Hoppa till innehållet
Läs mer

Förädlat, fördyrat...förstört?

Aldrig har vi haft så många förädlade matvaror att välja mellan som nu. Men har maten egentligen blivit bättre? Påminner inte många av nyheterna om kejsarens nya kläder? Vi har dykt ner i frysdiskar och kollat hyllor efter produkter som sticker ut.

Publicerad

Det här är ingen genomgång av livsmedelshandelns värstingar. I stället handlar det om produkter som vi alla kanske har vägt i handen och funderat över varför vi ska köpa.

Ibland rör det sig om bra råvaror som snarare har blivit sämre än förädlade i sin nya klädnad. Andra gånger känns det som om livsmedlet innehåller för lite råvara och är av för låg kvalitet. Eller? Döm själva.

Chicken Nuggets, Guldfågeln

Chicken Nuggets, med ett kilopris på cirka 100 kronor, görs enligt förpackningen av "det bästa av svenska kycklingar". Nuggets är små bitar av mald bröstfilé som panerats med ströbröd och sedan friterats.

Därmed har kycklingfiléns naturliga fettinnehåll ökat från 2 till 16 procent, medan mängden kyckling bara är 45 procent.
– Det blir så när man panerar kycklingen, säger Jimmy Samuelsson, vd för Guldfågeln.
– Våra nuggets är de enda på svenska marknaden som görs av bröstfilé, och ska inte jämföras med utländska lågprisprodukter.

Sedan årsskiftet innehåller Chicken Nuggets inte längre glutamat och andra smakförstärkare, trots att det fortfarande står så på förpackningarna och på företagets webbplats.

Omelett, Kronägg

Är färdig omelettsmet – gjord på ägg, mjölk, modifierad stärkelse, konserveringsmedel och ytterligare fyra E-nummer samt med endast en dags hållbarhet i öppnad förpackning – en kylvara vi behöver?
– Vi vänder oss framför allt till ungdomar i 14–24-årsåldern som behöver ett nyttigt mellanmål eller en snabb lunch, men också till pensionärer som inte vill laga mat, säger Bengt Göran Andersson, vice vd på Kronägg.

Går det verkligen snabbare och enklare att göra omelett med hjälp av er omelettsmet?
– Det underlättar för den ovane och den som inte tror sig kunna laga mat. För att hålla nere priset – en förpackning avsedd för 2–3 portioner och baserad på 10 ägg är inte nämnvärt dyrare än 10 svenska ägg – använder sig Kronägg av billiga importägg från höns som lever i oinredda, trånga burar. I Sverige är sådana burar förbjudna. 

Classics kycklingsoppa, Campbell’s

Campbell’s röda klassiska soppburkar har funnits på marknaden i 100 år och har en air av stabil kvalitet kring sig. Men som med de flesta soppor stämmer sällan namnet med det egentliga innehållet.

Kan man verkligen kalla en soppa för ”kycklingsoppa” när den färdiga soppan bara innehåller 1 procent kycklingkött?
– Ja, nu är det oftast mycket mindre kött i en soppa än vad man tror. Det mesta är ju vatten, säger Rickard Albin, utvecklingsoch forskningschef på Campbell’s i Kristianstad.
– Med mer kyckling blir soppan dyrare, och konsumenten vill ha billig mat. Tyvärr lägger svensken ner allt mindre andel av sina pengar på mat.

Var kommer då kycklingsmaken ifrån?
– Soppan innehåller också naturlig kycklingarom. Enligt innehållsdeklarationen innehåller kycklingaromen ägg och vete. Bland övriga ingredienser finns vegetabilisk olja, modifierad majsstärkelse, grädde, skum mjölkspulver, färgämnen i form av betakaroten och paprikaextrakt.

Rassel Glada prickar, Norrmejerier

En produkt som sticker ut i mejeridisk arna är Norrmejeriers Rasselprodukter, en portionsyoghurt med ett lock innehållande choklad- och jordgubbssmakande flakes, kolakulor eller godiskulor.

