Hoppa till innehållet
Läs mer

Nyttiga ägg kläckta ur ohälsosam hantering

Ägget har från näringssynpunkt fått något av en revanch de senaste åren. Från att ha varit en farlig kolestorolbomb har den nu uppgraderats till en god proteinkälla. Men hanteringen av djuren lämnar fortfarande övrigt att önska.

Publicerad

Ägg innehåller många nyttigheter – allt som behövs för att bygga upp ett nytt liv finns där innanför skalet. Men länge befann sig ägget i hälsodebattens skamvrå på grund av den höga kolesterolhalten.

Ägg är ett av de mest kolesterolrika livsmedel som finns, och man var rädd för att konsumtionen av ägg skulle leda till en ökad kolesterolhalt i blodet, som i sin tur skulle kunna öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. 

I dag har kostrekommendationerna nyanserats lite. Kolesterol i kosten anses inte påverka kolesterolhalten i blodet särskilt mycket, och det finns forskare som ifrågasätter hur farlig en hög kolesterolhalt i blodet är.

En av dem är Uffe Ravnskov, som är ordförande för en förening för professorer och forskare som är kritiska till kolesterolteorin.
– Högt kolesterol i blodet är ingen riskfaktor för kvinnor och äldre, och de flesta som drabbas av hjärt-kärlsjukdomar är äldre, menar han.

Faran har tonats ned
På Livsmedelsverket, där man tidigare varnade för att äta för många ägg, har man också tonat ner faran.
– Det här med kolesterol i kosten är mer komplext än vad vi trodde tidigare, och kolesterolet i kosten påverkar bara halten kolesterol i blodet till en viss del. Att äta ägg som en del av en varierad kost eller att äta lite extra mycket ägg till påsk är inte farligt, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket.

– Men för dem som tränar mycket och kanske äter upp mot 10–12 ägg om dagen är det inte så bra. Inte enbart på grund av kolesterolet utan därför att det är för ensidigt.

Irene Mattisson och hennes kollegor på Livsmedelsverket har nyligen gjort en analys av näringsinnehållet i vanliga och ekologiska ägg.

Analysen visar att näringsvärdena i ägg generellt sett har ökat jämfört med de gamla värdena. Detta har förmodligen att göra med att fodret som hönorna får i dag är bättre.
– Ägg innehåller mer E- och D-vitamin, folater och zink än man trodde tidigare. Folater är bra att äta om man planerar att bli gravid, och D-vitamin har vi svårt att få i oss i tillräckliga mängder i Sverige. Så ägg är ett bra komplement i kosten för att få i sig dessa ämnen, säger Irene Mattisson.

Analysen visar också att de ekologiska äggen hade högre halter av några ämnen, som jod, karotenoider och långa omega-3, än vanliga ägg.
– Det beror dels på att de ekologiska hönorna får gå ute, vilket höjer karotenoiderna, och dels på att hönorna får annat foder i dag, säger Irene Mattisson.

Berikade ägg
Omega-3 är ett ämne som tillskrivs många positiva egenskaper, och sedan några år tillbaka finns det också ägg som är berikade med omega-3. De kommer från hönor som får fiskolja i fodret.

Fiskolja i sig har visat sig ha många nyttiga egenskaper, och omega-3-äggen innehåller också mer av de nyttiga fettsyrorna.

En del kritiker menar dock att det är bättre att få i sig omega-3 direkt från fisken i stället för att låta den ta omvägen via en höna.
– Äggen innehåller lite omega-3 jämfört med fet fisk, men om man äter ägg ofta kan det vara ett bra komplement, säger Irene Mattisson.

Det finns också ägg med extra gula gulor som säljs under namnet Guldgula. Den extra färgskjutsen kommer av att hönorna utfodras med alger som innehåller många karotenoider. Dessa alger innehåller en del nyttiga ämnen, som antioxidanter, men främst används de för att ge äggen en vacker färg, tror Irene Mattisson.

Sorglig bransch
Nu när du från näringssynpunkt inte längre behöver oroa dig för din äggkonsumtion, är det då bara att lassa kundkorgen full med ägg med gott samvete? Nja, det beror på hur känslig du är för hur djuren behandlas. För äggindustrin är fortfarande från djursynpunkt en sorglig bransch.

Visserligen är det sedan länge förbjudet i Sverige att ha hönor i oinredda burar, men utanför EU är det tillåtet, och Sverige importerar ägg från sådana länder.

Den som väljer ägg från frigående höns ska inte heller tro att det handlar om någon sörgårdsidyll där hönor får gå och picka och sprätta hela dagarna. De frigående hönorna får endast marginellt större plats per höna än burhönsen, och inte tillräckligt för att kunna sträcka på fjädrarna och utföra de sysslor som de har naturligt.

Ekologiska ägg kommer från hönor som får gå ute, och de har större plats till sitt förfogande. Men det föds fortfarande upp väldigt många hönor i stora anläggningar, vilket kan vara stressande för djuren.

Föreningen Djurens Rätt gör dock bedömningen att av de alternativ som finns är de ekologiska äggen de bästa.

Ägg kan verkligen vara snabbmat. På Youtube finns ett kul klipp om hur du kan
skala ett ägg på tio sekunder: http://www.youtube.com/watch?v=Dut1b--AgLM

Så knäcker du äggkoden

Alla ägg är märkta med en kod som består av bokstäver och siffror. Med hjälp av den kan du få reda på var äggen kommer från och hur de producerats.

Den första siffran i koden visar vilken miljö hönorna lever i. Bokstäverna efter visar vilket land ägget kommer ifrån, och siffrorna därefter står för från vilken gård.

Alla ägg ska märkas med den här koden, men producenten kan även ge äggen namn som sprättägg och lantägg för att det ska låta trevligt. Dessa ord betyder dock ingenting.

Det här betyder den första siffran:

0 = Ekologisk produktion
Hönorna går fritt inomhus, men de har även möjlighet att gå ut. Av all äggproduktion får dessa hönor mest plats. Det får högst vara 6–7 hönor per kvadratmeter, det vill säga 0,14–0,17 kvadratmeter var, plus fyra kvadratmeter var utomhus. De äter ekologiskt foder och kan sitta på en pinne och värpa i ett rede.

1 = Frigående utomhus
Äggen är inte ekologiska men kommer från hönor som är frigående utomhus. Den här typen av produktion är mindre vanlig.

2 = Frigående inomhus
Den vanligaste produktionsmetoden. Hönorna går fritt inomhus och har värprede, sittpinne och ströbädd. Man får ha max nio hönor per kvadratmeter, alltså får varje höna 0,11 kvadratmeter att röra sig på.

3 = Burhöns
Ägg från hönor som lever i inredda burar som har sittpinne, värprede och sandbad. Varje höna har 0,075 kvadratmeter till sitt förfogande, det vill säga lite mer än ett A4-ark. Står det SE, vilket står för Sverige, efter 3:an kan du vara säker på att det handlar om inredda burar.

Text: Annika Berge