Hoppa till innehållet
Läs mer

När husse och matte åker på semester

Det är inte alltid man kan eller vill ta med hunden på semestern. Men vågar man lämna in sin älskling på ett pensionat? Kommer den att trivas? Bästa rådet är att ta med jycken och hälsa på i förväg.

Publicerad

Det är en solig, lite kylig vårmorgon alldeles efter påsk med snöfläckar kvar på fälten. Malin Tangfelt på Häggesta Hund och Katt i Bollnäs möter oss på gårdsplanen.

Häggesta ligger i utkanten av stan med vidsträckta ängar och fält runt omkring. Tre hus finns på gården; Malin Tangfelt bor med sin familj i ett av dem. Häggesta Hund och Katt huserar i det stora röda stallet; både dagis och pensionat med plats för sammanlagt 15 hundar.

Malin Tangfelt har redan varit ute på den första, tidiga morgonpromenaden med hundarna. Nu ligger de och vilar i sina boxar inne i stallet. Så snart vi öppnat dörren och klivit in hör vi några av dem skälla.
– De märker att jag har främmande med mig, förklarar hon.

Hon tar en hastig runda och pratar med hundarna. De lugnar sig snart och lägger sig till ro igen.

Vi börjar med att hälsa på katten Putte, han sträcker ut sitt smäckra huvud genom nätet till sin box och "pratjamar" och söker kontakt. Putte har varit här en vecka över påsken och ska hämtas i eftermiddag av husse och matte.

Hundarna dominerar

Det är mest över storhelger som pensionatet får kattgäster; annars dominerar hundarna.
– Putte var jätterädd i början, men nu har han vant sig, säger Malin och får en smeksam kindstrykning av Putte som bekräftelse.

De katter som går i sele kan få följa med ut på promenader. Det gör inte Putte, men Malin Tangfelt har tagit ut honom ur boxen två gånger om dagen för lek och kel. Boxen är väl tilltagen med väggar på sidorna som skydd. Här finns klättergren, sovplats, låda och matskål.

Vi går vidare till hundavdelningen. Här är boxarna mer som små rum med en skön gammal soffa i varje att tugga på eller bara ligga och slappa i.

Nu har hundarna vant sig vid oss och skäller inte längre. Bruna labradoren Vincent försvinner nästan i sin mörkblå soffa där han ligger och dåsar, Dixie, en värdig grand danois på sju år höjer bara på ena ögonbrynet när vi passerar.

Dessie, en fyraårig labradortik, är desto piggare och svansar runt i sin box. Hon har varit här en vecka och det är första gången hon är hemifrån. För fotografens skull får hon sig en extra munsbit av det medhavda fodret i matskålen. Den gick fort åt!

Alla djuren har med sig eget foder. Det finns så många önskemål och smaker, så det är enklast. Malin Tangfelt ber även husse och matte att ta med en egen filt eller fäll till djuret hemifrån så att det känns hemtamt för dem.

Om Häggesta Hund och Katt enbart hade haft dagis hade det räckt med ett större utrymme där hundarna kunde vara tillsammans. Men för pensionat är reglerna strängare och varje hund måste få ett eget utrymme för natten och för ro och vila på dagen. Eftersom pensionatshundarna bara är här en kortare tid lär Malin inte känna dem på samma sätt och kan inte veta vilka hundar som går bra med vilka.

Chansar aldrig

 – Jag chansar aldrig med pensionatshundar. Om jag exempelvis har en liten tax skulle jag ju inte vilja att den ska vara i samma hage som en stor rottweiler. Även om en rottweiler kan vara världens snällaste hund.

Malin Tangfelt är en stor hundvän, det märks i hennes handlag med hundarna. Hennes stora intresse blev hennes jobb för fem år sedan då hon vågade säga upp sig från sin anställning och satsa på hundarna.

