Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Matberedare - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 23 matberedare som är bra hack- och skärhjälp i köket. Det finns många bra matberedare som kostar under tusenlappen, visar Råd & Röns test. Beredaren som som får utmärkelsen "bra köp" är i princip lika bra som testvinnaren, men till en fjärdedel av priset.

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 135 och ange koden 83878
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris Angiven effekt
Andersson FDP 2.1 599 - 599 kr 1100 W
Bosch MCM2054 599 - 699 kr 450 W
Bosch MCM4100 730 - 1399 kr 800 W
Bosch MCM5520 799 - 799 kr 800 W
Bosch MCM64060 1790 - 2695 kr 1200 W
Braun FP3010 695 - 1199 kr 600 W
Cuisinart FP14DCE 3995 - 3995 kr 1400 W
Dualit XL900 3699 - 3999 kr 900 W
Electrolux EFP5100 699 - 1195 kr 700 W
Electrolux EFP5200 499 - 499 kr 700 W
Electrolux EFP5300 1295 - 1687 kr 700 W
Kenwood FPM264 1290 - 1290 kr 750 W
Kitchen Aid 5KFP1335 3495 - 6899 kr 300 W
Krups KA890 4495 - 4495 kr 1200 W
Magimix 5200XL 3290 - 4499 kr 1100 W
Menuett Matberedare 199 - 199 kr 350 W
Moulinex Masterchef 5000 999 - 999 kr 750 W
OBH Nordica 6795 First Kitchen 690 - 1349 kr 700 W
OBH Nordica 6798 Chilli Pro 549 - 949 kr 500 W
Philips HR7625 895 - 895 kr 500 W
Philips HR7628 645 - 929 kr 650 W
Philips HR7762 979 - 1369 kr 750 W
Philips HR7778 1845 - 2339 kr 1000 W

Utdrag ur testartikeln

Utdrag ur Råd & Röns test av matberedare

...

Designen på matberedare har ändrats – de har blivit högre och mindre breda. Den traditionella beredaren har motorn bredvid skålen, men fler och fler ser ut som en förvuxen blender/mixer där motorn i stället sitter undertill. Dock visar vårt test att utseendet inte har någonting med den inre kvaliteten att göra.

...

I stort har maskinerna ett bra samlat betyg, men däremot varierar priserna stort. ... modell ... är förvånansvärt billig, 199 kronor, men då kan du köpa en betydligt bättre maskin om du lägger till några hundralappar.

– Man kan få en matberedare för 200 kronor, men då får man vad man betalar för. Men man behöver heller inte betala 5 000 kronor för att få en bra maskin, säger Ronny Karlsson.

Bäst i test är ... med 83 i betyg som kostar omkring 4 000 kronor, medan ... kostar en fjärdedel så mycket och har ett sammanlagt betyg på 82. Ett annat bra köp är ... med 78 poäng och kostar cirka 500 kronor, beroende var du köper den.

Förutom priset varierar också uppsättningen av tillbehör. Ska du ha matberedaren till ett specifikt ändamål bör du läsa på förpackningens förteckning om rätta redskapet finns med. Har du blivit galen i smoothies till exempel, ska du kolla att det medföljer en blenderbägare.

...

Förutom att mixa smoothies har vi också hackat, skivat, vispat och knådat för att testa beredarnas förmåga att uppnå ett jämnt resultat med så lite spill som möjligt.

En ögonbrynshöjare är betygen för brödbak. De flesta av oss förknippar nog inte matberedare med matbröd, men samtliga modeller, även 200-kronorsmaskinen, fick över godkänt.

– De räcker inte till för att baka till tonårsfamiljen, men klarar sig bra om man vill baka mindre brödlimpor, säger Ronny Karlsson.

Vill du kunna ställa in matberedan i ett skåp kan det vara bra att titta på vikten samtidigt som en tyngre apparat står stadigare. Det är en avvägningsfråga. Den tyngsta, ..., väger nästan nio kilo, men de flesta ligger på omkring tre, fyra kilon. Några modeller har fått en etta i betyg för förflyttning – de har extremt starka sugfötter. Ibland kan det bli för mycket av det goda.

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!