Vi har tittat närmare på den senare, Rassel Glada prickar.

På webbplatsen skriver ni att "Rassel kan antingen ätas som mellanmål, i stället för godis, eller som en god efterrätt". Vilken är produktidén bakom Rassel?
– Norrmejerier säljer produkten Rassel som ett alternativ till godis eller som en god efterrätt med yoghurt som bas, förklarar Sofia Kairenius, varumärkeschef.

I debatten om barn och fetma anges sockret ofta som en bov. Den här produkten innehåller 13,5 procent tillsatt socker ...?
– För Norrmejerier är det viktigt att konsumenten inte blir vilseledd om produktens innehåll. Rassel är en ärlig produkt med tanke på att godiset är väl synligt i locket.

Förutom två matskedar socker innehåller en bägare Rassel Glada prickar även fem olika färgämnen varav ett, E120, en ligt Livsmedelsverket kan utlösa överkäns lighetsreaktioner.

Snabburgare original, Scan

Yngre på den svenska marknaden är en annan produkt från Scan – snabburgare. Även här är kötthalten låg, endast 52 procent.

Detta kan jämföras med Scans hambugare, med en minimimängd på 80 procent. Snabburgarna är billigare, men kilopriset ligger ändå runt 70–75 kronor.

Förpackningen med sitt glada "Dennisansikte" förmedlar att produkten är riktad till barn.
– Snabburgarna kom till i slutet av sjuttiotalet som ett lågprisalternativ till vanliga hamburgare. De har sedan dess sålts framför allt till barnfamiljer.

De uppskattas av yngre barn eftersom de är mindre än vanliga hamburgare och mer neutrala i smaken, säger Margareta Thorgren, informationsdirektör på Scan.
– Det har alltid varit vår strävan att ha produkter i olika priskategorier och göra det möjligt för konsumenter att välja kvalitets- och prisnivå. 

Sour Cream & Onion potatisklyftor, Felix

Först kom djupfrysta pommes frites, sedan lanserade industrin fryst klyftpotatis. Nu finns det även smaksatta potatisklyftor, exempelvis Felix Sour Cream & Onion.

Här har ingredienslistan utökats med lök, persilja, mjölksocker, vasslepulver, socker, smakförstärkaren glutamat, modifierad stärkelse, jäst- och lökextrakt och arom.

Varför just Sour Cream & Onion?
– Vi konkurrerar med importerad (läs billig) pommes frites. Vi vill i stället få fram mer förädlade festprodukter, förklarar Helena Giertz, informationsdirektör på Procordia
– Sour Cream & Onion är den populäraste smaken på chips och vi köper helt enkelt en färdig kryddblandning för att få den rätta smaken.

I dag är Sour Cream & Onion-potatisklyftorna en av de allra populäraste frysta potatisprodukterna. De innehåller inte mer fett, 3,5 procent, än vanliga potatisklyftor.

Däremot ger kryddblandningen, och den modifierade stärkelsen som behövs för att få kryddorna att fästa på potatisen, ytterligare 20 kcal och 2 gram mer kolhydrater per 100 gram. Enligt Helena Giertz ska smakförstär karen glutamat försvinna under maj månad. 

Bullens pilsnerkorv, Scan

Bullens pilsnerkorv tillhör inte de billigaste korvarna. En burk på 455 gram kostar cirka 23:50, vilket ger ett kilopris på närmare 100 kronor för själva korven (när saltlaken är borträknad).

Korven innehåller bara 33 procent gris- och nötkött. Resten är i fallande skala: vatten, nöthjärta, nötlunga, potatis mjöl, fett och bindväv från gris, mjölkprotein, salt med mera.

Margareta Thorgren, informationsdirektör på Scan, sammanfattar Bullens "kärnvärden":
– Bullens är en svensk, pålitig klassiker – en smakrik korv med hög och jämn kvalitet. Receptet på korven är detsamma i dag som 1953 när korven skapades.
– Att kötthalten är låg beror på att varken nöthjärta eller nötlunga får räknas som kött. Men det är gamla beprövade korv ingredienser som var vanliga förr i tiden. 

