Hoppa till innehållet
Läs mer

Billigare sprit med extra flygtur

Thomas Cook och andra flygbolag säljer billig sprit på planen. Sprit som blir extra last både till semesterorten och tillbaka till Sverige. Flygbolagen skyller på myndigheterna, som skyller på flygbolagen. Vem tänker på miljön?

Publicerad

Per Löfström flög till Korfu på hösten förra året med flygbolaget Thomas Cook. Man kunde beställa alkohol på planet både att ha med sig till Grekland och att ta med sig på hemresan.

– Man delade ut jättepåsar med sprit till resenärerna, en sprit som baxades upp i stuvutrymmena ovanför flygsätena. En sprit som sedan flögs hem igen, skriver han till Råd & Rön.

Per Löfström blev ganska upprörd. En mängd sprit skickas fram och tillbaka i luftrummet. Vad innebär inte det i ökad vikt på flygplanen och ökad bränsleåtgång? Vilken onödig miljöbelastning.

Per Löfström tog kontakt med Thomas Cook Airlines när han kom hem. Varför kunde man inte få kvittera ut spritpåsen när man kom hem till Sverige igen? Varför denna omväg via Grekland?

Svaret från bolagets kundtjänst var att man av miljöskäl mer än gärna skulle vilja lämna ut de förbeställda taxfreevarorna till resenärerna först när de kommit hem igen. Företaget menar att de genom åren försökt få till en dialog med myndigheterna men förgäves.

– Vilka myndigheter i Sverige? dristade sig Per Löfström till att fråga. Men det kunde inte kundtjänsten på Thomas Cook precisera.

Bara säkerhet
Så Per Löfström försökte själv. Han kontaktade Transportstyrelsen och han kontaktade Folkhälsoinstitutet. Mejlväxlingen sträckte sig nu över vintern. Transportstyrelsen har ansvar för flygsäkerheten. Begränsningar som Thomas Cook på intet sätt bryter mot.

Men varför då de extra flygresorna för spriten, den onödiga miljöbelastningen? Det övergripande ansvaret har inte Transportstyrelsen, som hänvisade till Folkhälsoinstitutet.

Men på Folkhälsoinstitutet är det inte miljön som gäller, där är det alkoholpolitik och vår hälsa som prioriteras. Är inte det här Skatteverkets område? fick Per Löfström som svar på sin fråga.

Då gav han upp och skrev en insändare till Råd & Rön. Vi höll också på att ge upp, det var mitt i semesterstiltjen (nästan ett år efter Per Löfströms resa till Korfu, och åtskilliga plan har hunnit flyga sin last med sprit fram och tillbaka till Grekland).

Thomas Cook ger ett något mer nyanserat svar till oss. Så här skriver Torben Andersen, informationsdirektör för bolaget i Skandinavien:
”Vi hade gärna levererat taxfreevarorna på flygplatsen men myndigheterna förbjuder det i dag” och tillägger ”Våra undersökningar visar, att om vi inte sålt varorna ombord hade gästerna handlat i flygplatsens butiker och tagit med dem ombord”.

Kommersiella hänsyn, alltså? Mats Alriksson, rättslig expert på Skatteverket, reder till sist ut sammanhangen:
– Taxfreevaror? Det finns inga inom EU, de avskaffades redan 1999.

Javisst ja, så har det ju varit i flera år på Arlanda, ingen sprit att köpa i taxfreebutiken för oss som flyger inom EU. Ett faktum som Thomas Cook naturligtvis känner till.

– Enligt de skattregler som gäller inom EU ska alkoholskatt betalas för spriten i något av EU-länderna. Den sprit som såldes på resan till Korfu var inte taxfree, den såldes med grekisk beskattning som är lägre än i Sverige, säger Mats Alriksson.

För eget bruk
Här är det ett svenskt företag som levererat spriten till ett grekiskt som sedan levererar spriten till passagerarna ombord på flygplanet när det befinner sig på grekiskt territorium.

Passagerarna kan som privatpersoner sedan föra in spriten i Sverige ”för eget bruk” utan att den beskattas i Sverige. Om spriten skulle ”kvitteras ut” på Arlanda skulle ju försäljningen ske där – till svenska priser.

Dessutom skulle Systembolaget och inte flygbolaget stå för försäljningen av spriten eftersom det har monopol inom Sverige. (Hänger ni med?)

Thomas Cooks spritförsäljning på flygresor inom EU är i själva verket en ganska tvivelaktig service. Ett bättre alternativ, för både miljön och dig själv, kan vara att skaffa en flaska ouzo eller retsina på plats i Grekland. Då blir det i alla fall bara en resa för den extra lasten, och du får något genuint på köpet.

TEXT: CRISTINA FARM