Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Vakuumförpackare - bäst i test

 

Råd & Rön har testat 10 vakuumförpackare i olika prisklasser och utsett en produkt till bäst i test. De suger ut luften ur matförpackningen, vilket gör den lättare att att förvara och kan även tillaga maten i förpackningen, vilket gör maten saftigare. Du kan även använda vakuumförpackarna till att packa saker så att de håller sig vattentäta på båtutflykten eller vandringsturen. 

Ju mjukare och luftigare det du ska vakuumförpacka är, desto svårare är det.

 

Köp testet för 35 kr

Starta köp
  • När din betalning är registrerad - efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet visas på skärmen.
  • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
  • För att du ska kunna logga in fler gånger under de 30 dagarna skickar vi en länk till testet till din e-postadress.
  • Vi skickar aldrig något annat än testlänken till din e-post.
  • När köpet genomförts skickas ett mejl till dig, inom några minuter, med en länk till det upplåsta testet.
  • Kontrollera att du skrivit rätt e-postadress. Skriver du in fel e-post har du bara tillgång till testet så länge din webbläsare är öppen.
  • Fyll i de efterfrågade uppgifterna om kortet och gå vidare, godkänn uppgifter och slutför betalning.
  • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet. Du kan även spara testresultaten som en PDF-fil på din egen dator.
Ring till 0900-88 80 135 och ange koden 80023
Du loggas in automatiskt.
  • Ringer du från mobiltelefon får du inloggningsuppgifterna i ett SMS.
  • Ringer du från fast telefon måste du själv komma ihåg koden för att kunna logga in igen inom 30 dagar.
  • Du får tillgång till testet i 30 dagar.
  • Du kan ringa från fast telefon och mobiltelefon med abonnemang. Kontantkort fungerar tyvärr inte.
  • Pengarna dras på din telefonräkning.
  • När din betalning är registrerad - oftast efter någon minut - har du blivit inloggad och det fullständiga testet finns på skärmen.
  • Ditt användarnamn är ditt telefonnummer.
  • Lösenordet är de fem siffror som visas ovan.
  • Om du ringer från mobiltelefon får du ett sms med inloggningsuppgifter.
  • Om du ringer från fast telefon måste du själv komma ihåg koden som visas ovan. Detsamma gäller om din mobil har skyddat nummer.
  • Testet är tillgängligt i 30 dagar efter köpet.
Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

Prenumerera

Få tillgång till alla tester för 55 kr/mån

 Mer än 100 pålitliga tester. 
 Flera nya tester varje månad.
 Läs tidningen Råd & Rön digitalt.

bubbletriangle

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

bubbletriangle

Varför kostar det?

Ett test från Råd & Rön lönar sig. Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. Därför kan vi ge tillverkarna och deras produkter och tjänster både ris & ros. Vi vågar säga ifrån när saker inte håller måttet.

Allt detta ingår

Testade produkter

Tillverkare Modell Pris Angiven effekt
Andersson VMS 2.0 499 - 499 kr 110 W
Caso VC10 995 kr 110 W
FoodSaver FFS001X 695 - 1232 kr 140 W
FoodSaver V2860 1669 - 2367 kr 100 W
FoodSaver V-3840 1624 - 2495 kr 125 W
OBH Nordica Chef 7945 749 - 1299 kr 120 W
OBH Nordica Fresh 7944 689 - 1090 kr 110 W
OBH Nordica Supreme 7949 1089 - 2149 kr 130 W
Severin FS3609 999 kr 170 W
Sico S250 2199 - 3799 kr 400 W
vakuumförpackare_150

Utdrag ur testet av vakuumförpackare

En vakuumförpackare suger luften ur förpackningen och svetsar ihop påsen. På så sätt stängs syret ute, vilket bland annat gör att fett inte härsknar och tillväxten av de flesta bakterier avtar.

Råd & Rön har testat tio vakuum­förpackare, för att se hur bra de är på att hantera och bevara maten.

I testet har vi använt rå hamburgare, marinerad laxfilé, där marinaden kan göra den svårare att förpacka, jordgubbar, som måste behandlas varsamt, och formfranska. Anledning till att vi testat formfranska är inte för att vi tror att det är en produkt som är i stort behov av att vakuumförpackas, utan för att den utgör en tuff testparameter.

– Ju mjukare och luftigare det du ska vakuumförpacka är, desto svårare är det, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Testresultatet visar att vakuumförpackarna klarar att hantera de mer stabila produkterna hamburgare och laxfilé bra, medan jordgubbarna och formfranskan ligger sämre till. Endast en maskin får en 9:a, vilket innebär att de vakuumförpackade jordgubbarna var lika fina som de färska.


Bilder från labbet. Här testar vi att vakuumförpacka mjukt bröd och jordgubbar.

Vi har även testat hur bra maten bevaras efter sju dagar i en sluten påse och jämfört med både mat som har förvarats i en vanlig påse och en helt färsk produkt. Hamburgaren har vi lagt i frysen, och där har vi inte sett någon direkt fördel av vakuumförpackningen. Laxfilén har förvarats i kylen, och där hade några av de vakuumförpackade filéerna klarat sig bättre än de som inte var det, medan andra inte hade det. Jordgubbarna klarade sig dock sämre – de vakuumförpackade bären hade större färgförändring, var mer mosade, och hade sämre smak än de som inte var det.

– Utifrån vårt test kan vi inte se att vakuumförpackningen bevarar maten bättre, säger Ronny Karlsson.

 

Inte bara mat

Även annat kan vakuum­förpackas – till exempel hygienartiklar, så att de inte läcker under resan, eller för att hålla kartor och kompass torra om du ska ut på sjön. 

 

En vakuumförpackning är inte bara till för att förvara mat – den kan även användas till att marinera maten snabbare, och för så kallad sous vide-matlagning, där maten tillagas i förpackningen – till exempel i vattenbad – i låg temperatur. Maten blir då saftigare och mer smakrik. För att testa hur bra maten klarade detta fick påsarna ligga i en timme i varmvatten.

Vi har även testat om påsarna släpper ifrån sig några kemikalier genom att fylla dem med ättika och etanol, och låtit dem ligga i två timmar i 100-gradigt respektive 80-gradigt vatten. Vätskorna valdes för att simulera en marinad, fast i mycket högre koncentration.

– I och med att de ligger så länge i så varmt ­vatten är det ett tufft test, säger Ronny Karlsson.

...

tester150

Därför kan du lita på våra tester

Vi gör aldrig tester på uppdrag av någon tillverkare eller på beställning. Man kan inte betala oss för att testa något, Råd & Rön betalar i stället laboratorierna för att få produkterna testade.

Läs mer: Så går det till i våra labb