Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Tvätt- och torkmaskiner - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 8 tvätt- och torkmaskiner i olika prisklasser. En kombinerad maskin är kanske enda alternativet om utrymmet är trångt. Men den som köper en tvättork bör vara medveten om dess begränsning.

Köp testet för 45 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 145 och ange koden 21322
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris Typ Kapacitet, tvätt Kapacitet, tork
Bosch WVH28540SN 8590 - 8590 kr Frontmatad 7,0 kg 4,0 kg
Candy EVO4 W2643D 4940 - 4940 kr Kompakt 6,0 kg 4,0 kg
Cylinda FTTK 4940 6545 - 7990 kr Frontmatad 9,0 kg 6,0 kg
Electrolux EWW1686HDW 9990 - 12652 kr Frontmatad 8,0 kg 7,0 kg
Elektro Helios KT4257 6490 - 7908 kr Frontmatad 7,0 kg 5,0 kg
Hotpoint WDG 8640B 7495 - 7495 kr Frontmatad 8,0 kg 6,0 kg
Kenny WD 1300 8490 - 8785 kr Toppmatad 6,0 kg 4,0 kg
LG F14A8YD 11315 - 11315 kr Frontmatad 8,0 kg 6,0 kg

Utdrag ur testartikeln

De åtta tvättorkar som Råd & Rön testat är alternativet för den som bor riktigt trångt. Sex av dem är fullstora i storleken, en är toppmatad och därmed lite smalare och högre än en vanlig maskin, och en är mindre djup.

Även den som knappt har plats för en vanlig tvättmaskin kan alltså klämma in en av de mindre modellerna. Tyvärr bör man vara medveten om att resultatet inte blir riktigt lika bra som om man skulle ha en separat tvättmaskin och torktumlare.

– Tvättorkarna har oftast samma yttermått som vanliga tvättmaskiner, och där ska man få in både tvätt och tork. Då blir det en kompromiss, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Tvättorkarna har testats i samma program som när vi testar tvättmaskiner respektive torktumlare, vilket gör resultaten mellan de olika maskinerna jämförbara. Resultatet av tvättestet visar att de bästa tvättorkarna tvättar ungefär lika bra som vanliga tvättmaskiner. Undantaget är ..., som framför allt är dålig på att tvätta syntetplagg.

...

– Att få tvätten helt torr är ett problem för alla torktumlare, men de här modellerna har ännu större problem med detta, säger Ronny Karlsson.

... och ... får inte tvätten torr alls. Det är hela 28 procent fukt kvar i bomullstvätten när ... tvättork är klar med sitt torkprogram.

– Då droppar det i princip om den. Den maskinen har helt enkelt stängt av sig själv efter en och en halv timme, säger Ronny Karlsson.

Generellt sett behöver tvättorkarna lång tid på sig för att få tvätten torr. Upp till fyra timmars torktid är inte ovanligt, och då är det ändå inte säkert att tvätten blir helt torr.

– ... torkar i tre och en halv timme, men tvätten blir åtminstone torr. ... torkar också i tre och en halv timme, och tvätten blir ändå inte torr, säger Ronny Karlsson.

Ett annat problem är att kläderna blir väldigt skrynkliga efter torkning.

– Trumman är mycket mindre hos de här maskinerna än hos vanliga torktumlare, och det gör att kläderna skrynklas ihop mer. Man får nog räkna med någon timme vid strykbrädan efter att ha torkat i de här maskinerna, och man bör inte låta tvätten bli liggande i maskinen efter avslutat program, säger Ronny Karlsson.

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka under 2016. I höst når vi 1 000 testade maskiner.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!