Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Ångugnar

 

Råd & Rön har testat 7 ugnar med ånga. En av ugnarna är en ångugn utan andra ugnsfunktioner. Övriga sex ugnar är kombinationsugnar.

Vi har bl.a. grillat kyckling och gräddat muffins på klassiskt vis. Vi har även testat ångugnarna genom att ånga broccoli, creme caramel och en hel måltid med lax och potatis.

Detta ingår i köpet
När du köper det här testet får du även tillgång till tester av inbyggda ugnar.

Köp testet för 45 kr

Starta köp
 • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
 • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
 • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
 • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
 • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 145 och ange koden 02017
Du loggas in automatiskt.
 • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
 • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
 • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
 • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
 • Pengarna dras på din telefonräkning.
 • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
 • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
 • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
 • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
 • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
 • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris
ASKO OCS8456S 9063 - 9995 kr
Bosch CSG656BS1 11990 - 13500 kr
Electrolux EOB8841WOX 8990 - 16590 kr
Electrolux EOB9956VAX 23500 - 23500 kr
IKEA Mirakulös 5995 - 5995 kr
Siemens CD634GBS1/01 6990 - 13997 kr
Whirlpool AMW 599/IXL 10500 - 10500 kr

Utdrag ur testartikeln

Även om de första ångugnarna kom redan på 1970-talet har de fortfarande endast en liten del av marknaden. De används mest på restauranger och flera kändiskockar har uttalat sig om deras fördelar. Nu har tillverkarna börjat intensifiera sin marknadsföring kring ugnarna.

Några av reklamargumenten är att matlagningen i ugnarna är skonsam, inte lakar ur vitaminer och mineraler samt bevarar råvarornas fräschör. Ångugnen är i grunden en vanlig ugn, men har en behållare som du fyller med vatten när du vill använda ångfunktionen.

I VÅRT TEST hade vi en ugn – Siemens – med enbart ångfunktion och fem ugnar där du kan använda enbart varmluft, enbart ånga eller en kombination av båda. I ugnen från Ikea kan du köra med varmluft eller varmluft/ånga, men inte med enbart ånga.

Siemensugnen fick högt totalbetyg, 79. Men eftersom den är en ren ångugn klarar den inte all matlagning och brödbak, och den kunde därför inte genomgå samma test som de andra ugnarna. Köper du en sådan måste du komplettera med en vanlig ugn, och det blir en dyr köksutrustning – ugnen från Siemens kostar cirka 12 000 kronor.

Bäst i test av kombinationsugnarna är ..., som får bra resultat när det gäller alla tre uppvärmningssätten, och 67 i samlat betyg. Kombiugnarna ... och ...är nästan lika bra men cirka 10 000 kronor billigare, så de blev utsedda till Bra köp.

Vi har testat alla ugnar (utom Ikeas) med enbart ånga. Då lagade vi broccoli, crème caramel och en hel måltid med lax, potatis och broccoli. Crème carameltestet blev en riktig vattendelare. Några av puddingarna blev perfekt gräddade, med fin och jämn textur. Andra blev ljusgula, överkokta saker fulla av blåsor.

Måltiden var lite knepig i flera av ugnarna. I Siemens och Bosch gick det att stoppa in alla tre råvarorna på en gång, men i de andra fick du lägga in potatisen först, koka några minuter, sedan broccolin och sist laxen. Lite pyssligt att hålla koll på tiderna så att allt blev färdiglagat samtidigt.

NÅGRA AV UGNARNA har autoprogram så att de ställer in temperaturen automatiskt – en bra funktion som förenklar matlagningen. Alla ugnarna var också bra på att hålla temperaturen, så du kan lita på att de uppnår de antal grader som du har ställt in dem på.

När vi körde kombinationen varmluft/ånga gräddade vi limpor och anrättade en fläskstek med gott resultat. Men ... ugn är så liten att vi inte kunde göra en fullstor limpa. Ugnen rymmer bara 30 liter, eftersom ångbehållaren tar stor plats.

... och ... ugnar är lika höga som ... ugn, 45 centimeter, men rymmer 47 respektive 51 liter. Varmluftsfunktionen använde vi för att laga en hel kyckling, grädda minimuffins och grilla rostbröd. Också här fick ... sämre resultat eftersom den är så liten att den bara rymde en plåt med muffins. Dessutom saknar den grillfunktion, så rostbrödstestet kunde inte genomföras.

Att göra rent en ugn är ju inte en speciellt rolig syssla. Och de här ugnarna kan inte ha pyrolysrengöring, eftersom den kräver så hög värme att ång behållaren kan förstöras. Fram med ugnsrengöringsmedlet alltså. Men med ... kombiugn går det lätt, den har en ny typ av keramikbeläggning som gör att fettstänk bryts ner av syre och värme.

ALLA UGNARNA HAR energimärkning A utom Bosch som har A+. Men vi har tidigare skrivit om att energi märkningen inte är helt rättvisande, och det visar sig nu också. Ikeas ugn drog till exempel 2 584 Wh när vi lagade fläskstek, jämfört med Electrolux EOB8841WOX som bara drog 1 421 Wh, trots att de har samma märkning. 

...

Så tuffa är våra tester

Vi tvättar, torkar, tumlar, tänder, släcker, böjer, sträcker och sliter. När en produkt har gått igenom ett Råd & Rön-test har den testats så hårt att det ofta bara är skrot kvar av den.

 

Råd & Rön har testat produkter sedan tidningen startade 1958. Under alla år har vi gjort på samma sätt: köpt in varorna i vanliga butiker, testat på ackrediterade laboratorier och redovisat resultaten.

