Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Farlig brandvarnare säljs fortfarande

Fem av de brandvarnare vi testade i Råd & Rön nr 9/2011 klarade inte av att varna för rök eller brand enligt standardkraven. En av dessa, KD-107, säljs fortfarande på lågprisvaruhus, visar en rundringning som Råd & Rön har gjort. Modellen, som inte varnar i tid för rökutveckling, säljs under olika märkesnamn som bland annat Nexa och Marquant.

Boverket har tillsynen över brandvarnare. Myndigheten ville inte kommentera Råd & Röns test förra året då den gjort en marknadskontroll som var sekretessbelagd och ännu inte publicerats. Först skulle Boverket kontakta tillverkarna.

Ett år senare är marknadskontrollen ännu inte är klar. Och någon varning för just KD-107 har Boverket inte heller gått ut med, trots att brandvarnaren återfinns på EU:s Rapexlista, som varnar för farliga produkter.

– Det är omöjligt för en konsument att avgöra om en brandvarnare är bra eller dålig. De är förvirrande lika och märkningen är väldigt dålig. Självklart borde det finnas en tydlig märkning med modellnummer på varje förpackning, säger Sofia Börjeskog, projektledare för testet på Råd & Rön.

Text: Cristina Farm

Här är hela testet av brandvarnare