Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Usla arbetsvillkor ger mango bitter smak

Mogen, gul, saftig mango smakar härligt. Men det är lätt att få en bitter smak i munnen om man undersöker villkoren för skördearbetarna.

Hjälporganisationen Oxfam har låtit sin tyska avdelning göra en undersökning om skördearbetarnas villkor i Peru. Cirka 30 procent av den mango som äts i Tyskland kommer från Peru. Peru är också en av de stora exportörerna till Sverige; all fryst mango hos Ica kommer till exempel från Peru.

Oxfam har undersökt förhållandena på fyra stora mangoplantager. Skördearbetarna är som regel säsongsanställda, de anställs på tremånaderskontrakt och tjänar cirka åtta euro per dag. Fattigdomsgränsen för en familj i Peru ligger på 59 euro i veckan. Övertidsarbete är också vanligt under högsäsongen.

De flesta arbetar 55 timmar i veckan, många upp till 65. Graden av facklig organisering är låg; många av de intervjuade arbetarna kände inte till några fackföreningar. Oxfam riktar en rad uppmaningar till konsumenter, tyska regeringen och handeln i sin rapport.

Bland annat vill man att konsumenter i större utsträckning ska köpa Fair Trade-produkter, samt att regeringen ska se till att tyska butiker och importföretag endast handlar med företag i Peru som respekterar mänskliga rättigheter och garanterar att arbetsrättslig lagstiftning följs.

Text: Ingrid Jacobsson