Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Lokalbuss ger säkerhet som paketresa

Lokala busstransporter anses som en del i en paketresa om man köper dem tillsammans med boende. Det är innebörden av en ny dom i förvaltningsrätten i Stockholm.

Kammarkollegiet hade krävt att Reggio Emilia Institutet, som ordnar studieresor till Reggio Emilia i Italien, skulle ställa ytterligare säkerhet enligt resegarantilagen på sammanlagt 5 850 000 kronor för sina resor under 2011. Reggio Emilia Institutet överklagade och menade att deras resor inte var att beteckna som paketresor, eftersom de bara innehöll boende, seminarieverksamhet och lokala busstransporter.

Det ingick inte några ”turisttjänster”, utan resorna var i stället utbildningsverksamhet, menade institutet. Men överklagandet avslogs av förvaltningsrätten. De lokala bussresorna får anses vara transporter enligt lagen om paketresor.

Och eftersom Reggio Emilia Institutet säljer boende och lokala transporter tillsammans var detta att beteckna som paketresa, menar förvaltningsrätten. Därmed är institutet skyldigt att ställa säkerhet för resorna som paketresor hos Kammarkollegiet.

Reggio Emilia Institutet har överklagat beslutet.

Text: Ingrid Jacobsson

 

Prenumerera
prenpuff

Få tillgång till allt

 10 nr av tidningen.
 Alla tester på webbplatsen.
 Läs tidningen digitalt.

     Beställ här >>