Hoppa till innehållet

Så brandsäkrar du i advent och jul

Levande ljus och sprakande brasor är ett mysigt sätt att fördriva mörkret så här års. Vi tipsar om hur du brandsäkrar hemmet för att kunna njuta i lugn och ro.

Publicerad

Elda inte för hårt i kaminen, högst tre kilo normaltorr ved i timmen, annars kan rökgasen bli farligt varm. Torra, lagom stora vedträn, tillsammans med mycket syre, ger bra förbränning av veden. Pyreldning, att minska syretillförseln för att veden ska brinna längre, är dåligt för miljön och bildar sot i rökkanalerna, vilket ökar risken för sotbrand. När du eldar rätt syns ingen rök från skorstenen. Undantaget är vit rök vid kall väderlek – det är ofarlig vattenånga. Rätt eldning gör också att det blir minimalt med aska kvar. Det kan finnas glödrester kvar i askan i flera dygn, lägg den därför i en plåthink med lock och ställ inte hinken nära något lättantändligt.