Klara fördelar var att ha ett eget stall att inreda, och att att bo alldeles intill för att klara av tidiga morgonpromenader och sena kvällspass. Malin har inga anställda, men familjemedlemmar rycker in när hon till exempel själv åker i väg för att tävla med sina egna hundar.

Kan man klara av så många hundar själv?
Malin Tangfelt verkar inte ha några problem med disciplinen och att läsa av hundarna. Hon vet vilka hon vågar släppa lösa tillsammans i lekhagen ute på åkern.

Donner, en irländsk pointer och Vilma, en knappt årsgammal hovawart, har funnit varandra. Donner jagar Vilma men hinner aldrig riktigt ifatt henne, och båda har lika roligt av det. Zorro, en lockig spansk vattenhund, och två tibetanska spanielhundar skäller på oss från sina respektive boxar. De är utomhus men under tak.

Familjens marker innefattar ytterligare en lekhage, nere vid Ljusnan, men där är farligt att vara så här års när isen varken bär eller brister. På sommaren är det skönt för de hundar som tycker om att bada.

För dagens två långpromenader åker Malin Tangfelt ut med hundarna i skogen. Hon stuvar in dem i omgångar i burar i bilen och kör i väg till olika skogsområden.

I dag far vi till Bollnäs brukshundsklubb, som erbjuder både skogspromenad och ett stort fält för lek och ras. De hundar som klarar av det släpper hon lösa, de kom mer se dan omedelbart när hon kallar på dem.

Alla utom egna valpen Filur, som har hittat ett alltför spännande ben att gnaga på. Efter en stunds letande i skogs brynet återbördas han av Malin Tangfelt till flocken.

Omväxling i skogen

 – I början sörjde jag att vi inte hade sko gen alldeles intill, men nu tycker jag det är en fördel, då kan det bli om växling för hundarna med olika sko gar att springa i.

I bilen hinner vi prata om hur orolig man kan vara som husse eller matte när man ska lämna sitt djur till främmande.
– Jag rekommenderar att man tar med sig hunden och kommer och hälsar på oss i förväg. Då kan jag visa miljön och få veta om hundens egenheter, ifall han är allergisk exempelvis.

När hunden sedan ska lämnas för att bo hos oss går jag genast en promenad med den eller vi gör något annat tillsammans så att den känner sig välkommen.

 Hunden ska vara frisk, vaccinerad och försäkrad, men Häggesta Hund och Katt har självklart också försäkringar. Ett skriftligt avtal tecknas om villkoren.

 Storhelger och sommarsemestrar brukar det vara fullbokat på djurpensionat.
– Boka i god tid, är Malin Tangfelts råd.

Text: Cristina Farm

Skärpta regler från årsskiftet 

Ett hund- eller kattpensionat måste från i år godkännas av länsstyrelsen innan det får öppna. Skärpta regler gäller också för hur djuren ska tas om hand.

Länsstyrelserna har från årsskiftet tagit över kontrollen av djurpensionat från kommunerna. Avsikten är att få en mer enhetlig djurskyddskontroll i landet. Förra året kom också en ny lag om hur hundar och katter ska skötas, en lag som förlöjligades en hel del i medierna.

Inte behöver man lagstifta om hur mycket social kontakt våra sällskapsdjur ska ha?
– Jo, det behövs. Vissa människor sköter inte djur som de flesta av oss vill. Inspektörerna måste ha detaljerade regler att hänvisa till, annars kan deras arbete ifrågasättas, säger Christina Lindgren, veterinärinspektör på Jordbruksverket.

Inspektörerna kontrollerar vilka utrymmen som djuren har. Det finns krav på särskilda mått för hund- respektive kattboxar. Djuren ska kunna gå undan från varandra.

Man kontrollerar hygienen, och om det finns rastgård är ett minimikrav att de också ska rastas på annan plats en gång om dagen. Krav ställs ock så på utbildad personal.
– Begär att få se utrymmena där hunden ska få vara. På en del pensionat tar de bara emot hunden och går i väg med den, men jag tycker absolut att man har rätt få se hundens box, säger Cheryl Jones Fur, zoolog vid Jordbruksverket.

