Test - Induktionshällar

Induktionshällar

 
 
2012-05-14

Induktionshällarna är på frammarsch, och de flesta av de 16 hällarna i Råd & Röns test håller jämn kvalitet. Men det finns ett stort undantag som inte blir ordentligt varm och låter onödigt mycket.

När du köper det här testet får du även tillgång till vårt test av keramiska hällar.

Vill du få tillgång till hela testet?

Råd & Rön utför professionella laboratorietester för att göra det enklare att välja bra produkter. Testprogrammet är djupgående och vi testar detaljer som du som köpare inte kan se i affären.

Få tillgång till alla tester

 

Redan prenumerant?

 
Vår unika testmetod

Utdrag ur testet

Utdrag ur Råd & Röns test av induktionshällar

...

Skillnaderna i betyg mellan induktionshällarna i vårt test är små, med undantag för ... Hällen har en stor variabel zon på höger sida, som ser ut att vara lämplig för stora grytor. Men i själva verket är det bara två områden under zonmarkeringen som kan värmas (se bild). Dessutom blir det stora området inte tillräckligt varmt. Hällens skyddsfunktion slår av för tidigt, vid ca 160° i stället för 450° som på övriga hällar.

Temperatursäkerheten är ett tufft test då man låter vätskan i en kastrull med tunn botten koka helt torrt. Detta test klarade inte ..., hällen sprack, vilket drog ner säkerhetsbetyget.

...

Bäst i test blev .... Det var framför allt hällens höga betyg på hanterbarhet som gjorde den till testvinnare. Den har tydlig inställningspanel och bra bruksanvisning, något som är en klar fördel.

Flera av hällarna har nämligen otydliga paneler. Alla har touchkontroller med röda markeringar mot svart botten, och kontrasten är ibland dålig.

På vissa hällar, som ..., är det också svårt att skilja på olika symboler. Timerkontrollen kan lätt förväxlas med funktionen för att öka effekten, och kontrollen för att välja kokzon liknar också den som används för effektökning.

På ... tänds åtta röda symboler när man slår på hällen. Då gäller det att titta noga för att välja rätt symbol för den kokzon man vill använda.

...

Induktionshällarna måste alltid installeras av en elektriker. Till de priser vi angivit kommer alltså kostnader för installation.

...

 
Vår unika testmetod

Testade modeller

Aeg HK654200FB
Bosch PIA611T16E
Bosch PIE645T14E
Cylinda IHI 468
Electrolux EHH6540FOK
Gorenje IT606ASC
Gorenje IT606AC
Gram IN 6001 T
Husqvarna QHI6504P
Ikea HIN4T
Miele KM6115
Samsung CTN464KC01/XEE
Siemens EH611TA16E
Siemens EH645TE11E
Whirlpool ACM 746/IX
Whirlpool ACM 751/BA

 
Vår unika testmetod

Så testar vi

Testerna utförs av professionella och ackrediterade laboratorier. Tack vare att vi är en annonsfri tidning kan inte tillverkarna påverka oss ekonomiskt på något sätt. Det gör oss unika.

Vi testar och jämför sånt som du själv har svårt att kontrollera, till exempel hur kylskåp och frysar håller kylan, hur mycket damm en dammsugare egentligen tar upp och hur mycket energi en tv drar i standbyläge.

labb tv

Vi mäter produkternas egenskaper i labb.

 
 

Våra guider

 • Så bestrider du fakturan

  Hur gör du om du lurats in i ett abonnemang på nätet? Råd & Rön vägleder dig hur du ska slippa betala för strumpor, rakhyvlar, kosttillskott eller annat du inte vill ha.
 • Få koll på ekonomin

  Att ta tag i sin ekonomi känns ofta som ett stort och jobbigt projekt. Vi guidar dig genom de steg du bör ta och vilka verktyg som finns att hjälpa dig på vägen.
 • Fixa fräsch luft inne

  Vår inomhusluft innehåller mängder av föroreningar. Här är 7 enkla tips som gör luften lättare att andas.
 • Så prutar du bäst

  Det går att pruta även i Sverige. Vi ger dig tipsen för hur du förhandlar dig till bästa priset.
1 av 3
 

 

Människa vs. maskin

- vem diskar bäst?

handdiskare

Vi lät tre personer diska exakt likadan disk som diskmaskinerna i vårt test.

 

Risk för fel ris
ris

Vi har provsmakat, giftanalyserat och DNA-testat 12 sorters basmatiris.

 

6 frågor & svar om
reseförsäkringar
skylt

 

Leasa - fördelar och nackdelar

leasa bil

Leasa bilen istället för att köpa? Har du rätt körprofil kan du få både trygghet och låg månadskostnad.