Hoppa till innehållet

Därför ska du satsa på risutmanarna

Ris mättar magar världen över, men det finns både hälso- och miljöskäl att inte äta för mycket. Vi har granskat alternativen som kan ersätta riset.

Publicerad

Det finns många alternativ för den som vill ersätta ris med andra livsmedel. Foto: Kate designstudio.

Risätandet i Sverige har ökat med 40 procent sedan 1990-talet och i dag konsumerar vi mellan fem och sex kilo ris per person och år. Tillsammans med pasta har riset tagit plats på matbordet på bekostnad av potatisen. Men bland andra Livsmedelsverket manar oss att äta ris med måtta. Anledningen är att ris ofta innehåller mycket arsenik, som i sin tur ökar risken för bland annat hud- och lungcancer. Rekommendationen är att inte äta ris mer än fyra till sex gånger i veckan. Äter du mer, kanske till flera mål om dagen, rekommenderar Livsmedelsverket att du successivt ersätter en del av riset med annat.
Emma Halldin Ankarberg är toxikolog på Livsmedelsverket och deltog för några år sedan i en större studie av arsenik i ris.
– I det projektet såg vi att upp till en tredjedel av den arsenik vi får i oss kommer från ris, säger hon.