Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Spis – bäst i test

 

Råd & Rön har testat 6 spisar. Det är lätta att hantera, bakar, steker och grillar med gott resultat. Men en spis föll igenom i säkerhetstestet. Och temperaturhållningen varierar för många ugnar – kurvan svänger upp och ner från den inställda temperaturen.

Detta ingår i köpet
När du köper det här testet får du även tillgång till testet av spisar med Induktion.

Köp testet för 45 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 145 och ange koden 04694
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris Bredd
Bosch HCE622123V 4885 - 4885 kr 60 cm
Cylinda S 464-1 KV 3992 - 6125 kr 60 cm
Electrolux EKC6051BOW 3912 - 8919 kr 60 cm
Elektro Helios SK6554 4995 - 8125 kr 60 cm
Gorenje EC87321AW-SW 4499 - 4499 kr 60 cm
Gram EK 4610-90 6037 - 6086 kr 60 cm

Utdrag ur testartikeln

Sex ”basspisar” som är enkla och rejäla att hantera finns i vårt senaste test. Induktionshällar blir allt populärare, men fortfarande säljs många spisar med keramisk häll, och det har samtliga i vår test. Alla har också ugnar med både vanlig värme och varmluft.

Två spisar, ... och ..., delade på förstaplatsen i testet. Båda fick ... i samlat betyg. ... tappade totalt i säkerhetstestet och fick därför bara ... i betyg.

... blir alldeles för varm på utsidan när ugnen är på. 96° uppmättes som mest. Det innebär en klar risk för brännskador om man skulle råka komma emot spisen.

– ...är alldeles för dåligt isolerad, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson. Den har klara säkerhetsbrister och är särskilt farlig om man har barn i köket.

...

Förra året infördes en ny standard, som innebär att en spis inte får bli varmare än 55° över rumstemperatur, som anges till 20°. Maxvärmen får alltså vara 75°, och det klarade de andra spisarna i testet. ... låg dock snäppet över gränsen med 79°. Bäst var ..., som bara blev 54° på ytan.

... hade en annan brist; den drog 1,2 W i standby-läge, vilket är över EU:s ekodesigndirektiv. De övriga spisarna drog ingen ström alls i standby. Dessutom var den långsam; tog klart längst tid på sig för att grädda muffins och ugnsbaka en kyckling.

Spisarna har samma yttermått, och de följer svensk köksstandard med 60 cm bredd. Däremot varierar ugnsvolymen en del. Störst är ... och ... ugnar, med 74 liters volym. Minst är ... med 65 liter.

Temperaturfunktionerna är ett intressant kapitel. Vi ställde in ugnarna på 80°, 125° och 200°. När vi sedan mätte den verkliga temperaturen fick vi en del överraskningar. Värmen i ... var till exempel 144° i stället för 125°, medan ... höll 216° i stället för 200°.

Så stora avvikelser kan förstås påverka rätten du har i ugnen. Värmen varierade också en hel del. Upp till 19° variation mätte vi upp på ... Värmefunktionerna är lite olika på ugnarna. På ... kan man ställa in separat både över- eller undervärme, men övriga har inte den dubbelfunktionen.

Också grillfunktionen varierar. Alla har grill med varmluft, medan fyra av spisarna också har möjlighet att få grillvärme med konventionell värme. ... och ... har inte grillfunktion med vanlig värme.

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!

 

 

Relaterat innehåll

Test - Spisar, Induktion

Ojämn temperatur

Ojämn temperatur

Hällarna på induktionsspisarna är bra, det är ugnarna som brister. När vi mäter visar sig en av dem vara 29 grader varmare än inställd temperatur. 

Test - Mikrovågsugnar

Mikron klarar mer

Mikron klarar mer

De flesta använder bara mikrovågsugnen till att hetta upp färdiga rätter. Det klarar de flesta ugnarna i vårt test riktigt bra. Men de kan mer än så.