Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Riskabel skönhetsturism

Åk på semester till Thailand – kom hem med ett par nya bröst. Den som vill förbättra näsan, brösten eller någon annan kroppsdel kan spara både tid och pengar genom att åka utomlands och operera sig.

Sedan tidigare finns flera företag som hjälper svenskar att hitta plastikkirurger i Thailand och Polen. Nyligen lanserades en app som listar alla kliniker för kosmetisk kirurgi i Phuket.

– Plastikkirurgi ökar stort, och det är många som gör ingrepp, även killar. Sjukvården i Thailand är fantastisk, och man kan då kombinera semester med att få gjort det man vill billigt, säger Jesse Hejderup, som har gjort appen.

Men att operera sig är aldrig riskfritt, och den som gör det utomlands riskerar också att smittas med multiresistenta bakterier.

– Riskerna varierar beroende på i vilket land det sker och vilka rutiner som finns där. Men det är svårt för patienterna att själva ta reda på hur bra ett ställe är, säger Olle Aspevall, överläkare på Smittskyddsinstitutet.

Någon kontroll av de sjukhus som listas i appen har inte gjorts.

– Jag har inte kollat upp dem, utan det är en info-app som listar utbudet i Phuket, säger Jesse Hejderup.

Ulf Samuelson, ordförande i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, säger att det finns bra och dåliga kliniker utomlands och att man som patient måste informera sig noggrant.

– Kolla upp vem det är som utför ingreppet, sök referenser. Vad händer om komplikationer uppstår, antingen akut eller när du har kommit hem till Sverige? Om du måste korrigera något, måste du åka tillbaka och betala en till resa? Eller måste du betala för ingreppet igen hemma?

Text: Annika Berge