättvist som möjligt tar vi reda på brytpunkten, där varje skåp är som mest effektivt:

Vi testar hur mycket rumstempererad mat som kan ställas in utan att den redan kylda maten värms upp och överskrider maxgränsen på 9 grader, samtidigt som den rumstempererade maten ska bli kall så fort som möjligt.

– Det kan ta upp till en vecka att göra detta test, är man fel ute med några grader måste hela processen göras om. Men först måste modellerna stabiliseras i cirka två dygn. Det är med andra ord inte ett arbete för oerfaren labbpersonal, här gäller fingertoppskänsla för att kunna hitta rätt första gången, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.

 

Testar i klimatkammare

När vi har hittat den optimala inställningen börjar det egentligen testet, med mätningar av bland annat temperaturavvikelser och medeltemperaturer i olika delar av skåpet. Vi testar också kylskåpen och frysarna utifrån tillverkarnas rekommenderade inställningar. Bland annat hur stor skillnad det är mellan inställd temperatur och den verkliga temperaturen inne i skåpet, framför allt vilken temperatur matvarorna har.

Vi gör alla tester i en klimatkammare – det är ett klimatkontrollerat rum med konstant temperatur och fuktighet som har rum för tio singelskåp i taget. Alla testparametrar utförs i 20 grader, som ska efterlikna vanlig rumstemperatur, och i 10 grader, vilket ska motsvara att skåpet står i garaget eller källaren.

 

Mätningar med gelblock

Samtliga mätningar görs utifrån olika standarder. För att kunna mäta hur kalla matvarorna är i olika delar av skåpet används standardiserade gelblock. Mätningarna görs med temperatursensorer på olika ställen, men de är också kopplade till gelblocken som placeras enligt standard, med bland annat rätt avstånd från innerväggarna.

 

Rätt storlek på skåpet

Tillverkarnas uppgifter om volymen baseras oftast på ett helt tomt kylskåp eller en tom frys, utan hyllor och lådor. Vi mäter när all inredning är på plats, eftersom det är så konsumenten använder kylskåpet.

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!

 

 

Relaterat innehåll

Test - Kylfrysar

Energisnålt

Energisnålt

Att snabbt kyla maten är A och O för en kylfrys. Men en produkt i vårt test tar över ett dygn på sig innan maten blivit kall nog.

Test - Frysar

Kall frys - värms snabbt

Kall frys - värms snabbt

Flera frysar är riktigt snabba på att frysa ned maten. Men dålig isolering hos vissa modeller gör att maten snabbt förstörs om strömmen går.