Tillstånd från länsstyrelsen ska alla hundpensionat ha hunnit skaffa vid det här laget. Hör med den som är ansvarig för djurskyddet vid din länsstyrelse. Här kan du också höra dig för om eventuella klagomål mot pensionatet.

Gunilla Skoglund, kennelkonsulent i Västmanland, har arbetat för Svenska Kennelklubben i många år med att bland annat godkänna hundpensionat.
– Jag kommer alltid oanmäld. Det ska vara rent och snyggt, och det får inte vara för många hundar som är tillsammans.

Det här tycker jag var ett problem, framför allt tidigare. Hunden måste kunna gå undan, känna sig som hemma och inte stressas av grannhunden. Och den måste kunna isoleras från de andra hundarna om den blir sjuk.

Även Gunilla Skoglund betonar att man ska besöka pensionatet i förväg.
– Det är det viktigaste av allt! Prata med personalen. Man har så olika värderingar och det måste passa en själv.

Kan man förbereda sin hund inför pensionatsvistelsen?
– Knappast, men hundar finner sig väl tillrätta bara de blir väl omhändertagna. På ett pensionat får hunden fullt upp med nya intryck, så den hinner nog inte längta efter husse eller matte.

Tidigare var det främst uppfödare som hade inackorderingar. Nu när hundpensio nat och hunddagis har blivit mer fristående företag kommer Kennelklubben att upphöra med den här typen av inspektioner.

Dyrast på storhelger

Här några prisexempel från pensionat från norr till söder.

OBS! Råd & Rön har inte närmare granskat pensionaten, det är bara Häggesta Hund och Katt i Bollnäs vi har besökt.

Hundar

Pensionat

Hundar, pris, vardagar

Pris, storhelger

Svedjegårdens hund & katt-pensionat
Luleå

130:–/dygn
150:–/dygn

Häggesta hund och katt
Bollnäs

150:–/dygn 200:–/dygn

Lady & Lufsens Hundpensionat
Östra Ämtervik, Sunne

150:–/dygn 220:–/dygn

Olofssons djurcenter
Norrtälje

200:–/dygn 300:–/dygn

Chang-Dobels hund och katt-pensionat
Täby, norr om Stockholm 

210:–/dygn
230:–/dygn

Hagstugans hundpensionat
Linköping

185:–/dygn 210:–/dygn

Flottatjärns hundpensionat Älvängen, norr om Göteborg

140:–/dygn 140:–/dygn

Ysbygårdens hundpensionat
Laholm

150:–/dygn 300:–/dygn

Förlösa hundpensionat
Kalmar

130:–/dygn 180:–/dygn

Tingeling hundpensionat
Vellinge, söder om Malmö

200:–/dygn 400:– till 700:–/dygn

 

Katter 

 

Pensionat

Hundar, pris, vardagar

Pris, storhelger

Svedjegårdens hund & katt-pensionat
Luleå

70:–/dygn
90:–/dygn

Häggesta hund och katt
Bollnäs

85:–/dygn
85:–/dygn

Lady & Lufsens Hundpensionat
Östra Ämtervik, Sunne

Tar inte emot katter Tar inte emot katter

Olofssons djurcenter
Norrtälje

100:–/dygn
150:–/dygn

Chang-Dobels hund och katt-pensionat
Täby, norr om Stockholm 

130:–/dygn

150:–/dygn

Hagstugans hundpensionat
Linköping

Tar inte emot katter Tar inte emot katter

Flottatjärns hundpensionat Älvängen, norr om Göteborg

Tar inte emot katter Tar inte emot katter

Ysbygårdens hundpensionat
Laholm

Tar inte emot katter Tar inte emot katter

Förlösa hundpensionat
Kalmar

Tar inte emot katter Tar inte emot katter

Tingeling hundpensionat
Vellinge, söder om Malmö

Tar inte emot katter Tar inte emot katter