Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Symaskiner - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 15 symaskiner som ska kunna sy raka sömmar, klara tjocka tyger, göra fina knapphål och sy i dragkedjor fint och prydligt. Men Råd & Röns test visar att raka sömmar inte alltid blir så raka, och undertråden kan trassla sig rejält.

Köp testet för 35 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 135 och ange koden 27206
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris, ca Maskintyp
AEG NM 510 700 kr Mekanisk
Bernina Bernette 15 (London 5) 3800 kr Mekanisk
Bernina Bernette 25 (London 8) 5500 kr Digital
Brother NV 15 3800 kr Digital
Brother NV 55 6700 kr Digital
Husqvarna Emerald 118 3400 kr Mekanisk
Husqvarna Opal 650 6000 kr Digital
IKEA SY 600 kr Mekanisk
Janome DC4030 5700 kr Digital
Pfaff Hobby 1142 3400 kr Mekanisk
Pfaff Select 3.2 6300 kr Mekanisk
Singer 8280 1500 kr Mekanisk
Singer 8770 5000 kr Digital
Toyota JSBA21 2000 kr Mekanisk
Toyota Super Jeans 15 3000 kr Mekanisk

Utdrag ur testartikeln

Att sy sina egna kläder eller anlita en hemsömmerska var länge en självklarhet för många. Det var ett sätt att minska utgifterna; tyg var billigare än färdiga kläder, och man kunde sy om gamla vuxenkläder till barnen.

Men i takt med att konfektionsindustrin växte lönade det sig inte längre att sy hemma, och det som för många var en ekonomisk nödvändighet blev i stället en rolig hobby. I dag, när återanvändning är på modet och omsydda vintagekläder säljs till höga priser i specialbutiker, snurrar symaskinerna igen.

Råd & Rön har testat tolv maskiner i olika prisklasser, varav fem är digitala med displayer och digitala knappar. De har också olika finesser som till exempel ett stort antal dekorsömmar, möjlighet att sy bokstäver, särskilt hastighetsreglage, knapp för att starta och stoppa med mera.

...

Bäst i test blev ..., en digital maskin som fick höga betyg för alla sömnadstester. Den är lätt att ställa in och trä och syr jämna stygn utan att undertråden trasslar sig. Men den är inte billig, utan är testets dyraste med ett cirkapris på 6 700 kronor.

... fick 82 i samlat betyg, tätt följd av ..., som fick 81. Det är också en bra digital maskin men betydligt billigare och kostar cirka 3 800 kronor. Den fick beteckningen Bra köp.

... fick det högsta ljudbetyget, vilket innebär att de är tystgående. Nog så viktigt när man sitter böjd över maskinen. Med ett högt buller i öronen kan det bli plågsamt till slut. En av de bullriga maskinerna är ..., som är testets billigaste, den kostar bara 600 kronor.

Men den kan vara bra som nybörjarmaskin; den är lätt att hantera och fick hyfsade betyg för sömnadstesterna. Den väger bara 5,3 kilo, och det kan vara en fördel om man ska lyfta upp den på ett bord när man syr och sedan stuva in den i en garderob efteråt. De tyngsta symaskinerna väger nästan dubbelt så mycket, 9–10 kilo.

Lägga upp jeans är enkelt med en bra maskin. Vi testade en maskin som till och med heter ... . Men den var inte superbra, utan fick bara en etta i betyg när vi sydde korsade sömmar. Om man ska fålla ett byxben kommer man ju att korsa de längsgående sömmarna, och då krävs det en maskin som klarar detta.

Antalet sömmar varierar stort. Rekordet hade ..., med 160 olika dekorsömmar. Testvinnaren ... har 135 sömmar, ... hade bara sju. Vet du med dig att du kommer att sy mycket, och tycker om att sy dekorationer på kläder, kan du naturligtvis ha mycket roligt med en maskin med många sömmar. Men då får du också vara beredd att betala för det. ... kostar cirka 6 000 kronor.

...

Att undertråden trasslar sig är ett elände, det vet alla som syr. Men de nya maskinerna klarar detta riktigt bra. Alla utom ... fick mycket bra betyg när vi testade att köra maskinerna på högsta hastighet med tråd, men utan tyg.

På ... uppstod en trasslig härva, och det var heller inte helt lätt att byta undertråden, en svårighet på flera maskiner. En maskin föll igenom helt, ... . Två exemplar av den maskinen gick sönder vid hållbarhetstestet.

Det testet motsvarar 50 timmars användning, men den första ...-maskinen lade av efter tre timmar, den andra efter 17. Den hamnade därför sist i testet.

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!