Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

25 robotdammsugare – bäst i test

 

Råd & Rön har testat 25 robotdammsugare mellan 500 till 6000 kronor. De flesta fixar smulor och skräp utan problem, men många modeller har stora problem att suga upp damm.  

I vårt test av robotdammsugare har vi bl.a. mätt hur mycket damm och djurhår som sugs upp från golv och mattor. Vi har mätt batteritiden och bullernivån. Dessutom har vi bedömt robotdammsugarnas "intelligens" - hur smart de städar och undviker hinder.

Detta ingår i köpet

När du köper det här testet får du även tillgång till våra tester av vanliga dammsugare, centraldammsugare och handdammsugare.

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 135 och ange koden 88854
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris
Centurion RDE120 599 - 599 kr
CleanMate QQ2 2900 - 3800 kr
Dirt Devil Libero 999 - 999 kr
Ecovacs Deebot 73 3063 - 3063 kr
Hoover RBC003 1990 - 1990 kr
Hoover RBC006 2795 - 2795 kr
Hoover RBC050 3490 - 3490 kr
iRobot Roomba 620 3595 - 3595 kr
iRobot Roomba 630 4995 - 4995 kr
iRobot Roomba 650 3229 - 4592 kr
iRobot Roomba 651 3795 - 3795 kr
iRobot Roomba 765 5790 - 5790 kr
iRobot Roomba 775 5095 - 5599 kr
iRobot Roomba 780 4989 - 4989 kr
iRobot Roomba 870 5390 - 5539 kr
iRobot Roomba 880 5970 - 6399 kr
LG VR6270LVMB 5425 - 5445 kr
Miele Scout RX1 3490 - 4995 kr
Neato BotVac 85 4890 - 4890 kr
Neato XV Signature 2920 - 2920 kr
Neato XV-25 3490 - 3490 kr
Philips FC8802/01 EasyStar 1259 - 1259 kr
Philips FC9910 4905 - 4905 kr
Samsung Navibot Silencio SR8895 3390 - 3390 kr
Vileda Relax Cleaning 999 - 1799 kr

Utdrag ur testartikeln

För dig som vill spara tid och inte bryr dig om lite skit i hörnen kan en robotdammsugare fungera bra. Men det gäller att inte ha saker som står i vägen för den lilla städfixaren – den är söt som ett husdjur men inte särskilt smart.

...

Den stora fördelen och själva vitsen med en robotdammsugare är att den jobbar medan du gör annat. Du behöver inte ens vara hemma. Den ersätter däremot inte din vanliga dammsugare. Framför allt är det i hörn och springor, längs väggar, mellan stolsben och på mattor som robotdammsugaren ligger klart i lä vid en jämförelse. Ja, egentligen ska roboten hålla till i rum med sparsam möblering och hårda golv.

...

För att hela golvytan ska bli städat har modellerna olika sätt att orientera sig i rummet. En del kör på tills de törnar emot något, vänder och kör vidare. Andra har lite mer avancerade system, som till exempel ultraljudssensorer eller en kamera som skannar av rummet.

Det fiffiga med robotdammsugaren är att när orken tryter åker den tillbaka till sin basstation för att laddas på nytt. När den är fulladdad ger den sig ut igen på nya städuppdrag. Den är envis och låter man den hållas kan resultatet bli hyfsat. Är det dessutom en programmerbar modell kan du få den att dammsuga till exempel varje dag klockan 11, eller en dag i veckan. Sedan sköter den sig själv.

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!

 

 

Relaterat innehåll

Test - Dammsugare

Rent utan oväsen

Rent utan oväsen

Vill du ha en riktigt bra och tyst dammsugare – kolla våra nya testade modeller.

Test - Handdammsugare

Få bort kaksmulorna

Få bort kaksmulorna

Snygga och smidiga men dåliga på damm. De flesta handdammsugare i testet klarar bara viss sorts smuts.