Mindre palmolja i glassfrysen
Den omdiskuterade palmoljan finns kvar i butikernas glassfrysar även i sommar. Vår genomgång av utbudet hos landets tre största matvarukedjor visar dock på en minskning.
Palmolja är en ständigt omdiskuterad och omstridd produkt. Den används i allt från biodiesel till chokladsåsen på glassen. Livsmedelstillverkare tycker att den är attraktiv eftersom smaken är neutral och den är billig. Dessutom fungerar den i många industriella processer. Kritikerna vill i stället undvika oljan, som förknippas med skövling av regnskog och sociala problem för dem som jobbar på plantagen.
Majoriteten av världens palmolja odlas i Indonesien och Malaysia, där stora arealer regnskog har huggits ner för att ge plats åt oljepalmer. Även om palmoljan som finns i glassarna i frysdisken i de allra flesta fall är certifierad enligt Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO, är det enligt Naturskyddsföreningen ingen garanti för att palmoljan är hållbar.
– Vi tycker inte att det är tillräckligt för att garantera att palmoljan är hållbar. Det är positivt att kriterierna har skärpts, men det finns brister i efterlevnaden. I den mån man kan välja bort produkter som innehåller palmolja tycker vi att man ska göra det, säger Karin Lexén, som är generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.