Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Hörapparat till överpris

Agneta hörde plötsligt mycket sämre. Hon gick till sin hörselmottagning och erbjöds att köpa nya hörapparater för 17 000 kronor, trots att hon kostnadsfritt likaväl hade kunnat omprogrammera sina gamla. 

Agneta bor i Stockholm, där landstinget lagt ut hörselvården på privata företag. Det företag som Agneta gick till heter Avesina.

– Jag kände mig utsatt, var ledsen för att jag hörde så dåligt med mina gamla hörapparater, jag hade knappt använt dem.

Audionomen, experten på utprovning av hörapparater, visade henne då med en gång ett par betydligt mindre och snyggare apparater. De skulle kosta henne 17 000 kronor för två apparater.

– Han var vänlig och förstående och jag var omtumlad och rädd. Jag kände mig som bara drygt 50-årig för ung för hörapparat. Men de där små, läckra sakerna övertygade mig.

Agneta slog till. Men väl hemma ångrade hon sig, det var mycket pengar. Var det verkligen nödvändigt? Nästa dag kontaktade hon Hörsellinjen (se nedan) och fick veta att hennes årsgamla hörapparater skulle kunna omprogrammeras utan kostnad.

Det hade audionomen inte sagt ett ord om. Hon sade upp sitt köp, hörapparaterna var på öppet köp under 30 dagar. Vid ett återbesök gjorde audionomen den omprogrammering som behövdes, och nu hör hon mycket bättre.

– Vid det första besöket kände jag mig helt i händerna på audionomen. Han var mer som en försäljare, inte alls som vårdpersonal.

Vårdval och Fritt val

På Avesina förnekar man att det gått till som Agneta beskriver det.

– Hon har fått all korrekt information, och hon kunde ju också ångra sitt köp, säger Mahsa Pourheidari, verksamhetschef hos Avesina.

Men Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande i Hörselskadades Riksförbund, HRF, är inte överraskad. Förbundet har tagit emot en mängd samtal från personer med liknande erfarenheter. I Stockholms, Skåne och Uppsala län har landstingen infört Vårdval. Den som behöver hörapparat kan välja mellan olika auktoriserade, privata hörselmottagningar. I Stockholms och Skåne län finns även ”Fritt val” av hörapparat.

Den som vänder sig till en auktoriserad vårdgivare kan prova ut hörapparater ur landstingets sortiment mot en vårdavgift eller köpa hörapparater ur företagets privata sortiment med bidrag från landstinget.

– Vi är positiva till att hörselvården reformeras, men det måste ske på ett säkrare sätt. Landstingen kan inte avhända sig ansvaret. De måste bli bättre på att kontrollera att hörselmottagningarna sköter sig och att patienter inte kommer i kläm, säger han.

Jan-Peter Strömgren säger att han kan förstå att audionomerna lockas att bli försäljare av dyra hörapparater för företagens överlevnad. Det ger mer pengar; ersättningen för den vanliga verksamheten ger knappast någon vinst.

 – Landstingen erbjuder ett urval av mycket bra hörapparater som ingår i vårdavgiften. I de flesta fall finns det ingen anledning att gå utanför det sortimentet. Men om man skulle behöva en typ av hörapparat som inte finns i sortimentet kan audionomen begära att få köpa in dem på landstingets bekostnad.  

Text: Cristina Farm

Vill du veta mer om hörselproblem, hörapparater eller villkoren för hörselvården i just ditt landsting, ring Hörsellinjen, Hörselskadades Riksförbunds jourtelefon, 0771-888 000. Den är öppen för alla, även icke-medlemmar. Eller ställ dina frågor direkt på webben, www.horsellinjen.se .