Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

9 frågor och svar om presentkort

Det lilla tunna paketet till födelsedagen, på fars/morsdag eller på julaftonen, innnehåller ofta ett presentkort. Då kan man vara säker på att mottagaren blir nöjd med gåvan. Hen får ju välja själv. En bra present, om inte kortet glöms bort i en låda.

presentkort

Presentkort har blivit big business. Du kan ge bort allt från ett biobesök för 100 kronor till en weekendresa för 5 000 kronor eller mer. Det finns en överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Handel om att ett presentkort ska gälla i tio år. Men många butikskedjornas kort och olika ”upplevelsekort” har betydligt kortare giltighetstid än så.

1 Hur länge gäller mitt presentkort?

I tio år, om inget annat står angivet på kortet. Kontrollera giltighetstiden noga.

2. Kan jag byta mitt presentkort mot kontanter?

Nej, det kan du oftast inte. I sällsynta fall kan butiken vara generös och göra det ändå.

3. Får jag kontanter tillbaka om jag handlar för mindre än kortet är värt?

Nej, det får du vanligtvis inte. Pengarna finns kvar på presentkortet, och du får handla upp dem vid nästa köptillfälle. Om kortets giltighetstid går ut förlorar du alltså dina pengar.

4. Kan jag köpa något som är dyrare än summan på kortet?

Det är aldrig några problem. Du får alltid köpa något som är dyrare och lägga till mellanskillnaden.

Gäller presentkortet en speciell behandling, till exempel på en skönhetssalong, och den har blivit dyrare än då presentkortet köptes ska du ändå få avtalad behandling. Det har du rätt till, oavsett vad behandlingen kostar idag. Men om presentkortet gäller en ospecificerad behandling för till exempel 600 kronor kan du inte kräva en dyrare behandling när du löser in kortet. Vill du ha en behandling för 800 kronor utan får du lägga till 200 kronor och se värdet på presentkortet som en delbetalning.

Kontrollera noga vad det står att presentkortet berättigar till. Avser det en speciell behandling eller gäller det för ett visst belopp?

5. Vad händer om butiken byter ägare?

Då kan ditt presentkort bli värdelöst. En ny ägare har inte skyldighet att ta över presentkort som den tidigare utfärdat. De kan i och för sig ha kommit överens om att presentkort ska fortsätta att gälla, men det hör inte till vanligheterna. Om du får ett presentkort kan det alltså finnas skäl att inte vänta för länge med att lösa in det.

6. Om butiken går i konkurs – förlorar jag pengarna då?

Ja, då förlorar du tyvärr allt som fanns på ditt presentkort.

7. Får jag ett nytt presentkort om jag tappar det?

Nej, tyvärr inte. Presentkort är ju en värdehandling precis som kontanter. Har du tappat en 500-lapp eller ett presentkort är det samma belopp du förlorar. Även om du har kvar ett kvitto med kortnummer och summa gäller inte det. Presentkortet är nämligen en värdehandling och utan den värdehandlingen kan du inte kräva att få handla för beloppet som finns på kvittot.

Men du kan förstås fråga i butiken, är de generösa kan de låta dig handla, men det finns inget krav på att de ska göra det.

8. Gäller presentkort när butiken rear?

Ja, om det inte särskilt står på presentkortet eller i andra villkor du fått vid köpet att giltigheten är begränsad gäller presentkort även på resvanor.

9. Kan jag förlänga giltighetstiden på kortet?

Ja, på vissa presentkort kan du det. Kontrollera villkoren på kortet, eller fråga i butiken. Ibland är en förlängning kombinerad med en avgift. Live its och Box Experiences upplevelsekort gäller bara ett år, men du kan förlänga kortens giltighetstid några månader genom en extra avgift. Åhléns presentkort gäller i två år och kan inte förlängas. H&Ms presentkort gäller i fem år och kan inte förlängas. De har också ett särskilt villkor att du måste handla för kortet i en fysisk butik, du kan inte använda det för köp i H&Ms webbutik.

Text: Ingrid Jacobsson

Foto: Shutterstock

 

Prenumerera
webb_prenpuff

För bara 55 kr/mån får du:

 Över 100 pålitliga tester gjorda i labb.
 Flera nya tester publiceras varje månad.
 Läsa hela Råd & Rön digitalt.

     Beställ här >>

Ekonomi
puff_fragor-svar-kvitton

7 frågor & svar om kvitton

Ekonomi
puff_fragor-svar-kvitton

7 frågor & svar om kvitton