Hoppa till innehållet
Läs mer

Fynda byggvarorna utomlands

Ska du bygga om hemma och tycker att svenskt byggmate­ rial är dyrt kan du spara pengar på att handla utomlands. Det finns åtskilligt att tjäna på att köpa varorna i Tyskland, Polen eller Baltikum – särskilt om du handlar en hel inredning.

Publicerad

Bor du i södra Sverige kan det faktiskt löna sig att köra egen bil med släpvagn och köpa byggmaterial i norra Europa. Förutsatt förstås att du vet vad du vill ha och vilka byggvaruhus du ska besöka. Men du kan också skicka efter en hel del material på nätet.

VVS-varor lämpar sig kanske bäst för näthandel; de är lätta att identifiera via modellbeteckningar. Det underlättar också valet i nätbutiken, för de webbplatser vi tittat på från Tyskland, Estland och Polen är varken på engelska eller svenska.

Vi har jämfört priserna på ett duschset från tyska Hans Grohe: Raindance Air. Företagets eget rekommenderade pris på den svenska webbplatsen är 18 055 kronor. Det lägsta pris vi hittade i en svensk nätbutik var 8 319 kronor. I Tyskland kan man hitta samma set till lägre priser. Armaturenversand (armaturenversand.de) säljer Raindance Air för 8 018 kronor inklusive leverans­ kostnader. På tyska Megabad (megabad.com) blev det ännu billigare, 6 371 kronor med leveranskostnaderna inräknade.

De stora pengarna finns att tjäna om du köper mycket, till exempel all inredning till ett kök eller badrum. Vet du vad du vill ha kan du spara mycket på att köpa både VVS-varor, kakel, trävaror, gipsskivor med mera. Fast då är det förstås enklast att åka söderut och handla. Det finns flera byggvaruhus som har många butiker, till exempel Hornbach- och Bauhaus-kedjorna i Tyskland, Espak i Estland, Obi och Praktiker i Polen.

Hantverkaren kan avråda

Men alla är nu inte så händiga att de kan montera allt på egen hand. Ibland behöver man ju hjälp. Och vilka rättigheter har du då om något skulle gå snett?

Maria Wiezell, konsumentvägledare på KonsumentCentrum i Stockholm, säger att det självklart är fritt fram att köpa eget material i stället för att låta hantverkaren köpa det. Men hantverkaren har också en skyldighet att avråda konsumenten om produkten inte verkar hållbar eller inte passar att montera ihop med övrig inredning i till exempel ett badrum.

– Om något blir fel gäller ju konsumenttjänstlagen för hantverkstjänster, säger Maria Wiezell. Normalt sett har du en reklamationstid på tre år, men för arbete på fast egendom kan du klaga i upp till tio år efter det att arbetet avslutats.

Alla hantverkstjänster ska utföras på ett fackmässigt sätt. Hantverkaren ska också tillvarata konsumentens intressen och samråda om utförandet så att det inte uppstår missförstånd. I regel brukar hantverkaren också tillhandahålla det material som behövs, om ni inte har avtalat något annat. Och det är här det inköpta VVS-materialet kommer in i bilden.

– Har du köpt egna varor måste du göra klart detta för hantverkaren redan från början, säger Maria Wiezell. Använd dig av Hantverkarformuläret, som finns på Konsumentverkets hemsida. Där preciserar du och hantverkaren vad som ska ingå i jobbet och vem som tillhandahåller vilket material.

Allt fler handlar eget material

VVS-företagens branschorganisation har märkt att allt fler konsumenter köper eget material.

– Det har blivit ganska vanligt, säger förbundsjurist Olof Johnson. Det kan vara enstaka varor, en toastol, en blandare eller ett badkar. Men det förekommer också att man köper allt till ett badrum; kakel, klinker och byggvaror.

– Det är inget konstigt i sig, fortsätter Olof Johnson. Men för att ett arbete ska utföras fackmässigt måste installatören veta att alla produkter är typgodkända i Sverige och har en godkänd monteringsanvisning.

Det har till exempel förekommit att monteringsanvisningar saknats på produkter som kunden köpt själv både i Sverige och utomlands. Då har montörerna fått försöka skaffa information i efterhand och ringt fabrikant eller leverantör och fått kompletterande uppgifter. Men trots detta har det i vissa fall ändå uppstått en vattenskada. VVS-företaget ansvarar inte för fel eller skada i material som kunden skaffat, utan bara för utfört arbete. Kunden måste i sådana fall vända sig till det företag som sålt materialet, vilket kan bli komplicerat om man köpt materialet utomlands.

I Sverige finns utbildningen Säker Vatteninstallation, som leder fram till att VVS-montörerna får en legitimation. Denna utbildning har införts för att minska risker för vattenskador, legionellaspridning, brännskador med mera. Olof Johnson påpekar att för att privatkunder ska få ersättning via hemförsäkringenvidenvattenskada måste arbetet vara utfört fackmässigt och enligt branschreglerna.

Tips för utländsk näthandel

Ångerrätt har du automatiskt om du köper en vara på nätet från ett annat EU-land. E-handlare är enligt lag skyldiga att informera om ånger­ rätten. Finns ingen sådan information på den webbplats du är inne på bör du tänka dig för innan du köper något. Kortaste ångerfristen är sju dagar, men många EU-länder har 14 dagar. Konsument Europa har bra information om vilka regler som gäller, konsumenteuropa.se.

Extra avgifter som porto-, leverans- och expeditionskostnader bör du självklart kontrollera. Pålitliga webbplatser har någon typ av märkning som motsvarar den svenska Trygg E-handel. I flera länder, till exempel Polen, Österrike och Tyskland, finns märket Euro-Label, i Tyskland också Trusted Shops guarantee och i Polen Sklepy 24.pl.  

Leveranstid är värt att kolla upp. Om du håller på och bygger eller renoverar är det ju viktigt att du har alla varor hemma vid rätt tillfälle.

Kundservice är förstås också viktigt att kolla. Seriösa företag har alltid en kundtjänst som det är lätt att komma i kontakt med.

TEXT INGRID JACOBSSON