Whiskas Cat Milk, Mars

Whiskas Catmilk, 2 deciliter för cirka 13:50, är särskilt framtagen för katter.

Varför ska man köpa en speciell kattmjölk för 80 kronor litern?
– Överraskande nog passar inte komjölk katter. De tål inte laktos. Därför är Whiskas Catmilk laktosfri, säger Mette Fjeldsøe, corporate affairs manager på Mars.

Går det inte lika bra med annan laktosfri mjölk?
– Nej, vi har sett att katter föredrar Whiskas. Whiskas Catmilk innehåller taurin, en för katten livsnödvändig aminosyra som inte finns i mjölk, vare sig den är laktosfri eller inte. Dessutom är Catmilk berikad med D- och E-vitamin samt biotin.

All mjölk innehåller kalcium, E-vitamin och biotin och det finns även fet, laktosfri mjölk som är berikad med D-vitamin. Taurin finns för övrigt i kött, ägg och fisk.

Johan Beck-Friis på Sveriges Veterinärförbund menar att katter inte behöver en specialmjölk.
– Katter som får vatten och fullvärdigt torrfoder får all den näring de behöver. 

Gräddstuvad Pyttipanna, Findus

Fryst pytt är populär bekväm mat. Findus tillverkar såväl marknadsledaren "Oxpytt" med 24 procent kötthalt som "Gräddstuvad Pyttipanna" med en kötthalt på endast 10 procent.

Efter friterad potatis är skummjölk den största råvaran i den gräddstuvade pytten, som också innehåller 2 procent grädde, vetemjöl och modifierad stärkelse.

Trots detta är portionspriset detsamma som för oxpytten.
– Den gräddstuvade pytten bygger på ett gammalt svenskt recept – som troligen har sitt ursprung i Skåne, där man använder både kött- och såsrester till sin pytt, förklarar Elisabeth Yllfors, marknadsdirektör på Findus.

– Vi vänder oss till olika konsumentmålgrupper – de som vill ha såsiga pytter och de som vill ha en mer klassisk "vanlig" pytt.

Köttet i pytterna är så kallat sammanpressat nötkött. Vad är det?
– Pressat nötkött innebär att köttet producerats på samma sätt som man tillverkar dagens skinkor. Man pressar samman köttdelarna, som oftast är knytnävsstora köttbitar, och kokar dem. Därefter tärnas köttet till pytten. 

Spröd gourmetfilé XL, Findus

Väljer man en panerad fiskfilé förväntar man sig en kvalitet som är högre än hos fiskpinnar. Men jämför man Findus "Spröd gourmetfilé XL" med en vanlig fiskpinne får man faktiskt mindre fisk och mer panering till ett betydligt högre pris.

Fiskhalten är bara 52 procent mot fiskpinnarnas 58–62 procent och kilopriset ligger runt 120 kronor, mer än dubbelt så mycket som för fiskpinnar.

Ändå görs både gourmetfilén och fiskpinnarna av samma fisk, den lite billigare fisken alaska pollock.
– Den sprödbakade gourmetfilén är en variant på den klassiska engelska fisken i fish & chips. En hel, fin fiskfilé med en relativt "stor", krispig och lite fluffig panering. Fiskpinnar och sprödbakad gourmetfilé är som vi ser det två helt olika produkter med helt olika målgrupper. Det finns skillnader i både konsistens och typ av panering, säger Elisabet Yllfors, marknadsdirektör på Findus.

Varför behövs bakpulver, färgämnen och socker i paneringen?
– Bakpulvret är lika viktigt i denna pa nering som bakpulver i en sockerkaka. Bakpulvret ger lättheten och fluffigheten i pa neringen. Färgämnena ger den fina färgen.

Text: Lotta Brinck