Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Hjälp, spisen tjuter

Ett högt skärande ljud fyller köket så fort man sätter på spisen hemma hos familjen Loeb i Göteborg. Ett fenomen som inte är helt ovanligt, men som det är svårt att få upprättelse för.

Det var förra hösten som familjen Loeb bestämde sig för att satsa på en riktigt fin spis, induktionshällen Husqvarna QSI 7137 för 14 000 kronor.
– Vi hade hört av vänner att induktionshäll skulle vara så bra. Maten värms upp snabbt, och lika snabbt går värmen ner när man tar kastrullen från plattan. I butiken fick vi ingen information om att det skulle kunna låta om spisen, och det var verkligen inget vi förväntade oss av en elektrisk spis. I butikerna är ju spisarna inte inkopplade och man har ingen möjlighet att prova dem innan köpet.

– När vi installerat spisen hemma hördes ett skärande ljud som är väldigt enerverande, säger Stefan Loeb. Det låter nästan hela tiden när man lagar mat. Inte när spisen är på låg effekt, då kommer och går ljudet i stället, vilket kan vara nog så irriterande. Det låter inte heller om gjutjärnsgrytan, men med nya kastruller fortsätter missljudet, trots att de är märkta att användas till induktion.

Andra märken tysta
Stefan Loeb undrade varför vännerna, som lovprisat induktionshällen, inte sagt något om oväsendet. Men de hade alla tystgående induktionshällar av annat märke, Siemens eller Bosch.

Stefan Loeb vände sig till Bengts El i Göteborg, där han köpt hällen, och ville häva köpet. Men Electrolux, som Bengts El är återförsäljare för, vägrade.

Då gick han vidare till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Nämnden säger i sitt beslut att visst låter familjen Loebs induktionshäll illa, och visst borde de ha fått veta om att det fanns risk för missljud innan de köpte den. Men nämnden anser ändå inte att felet är av så stor betydelse att familjen har rätt att häva köpet.

Electrolux står också fast vid att inte häva köpet.
– Det är inte ett fabrikationsfel. Det är ett ljudfenomen som alltid uppstår vid hög effekt vid induktion och som vi försöker informera kunderna om så gott det går. Självfallet jobbar vi på att försöka minska ljudet och förbättra tekniken, säger Mattias Rådström, pr-chef på Electrolux Norden.

– Jag blev väldigt besviken över beslutet, jag tycker att ARN har tolkat konsumentköplagen snålt, säger Stefan Loeb.

Filmer på Youtube
På nätet finns en rad vittnesmål av olyckliga konsumenter med surrande induktionshällar. På Youtube exempelvis kan man både få se och höra hur det kan gestalta sig.
– Fenomenet är välkänt, det kan låta förfärligt, säger Berit Carlsson på Energimyndigheten.

I de tester som Energimyndigheten gjort varierar bullret på olika induktionshällar mellan 46 och 52 decibel (Miele KM 5753 respektive Bosch PIE 685T01E).

Ljudet kan dämpas eller försvinna beroende på vilka kastruller man använder.
– Jag tycker att man kan kräva av tillverkarna att de tydligt informerar före köp om vilka kastruller som passar just deras häll, säger Berit Carlsson.

Text: Cristina Farm

Så funkar hällen

Under keramikhällen finns en induktionsspole i värmezonen som alstrar ett högfrekvent magnetfält. Det bildas då en elektrisk ström i kastrullens botten, och värmen sprider sig till maten.

Kastrullen måste ha en magnetisk botten, gjutjärn, emaljerat stål och magnetiskt rostfritt stål går bra. Hällen har mycket hög effekt, och därför behövs en fläkt som snabbt kyler ner den.