Hoppa till innehållet
Läs mer

Klimatsmart på tallriken

Allt fler väljer ekoodlat och framför allt kvinnor har dragit ner på nötköttskonsumtionen. Det visar en undersökning som Sveriges Konsumenter har gjort i samarbete med Folkbildningsförbundet.

Publicerad

Att våra matval kan påverka klimatet är inget nytt, men hur man ska välja för att göra rätt är inte lätt att veta. Medan biffen har pekats ut som en stor klimatförstörare har ekologiska varor lyfts fram som det goda alternativet.

Något som verkar ha gett stort genomslag, även om diskussionerna kring detta stundtals varit heta.

I Sveriges Konsumenters och Folkbildningsförbundets enkätundersökning om förändrade matvanor svarar nära 40 procent av 1 000 tillfrågade att de har köpt mer ekologiska varor under det se naste året. Nästan 25 procent svarar att de köper mindre nötkött.

Det är framför allt kvinnor i åldern 56 år och uppåt i norra Mellansverige som har dragit ner på nötköttskonsumtionen. Mesta ökningen av ekologiska inköp svarar yngre kvinnor för.

Undersökningen visar också att drygt 42 procent av de tillfrågade har försökt påverka livsmedelspolitiken genom sina matinköp. Undersökningen har tagits fram som ett underlag till ett seminarium i Almedalen den 30 juni i år, kallat "Maten påverkar – påverka maten", arrangerat av Sveriges Konsumenter och Folkbildningsförbundet.

Minska på köttet

Nästan en femtedel av de sammanlagda utsläppen av växthusgaser kommer från produktionen av kött, enligt Naturskyddsföreningens beräkningar.

I Sverige konsumerar vi runt 86 kg kött per person och år. För att minska köttproduktionens klimatpåverkan måste vi äta mindre kött men också välja rätt sort.

Du kan också …

• äta mer vegetariskt och utesluta köttet några gånger varje vecka.

• välja ekologiskt kött och svenskt naturbeteskött av lamm och nöt.

• äta mindre köttbitar eller gör en gryta.

• äta mindre kyckling och fläsk från storskalig produktion.

• låta bli att slänga överbliven mat – använd resterna i stället.

Källa: SNF

Har du förändrat din konsumtion av nötkött det senaste året?

Carolina Lindmark, student, 17 år
– Ja, den har minskat ordentligt. Det är inte bra för jordklotet med utsläppen, och djuren ska inte utnyttjas. Vi som bor här har ju möjlighet att välja vad vi ska äta och behöver inte äta så mycket kött.

Eivind Möstl, sportchef, 50 år
– Nej. Jag måste ju äta mat så klimataspekten tänker jag inte på när det gäller mat. Det kan jag tänka på när jag köper andra varor.

Richard Feldéus, kock, 25 år
– Nej, det har jag inte. Jag har tänkt på miljöskälen men allt möjligt kan ju påverka miljön. Vad ska man välja?

Kerstin Hellner, formgivare, 56 år
– Ja, definitivt. Det är på grund av alla skriverier om hur djuren mår och fraktas. Men pratar man om klimatet så tror jag att det är långsökt att köttkonsumtionen skulle påverka så mycket.

Annika Jakobsson, florist, 50 år
– Nej. Jag äter lika mycket som förut och diskussionerna kring klimatpåverkan känner jag mig inte engagerad i.

Abbe Aw Aden, lastbilschaufför, 25 år
– Nej, det har jag inte. Det är lätt att säga att klimatdebatten skulle kunna påverka min konsumtion men det tror jag inte att den kommer att göra.

Text: Maria Nöjd