Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Strykjärn - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 39 ångstrykjärn inklusive 4 resestrykjärn. Det är stora skillnader i både pris och på kvalitet, men du kan hitta bra och prisvärda strykjärn i testet. Och om du ska ut och resa kan det vara värt att kolla testade modeller av resestrykjärnen.

Förvånade att resestrykjärnen strök så bra som de gjorde!

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 135 och ange koden 40320
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Utdrag ur testartikeln

... även om strykjärnen är en förhållandevis billig produkt är det ändå stora skillnader både i pris, från hundralappen och uppåt, och i kvalitet. Ett par jeans stryker alla modeller hyfsat men på tunnare bomullstyg och syntet syns stora skillnader i deras strykförmåga.

När vi ändå pratar pengar är strykjärn dessutom en produkt där priset på samma modell kan variera rejält mellan olika affärer och nätbutiker. Det kan med andra ord löna sig att kolla runt innan du handlar.

I testet ingår strykning på jeans, bomull och syntet samt ångflöde och hanterbarhet. Strykförmågan testas på tre meter långa remsor, där vi har skapat skrynklor med en särskild maskin för att de ska bli så lika som möjligt. Efter det får tyget vila i sex timmar, och eftersom tyg och skrynklor är känsliga för fukt sker testet i ett klimatkontrollerat rum. När stryktestet sker görs det med en maskin för att trycket på tyget ska vara exakt lika tungt, och varje strykning ska vara så lik den andra som möjligt. Stryktestet görs på syntet, bomull och jeans.

När vi bedömer hanterbarheten tittar vi till exempel på hur lätt det är att se vattennivån och att ställa in termostaten och andra inställningar. På några av strykjärnen är det svårt att se hur mycket vatten som fanns kvar i tanken, medan andra är svåra att fylla på.

Andra detaljer att hålla koll på är om strykjärnet har automatisk avstängning och hur lång sladden är. En för kort sladd kan vara väldigt irriterande beroende på var du har möjlighet att ställa strykbrädan i för hållande till var närmaste uttag finns.

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!

 

 

Testade produkter

Tillverkare Modell Typ Max effekt Vikt
Ariete 6236 Ångstrykjärn 2400 W 1,6 kg
Bosch TDA1024110 Ångstrykjärn 2400 W 1,3 kg
Bosch TDA2315 Ångstrykjärn 2200 W 1,3 kg
Bosch TDA2329 Ångstrykjärn 2200 W 1,2 kg
Bosch TDA2610 Ångstrykjärn 2200 W 1,2 kg
Braun TS355A TexStyle 3 Ångstrykjärn 2000 W 1,6 kg
Braun TS525A Ångstrykjärn 2000 W 1,5 kg
Braun TS735TP TexStyle 7 Ångstrykjärn 2400 W 1,8 kg
Braun TS745A TexStyle 7 Ångstrykjärn 2400 W 1,8 kg
Electrolux EDB6130 Ångstrykjärn 2300 W 1,7 kg
Electrolux EDB6146 Ångstrykjärn 2400 W 1,8 kg
Electrolux EDBT800 Resestrykjärn 800 W 0,8 kg
Matsui M1201R11E Ångstrykjärn 1200 W 0,9 kg
OBH Nordica Formula 400i RS Ångstrykjärn 2400 W 1,9 kg
OBH Nordica Go-kart Ångstrykjärn 2000 W 1,4 kg
OBH Nordica Mini Cross Travel Resestrykjärn 1200 W 0,8 kg
OBH Nordica Racing 300i TS Ångstrykjärn 2200 W 1,6 kg
OBH Nordica URBN Heat London Ångstrykjärn 2400 W 1,6 kg
OBH Nordica URBN Heat Los Angeles Ångstrykjärn 2400 W 1,6 kg
OBH Nordica URBN Heat Monte Carlo Ångstrykjärn 2400 W 1,9 kg
Philips GC1026 Ångstrykjärn 2000 W 1,1 kg
Philips GC2040 Ångstrykjärn 2300 W 1,4 kg
Philips GC2046 Ångstrykjärn 2300 W 1,4 kg
Philips GC2048 Ångstrykjärn 2300 W 1,4 kg
Philips GC2910 Ångstrykjärn 2000 W 1,5 kg
Philips GC2930 Ångstrykjärn 2200 W 1,5 kg
Philips GC2965 Ångstrykjärn 2400 W 1,5 kg
Philips GC3570 Ångstrykjärn 2400 W 1,8 kg
Philips GC3721 Ångstrykjärn 2400 W 1,8 kg
Philips GC4410 Ångstrykjärn 2400 W 1,9 kg
Philips GC4521 Ångstrykjärn 2600 W 1,8 kg
Philips GC4865 Ångstrykjärn 2600 W 2,0 kg
Rowenta DA1510 Resestrykjärn 1000 W 0,8 kg
Severin BA 3234 Resestrykjärn 1100 W 0,8 kg
Tefal FV1310 Ångstrykjärn 1525 W 1,2 kg
Tefal FV9640 Ångstrykjärn 2600 W 2,2 kg
Tefal FV9640 Ångstrykjärn 2600 W 2,2 kg
Tefal FV9650E0 Ångstrykjärn 2600 W 2,2 kg
Tristar ST-8143 Ångstrykjärn 2200 W 1,3 kg

Relaterat innehåll

Test - Ångstationer

Snabbt och lätt

Snabbt och lätt

Den skrynkliga tvätten blir lätt och snabbt slät med en ångstation. Men några av de testade modellerna tar alldeles för lång tid på sig att värma innan du kan börja stryka

Test - Tvättmaskiner

Test av 105 modeller

Test av 105 modeller

Bort med fläckarna, skölj noggrant och gör det snabbt, tyst och energisnålt. Den optimala tvättmaskinen har mycket att leva upp till.

Test - Tvätt- och torkmaskiner

Bra när du bor trångt

Bra när du bor trångt

En kombinerad tvätt och tork är kanske enda alternativet om utrymmet är trångt. Men den som köper en tvättork bör vara medveten om dess begränsning.

Test - Torktumlare

Energisnåla och rymliga

Energisnåla och rymliga

De flesta torktumlarna i testet är dimensionerade för att klara 7 kilo tvätt. Men några är ännu större och rymmer upp till 10 kilo.