Anledningen till att vi själva köper varorna i butiker är att det inte ska finnas någon chans för tillverkarna att välja ut och manipulera just de exemplar som vi ska testa.

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Våra tester görs ofta i samarbete med andra länders konsumenttidningar som är medlemmar i organisationen ICRT, International ­Consumer ­Research and Testing. Gemensamt för de tidningarna är att de ges ut av oberoende konsumentorganisationer och inte ­innehåller ­annonser. Läsarna ska inte riskera att bli ­påverkade av producenternas marknadsföring, och ingen ska behöva misstänka att tidningarna gynnar vissa annonsörer.

 

Mer än bara godkänd

Våra tester och laboratoriernas arbete utgår från olika standarder, som produkter ska uppfylla för att vara godkända för försäljning. Men vårt jobb stannar inte vid godkänd/icke godkänd. Vi gör omfattande tester för att rangordna produkterna, vi vill se vilken som är Bäst i test.

Det är omöjligt att testa alla modeller av en produkt. Dels skulle det bli alldeles för dyrt, dels skulle testerna ta för lång tid att genomföra. Ofta har vi dock fler modeller på webben än vi får plats med i tidningen.

 

För att garantera oberoendet talar vi inte om vilka laboratorier och testanläggningar vi testar våra produkter på.

Våra tre testingenjörer är projektledare. De ­samlar in marknadsinformation före testerna de talar med producenter och säljare, och kartlägger bland annat storsäljare av olika produkter. När ­testet är färdigt utvärderar de laboratorie­resultaten och sammanställer tabellen.

Varje test innehåller mängder av data. Eftersom vi inte har möjlighet att ta med allt i tabellerna gör projekt­ledarna ett relevant urval. För varje testad produkt räknar vi fram ett samlat betyg. Detta är inte summan av delbetygen. Det beror på att parametrarna ges olika viktningar (tyngd) i det samlade betyget, beroende på hur viktiga de är. Exempelvis är tvättresultatet viktigast i ett tvättmaskinstest och får därför den högsta viktningen. Projektledarna avrundar också betygen. Allt detta görs för att resultaten ska bli rättvisande, men det gör det tyvärr omöjligt för dig som läsare att själv räkna ut de samlade betygen.

 

LÄS MER: Så går det till i labbet

 

Ibland händer det att produkter har en allvarlig brist, till exempel en bilbarnstol som innehåller kemikalier eller en vattenkokare där höljet blir för varmt. Då slår en begränsningsfaktor till, som sänker produktens samlade betyg.

Vilka produkter vi ska testa bestäms år för år. Vissa produkter – exempelvis tv-apparater, ­mobiler och kameror – testar vi löpande under året, och våra tabeller på webben fylls på allt eftersom. Vitvaror testar vi också med jämna ­mellanrum, medan andra produkter förekommer mer sällan, till exempel symaskiner, strumpor och gummistövlar.

Vi testar regelbundet olika typer av livsmedel. Då letar vi oftast efter någon specifik bakterie, något bekämpningsmedel eller annat som kan vara skadligt för djur och människor. Vi kombinerar vanligen livsmedelstesterna med smaktester, där en utvald smakpanel får äta eller dricka till exempel pasta, russin, apelsinjuicer eller gröna teer.

Vi anlitar även expertpaneler som till exempel bedömer ljudnivå, hanterbarhet, bruksanvisningar. Paneler testar dessutom sådant som inte labben kan mäta, till exempel hur olika strumpbyxor ­eller underställströjor känns att ha på sig.

 

Våra tester i siffror

 

200 hungriga honmyggor

... fanns i burarna där testpanelen stack in armarna i flera timmar varje vardag i tre månader för att testa myggmedel.

 

50 timmar

... kör vi symaskiner enligt ett givet schema, med både korsstygn och raka stygn.

 

50 gånger

... låter vi alla mobiler falla ner på hårt underlag från 80 centimeters höjd för att testa hur stötsäkra de är.

 

30 000 gånger

... böjs gummistövlarnas sulor ­ i en särskild maskin. Sedan ”antikbehandlar” vi dem så att de åldras på konstgjord väg – och böjer dem 30 000 gånger till!

 

70 timmar

... pågår hållbarhetstestet av slipmaskiner. De sätts fast i en apparat och körs i princip oavbrutet tills de har slipat ner ett tjockt trästycke.

 

800 kronor kilot

... kostar dammet som vi köper in för att suga upp med damm­sugarna.

 

2 000 sommardäck

... köper vi varje år. De testas sedan på fyra olika test­- anläggningar, i tre olika länder.

 

666 tvättmaskiner

... har vi skickat till labbet från september 2013 till december 2015. Och vi fortsätter att skicka maskiner kontinuerligt.

 

323,5 liter glass

... gjorde vi under testet av glassmaskiner. Labbpersonalen hade nog gofika varenda dag då!

 

 

Relaterat innehåll

Test - Ugnar, pyrolys

Superugnar

Superugnar

Att grädda kakor på två plåtar samtidigt, laga kyckling och grilla med fint resultat ska en bra ugn klara av. Ugnen ska också hålla värmen och vara enkel att rengöra. Vi har testat tio superugnar med pyrolysrengöring.

Test - Mikrovågsugnar

Mikron klarar mer

Mikron klarar mer

De flesta använder bara mikrovågsugnen till att hetta upp färdiga rätter. Det klarar de flesta ugnarna i vårt test riktigt bra. Men de kan mer än så.