Hoppa till innehållet
Läs mer

Sätt barnen säkert!

Barn ska sitta så säkert och bekvämt som möjligt i bilen. Men var i bilen är det bäst att placera dem? Råd & Rön har granskat förutsättningarna för bilbarnstolar och babyskydd i olika typer av personbilar.

Publicerad

Ju större bil, desto lättare är det att placera och montera fast skyddsstolarna, det säger sig självt. Dessutom får ju barnen mer utrymme för sina armar, ben och fötter.

Men man behöver inte ha en stor och påkostad familjebil bara för att man har en stor familj med flera barn och samtidigt ofta med sällskap i bilen. Det går bra med en mindre, bara man tänker efter en eller ett par gånger före köp.

Med 13 olika bilmodeller som utgångspunkt, stora som små, har Råd & Rön kikat närmare på de hinder och krångligheter som kan uppstå och som man bör tänka på innan man köper och monterar in ett babyskydd och två framåtvända bilbarnstolar i en bil.

Inget kan man ta för givet. Att till exempel säkerhetsbälten kan vara på tok för korta, det har nog varenda bilburen och babyskyddsanvändande småbarnsförälder irriterande erfarenhet av.

Eller passagerarsätet ... Att utnyttja det utrymmet är oftast helt okej. Men det är inte den bästa platsen alla gånger eftersom man ju samtidigt brukar ha en krockkudde att ta hänsyn till (”hur var det nu, var den urkopplad eller inte?”). Därtill tillåter oftast biltillverkaren inte vilken stol som helst.


Se hela tabellen med betyg för olika bilbarnstolar och bilmodeller här.

Oklart om mittplatsen
Ett annat huvudbry är baksätets mittenplats. Vad gäller egentligen där? Läser man exempelvis instruktionsböckerna för Citroën c3 Picasso och Renault Megane, som båda är med i den här undersökningen, uppger den förra att placering där inte rekommenderas för barn, medan den senare uppger att den placeringen inte alls är godkänd för barn.

Vad som gäller för en bil behöver alltså inte gälla för en annan – även om det finns plats för en bilbarnstol.

De färgade kolumnerna som finns i tabellen på nästa uppslag anger vad som utgör en lämplig placering för en bilbarnstol eller inte. Är kolumnen grön är det grönt ljus och är den röd ska du se rött. 

Fler tips!
  •  Läs bilens bruksanvisning om vad som gäller för transporter av barn och användning av krockkudde.
  • Läs också stolens instruktioner för hur den ska installeras. Om stolen är utrustad med isofix och fotstöd är det också nödvändigt att studera listan över godkända typer.
  • Om bilen är relativt stor och hög har du ganska stor chans att få in tre bilbarnstolar i baksätet. Men kontrollera och prova först.

 

Råd & Röns slutsats

Av resultaten, som för övrigt kan tillämpas på andra bilmodeller, kan man dra följande generella slutsatser som man bör vara extra uppmärksam på:

  • Korta bälten. Var uppmärksam på om säkerhetsbältena är för korta vid installation av babyskydd. Kontrollera alltid att bältet är tillräckligt långt.
  • Krockkudden. Krockkudden på passagerarsidan kan rädda en vuxens liv, men för ett barn i en bakåtvänd stol innebär det en dödsfara. Se till att den är urkopplad. Fråga biltillverkaren om du är det minsta osäker.
  • Nackstödet. Stora framåtvända bilbarnstolar slår ofta i sätets nackstöd. Då kan det hjälpa att ta bort nackstödet helt eller – vilket är ännu bättre – att vända stödet och montera det enligt bilden här intill (3). Detta säkerställer att stolen får optimalt stöd på sätet.
  • Isofix. Isofix-fästen som man hakar fast stolarna i har de flesta bilar, men inte alla. Kolla att de finns och att de går att använda.
  •  Fotstödet. I större bilar kan det finnas förvaringsfack lite varstans, vilket är praktiskt. Men ett fack kan också vara i vägen för bilbarnstolens fotstöd. Tänk på att inte sätta fotpinnen mot fackets plastlucka eftersom den då riskerar att krossas, utan ta i stället bort luckan.

 

TEXT PONTUS OHLIN