Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Smörgåsgrillar - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 15 smörgåsgrillar i olika prisklasser. Grillen kan omvandla en trist ostmacka till en bubblande, ostdoftande croque monsieur. Men några av smörgåsgrillarna i vårt test är så dåligt konstruerade att de kan orsaka brännskador.

Noterbart från testet:

  • Locken på 2 av grillarna blir brännheta - nästan 100 grader.
  • Den långsammaste grillen tar nästan 4 minuter på sig att bli uppvärmd.
  • Den snabbaste grillen värms upp på 91 sekunder.
  • 1 testad grill misslyckas att göra brödet frasigt.

Köp testet för 35 kr

Starta köp
  • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
  • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
  • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
  • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
  • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
  • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
  • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
  • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 135 och ange koden 47040
Du loggas in automatiskt.
  • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
  • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
  • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
  • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
  • Pengarna dras på din telefonräkning.
  • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
  • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
  • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
  • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
  • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
  • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris
Andersson SHM 1.1 79 - 79 kr
Bodum Bistro 389 - 550 kr
Breville VST051X 299 - 410 kr
C3 Ciabatta 229 - 339 kr
Krups FDK4 345 - 872 kr
Logik L02SMS11 250 kr
Matsui M02SMW11 99 kr
Melissa Black Line 200 - 200 kr
OBH Nordica 6885 700 kr
OBH Nordica Chilli 6943 299 - 479 kr
OBH Nordica Duo 6944 399 - 509 kr
OBH Nordica Quick 6877 382 - 382 kr
OK OSM 202 199 - 199 kr
Russell Hobbs 17936 219 - 351 kr
Tefal Ultra compact 249 - 362 kr

Utdrag ur testartikeln

Ost som smälter över frasigt grillat bröd, ett sting av stark senap som bryter av – ibland är den enklaste maten den godaste. Råd & Rön har testat 

15 smörgåsgrillar för att ta reda på hur bra de tar sig an uppgiften.

– En bra smörgåsgrill ska hålla ihop mackan så att osten stannar kvar och inte rinner ut. Och smörgåsen ska vara lagom och jämnt grillade, säger testchef Ronny Karlsson.

Helst ska man inte heller bli skadad när man använder den. Men det riskerar den som använder ... och ... smörgåsgrillar bli. När vi mätte temperaturen på utsidan av grillarnas lock under användning, nådde temperaturen nästan 100 grader.

– Med så höga temperaturer bränner du dig bara du nuddar den, säger Ronny Karlsson.

Säkerhetsbristerna resulterar i ett avdrag i det samlade betyget som placerar Matsuis och Logiks smörgåsjärn längst ner i tabellen.

Några av smörgåsgrillarnatar lite längre tid på sig att komma i gång än andra. Tiden har mätts från det att sladd har satts i väggen tills en lampa indikerar att det är dags att sätta i gång. Här tar till exempel ... nästan fyra minuter på sig, att jämföra med testets snabbaste grill, ... modell, som är startklar på en och en halv minut.

Däremot skiljer sig själva grilltiden av smörgåsarna mindre mellan modellerna. Resultatet blir också bra – smörgåsgrillarna levererar jämnt gyllenbruna smörgåsar med god grillyta. Dock får ... grill avdrag för att den önskade frasigheten i brödet uteblir.

Även något så roligt som att grilla mackor måste ha ett slut och då väntar rengöringen – smörgåsgrillarnas största huvudvärk. En bra konstruerad grill ska inte ha några fickor eller prång där matbitar kan gömma sig, utan ska vara lätta att torka av och rengöra.

... smörgåsgrill är lite svårare att göra ren än de andra grillarna. Några får också avdrag för att det är svårt att få bort flottiga fingeravtryck på utsidan. Hur lätta smörgåsgrillarna är att rengöra finns bedömt i betyget hanterbarhet, och här har vi även tittat på hur de är att sätta i gång, använda och att förvara.

... grill får avdrag för att handtagen skymmer den lampa som visar när det är dags att börja grilla. Några smörgåsgrillar kan förvaras stående, för att spara plats, och har förvaringsplats för sladden.

Till slut bör den som vill göra riktigt maffiga mackor med mycket fyllning titta extra på hanterbarhetsbetyget för användning – här får några av smörgåsgrillarna avdrag för att de är svåra att stänga, även när det bara ligger en relativt anspråkslös ost- och skinksmörgås i järnet.

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka under 2016. I höst når vi 1 000 testade maskiner.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!