Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Husqvarnas kyl visar inte temperaturen

Lars Hedberg kan inte se vad hans nyinköpta kyl och frys håller för temperaturer. Företagets kundtjänst skyller på ett EU-direktiv. Men ett sådant direktiv finns inte.

Lars Hedberg i Stockholm är ordentligt besviken över en kyl och en frys, båda av märket Husqvarna, som han just har köpt. På dörrarnas displayer går det bara att läsa av den inställda temperaturen på skåpen, inte den faktiska temperaturen.

– Det är ju den som är intressant. Min fru och jag var noga med att få särskilt frysen med display på dörren, så att vi skulle slippa öppna dörren i onödan för att kolla på en termometer inne i frysen. Det kan ju vara intressant vid till exempel strömavbrott eller om jag vill frysa in många nybakta bullar och kolla att temperaturen verkligen sänkts.

Ännu mer besviken blev han när han kontaktade Electrolux kundtjänst.

”Europeiskt direktiv”

Personen som svarade honom påstod att displayerna gjorts om från 2010 enligt ett europeiskt direktiv.

– Det tror jag inte på, säger Lars Hedberg.

Stefan Nording, projektledare på Energimyndighetens Testlab, uppger att de inte heller känner till något sådant direktiv.

Erik Zsiga, presschef på Electrolux som säljer Husqvarna:

– Vi säkerställer att kyl och frys verkligen håller de inställda temperaturerna. I kalla länder som Sverige återgår kyl och frys också snabbare till inställd temperatur än i varmare länder, när du till exempel öppnar dörren, säger han och menar att den faktiska temperaturen bara är övergående.

Därför har vi bedömt att konsumenten är mer intresserad av den inställda temperaturen.

Om du inte litar på tillverkarnas tester är du alltså hänvisad till att ha en egen termometer inne i kylen, helst i ett glas med vatten.

– Jag har självklart mätt temperaturen i våra skåp, frysen ligger en grad fel, kylen ståtar med fyra grader fel. Så det där med att det skulle vara bättre att visa inställt värde är lika fel i dag som det var i går, säger Lars Hedberg.

Text: Cristina Farm

 

Prenumerera
prenpuff

Få tillgång till allt

 10 nr av tidningen.
 Alla tester på webbplatsen.
 Läs tidningen digitalt.

     Beställ här >>