Hoppa till innehållet
Läs mer

Omplåstrad och röd

Som många barn gillar Skilla att få plåster på det onda när hon har gjort sig illa. Men ett plåster gav henne kraftiga allergiska reaktioner. Vad var det som hände? undrar Skillas pappa.

Publicerad

 Skilla hade haft plåstret på armen några dagar, och när det togs bort var det rött och svullet precis där klistret varit. Rodnaden satt kvar i flera dagar, och den fick Skillas pappa Ola Sundberg att fundera på vad plåstret egentligen innehöll. 

– På förpackningen stod det att plåstren skulle vara skonsamma och hudvänliga. Det är ju möjligt att min dotter är överkänslig, men hon har inte reagerat så här på plåster av andra märken, säger han.

 Vid kontaktallergi av plåster handlar det ofta om en reaktion på kolofonium, ett ämne som finns i plåstrets häftmassa. Tidigare innehöll häftmassan stora mängder kolofonium, och då var reaktioner vanliga.

 – I dag har kolofonium bytts ut mot akrylat, vilket är en plast. Akrylat an ses inte ge lika mycket problem som kolofonium, men man kan reagera på det med, säger Ann-Therese Karlberg, professor i dermatokemi och hudallergi vid Göteborgs universitet.

 Men det kan finnas kolofonium i plåstrets skyddspapper, och små mängder av detta kan migrera över till plåstret. Apoteket AB testar rutinmässigt alla plåster som tas in i deras sortiment för kolofonium, och det är vanligt med väldigt låga förekomster av ämnet. Att hitta plåster som är helt fria från kolofonium är svårt.

 Rodnad plåster

En stark rodnad på armen blev kvar efter bara två dagar med plåstret.

  

– För kunder som är extremt känsliga har vi Apoteket Sensitiveplåster i metervara, som har ett helt kolofoniumfritt täckpapper. Salvemed har också ett plåster som är helt fritt. Men vi har inte lyckats hitta något stripsplåster med den typen av täckpapper, säger Kerstin Bergström, apotekare på Apoteket AB.  

Tätt och länge

Frågan är dock om det verkligen var kolofonium som Skilla reagerade på.

– I princip kan man reagera på vad som helst i plåstret. Det är mycket lite kolofonium i plåstret, och man kan reagera på det om man är väldigt känslig. Men då borde man också reagera på alla andra produkter som innehåller kolofonium, till exempel bollar, golv, gummistövlar, säger Kerstin Bergström.

– Men har man plåster som sitter länge och tätt mot huden kan den bli röd och irriterad av dessa orsaker, men det är inte detsamma som att vara allergisk, säger Ann-Therese Karlberg.

– Vi får fler reklamationer på barnplåster med mönstrat tryck än vanliga, neutrala plåster. Det kan finnas en möjlighet att det är något i färgerna som orsakar reaktioner, men det är svårt att testa eftersom vi inte vet vad det är vi letar efter, säger Kerstin Bergström.

Om man misstänker att man är allergisk mot något i plåstren ska man gå till en hudläkare och få det utrett. Varken Kerstin Bergström eller Ann- Therese Karlberg tycker att man ska undvika vissa plåster eller vissa ämnen om man inte vet säkert vad det är som orsakar problem.

 – Det finns ingen anledning att undvika kolofonium om en eventuell allergi inte är utredd, säger Ann- Therese Karlberg.

 – Om man får en hudreaktion av en produkt ska man reklamera produkten, säger Kerstin Bergström.

 Text: Annika Berge

 Foto: Ola Sundberg