Hoppa till innehållet
Läs mer

Så slipper du trubbel på resan

Planerar du att flyga iväg till ett annat land i sommar? Maria Wiezell, konsumentvägledare på KonsumentCentrum, får dagligen ta del av tråkiga erfarenheter från resor. Här är hennes bästa tips.

Publicerad

 

Boka noga!

Att boka flygbiljetter på internet kräver full koncentration. Ett litet stavfel, en liten slint på tangentbordet, och vips har du betalat för en biljett till en plats som du för allt i världen inte vill ha.

– Det är väldigt lätt hänt att något blir fel. Man har bråttom och inte sällan gör man f lera saker på nätet samtidigt. Dessutom läser man of tast det man tänker, inte det som faktiskt står skrivet på skärmen, säger Maria Wiezell.

Kan man inte bara ångra sig?
– Nej, det kan man inte. Ångerrätten i distans- och hemförsäljningslagen gäller inte vid köp av transporter, inte heller hotell och logi. Så oavsett om du har betalat eller inte kan anmälan vara bindande.

– Och om biljetten går att ändra blir det oftast väldigt dyrt. I värsta fall kan det kosta lika mycket som en helt ny flygbiljett.

Vad ska man vara särskilt uppmärksam på?
– Att man fyller i rätt namn, rätt ort och rätt tidpunkt. Om man slarvar kan man till och med få en biljett till ”fel” världsdel. Det räcker inte med att bara titta på bekräftelsen på datorn. Kopiera den också eller skriv ut en skärmdump på det som du fyllt i. Man kan inte vända sig till biljettföretaget och tro att man kan få ny biljett genom att hävda at t man fåtten bekräftelse om man inte kan bev isa det.

Kolla upp försäkringen!

Det kan ju hända att du blir sjuk, råkar ut för en olycka eller blir bestulen på både pass och plånbok. Vad gä ller då? Räcker reseskyddet i hemförsäkringen eller måste den kompletteras med en särskild reseförsäkring? Ögna inte bara igenom hemförsäkringen. Läs den – noggrant!

– Reser man inom EU bör man ock så ta med sig sitt europeiska sjukförsä kringskort. Om man inte gör det kan man i värsta fal l tvingas lägga ut för någon dyr extrautgift på plats. EU-kortet som det kallas bestäl ler du hos Försäkringskassan. Men beställ det i god tid före resan eftersom leveransen kan dröja ett par veckor.

– Dessutom bör man ha med sig viktiga telefonnummer samt uppgifter om hur man spärrar sina bank-och kreditkort och sin telefon. Kontaktuppgifter till svenska ambassaden alternativt konsulatet är också bra att ha med sig, då kan de hjälpa dig om en olycka skulle inträffa.

Om du skulle bli bestulen på resan ska du så snart som möjligt göra en polisanmälan. En kopia på anmälan krävs för att du senare ska kunna få ut ersättning på försäkringen. – Spara alla papper och kvitton, uppmanar Maria Wiezell.

Plåta hyrbilen!

Det kan bli rejält dyrt att hyra bi l utomlands. Många semesterresenärer kan vittna om att de har fått ytterligare en räkning från hyrbilsföretaget efter att de har kommit hem. Räkningar som härrör från påstådda skador, små som stora, och som ibland kan uppgå till flera tusen kronor.

– Man ska vara väldigt noggrann när man hyr bil, dels ska man läsa försäkringsvillkoren mycket noga. Dels ska man fotografera bilen både före och efter att man har hyrt den. Det är enkelt och snabbt gjort, säger Maria Wiezell. Som bilförare bör du förstås också vara medveten om vilka trafik- och parkeringsregler som gäller samt att vissa städer har bilfria zoner, vilka kan stå dig dyrt att köra in i. 

Se upp för piratkopior!

Rom, ja. Åker du dit, eller någon annanstans i just Italien, ska du vara extra försiktig med vad du handlar och inte falla för frestelsen att köpa billiga piratkopior. Någon konsumentmakt kan du inte räkna med, tvärtom.

– I Italien är det förbjudet att inte bara sälja utan också köpa piratkopior. Och böterna som utdöms är oftast mycket stränga. Det är också olagligt att föra in piratkopior i Italien.

Åk i rätt ordning!

Äntligen, nu är tur- och retur biljetten fixad, försäkringskollen avklarad och snart bär det iväg, kanske till … Rom. Men så blir du plötsligt uppringd av en gamma l bekantskap, som bor där, och blir erbjuden att komma ner några dagar tidigare. Du tackar ja, köper bästa billiga enkel biljett och åker ner helt ovetande om att din returresa, som du ju ha r sedan tidigare, inte gäller längre.

– Man måste åka i rätt ordning, det vill säga i den ordning som det står på biljetten. Annars har man förverkat den. I princip alla flygbolag har den här typen av regler, säger Maria Wiezell.

– Innan man reser kan man ju alltid fråga flygbolaget om det går att avboka ditresan och samtidigt behålla returresan, fast då får man oftast lägga till en rejäl slant. Men har man redan åkt, då är det kört. 

Tänk på mobilräkningen!

Att använda sin mobiltelefon utomlands kan bli en dyr historia. Detta oavsett var i världen du har varit och även om du inte har använt eller ringt särskilt mycket med den. Räkningar på flera tusen kronor är inte ovanliga, berättar Maria Wiezell.

– Många glömmer bort att det också kostar att ta emot sms och inkommande samtal, även sådana samtal som hamnar i röstbrevlådan. Men om man vill kan man tillfälligtvis stänga av sådana tjänster, det kan operatören hjälpa till med. Ibland kan det också löna sig att köpa ett kontantkort på plats.

Tips!

Lägg sajten konsumenteuropa.se på minnet. Där hittar du information om dina rättigheter och skyldigheter som konsument samt vad du kan göra om det skulle uppstå något problem. Konsument Europa har systerkontor runt om i Europa.

TEXT PONTUS OHLIN