Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Träning som varar längre än nyårslöftet

Nu är det hög tid att skriva in sig på gymmet för att hinna fixa strandkroppen till sommaren. Men priserna är höga och bindningstiderna stränga. Håll koll på att avtalet inte varar längre än träningslusten.

Vår genomgång av några av de största gymkedjorna i landet visar att prisskillnaden är stor, både mellan olika anläggningar och mellan olika orter. I Ed i västra Götaland är det billigast att träna, där kostar ett terminskort på Friskis&Svettis 400 kronor. Dyraste kortet hittar du på Sats i Stockholm, 6 000 kronor per år plus medlemsavgift och administrationsavgift.

– Skillnaden beror på prisnivån i respektive region. Det går inte att ha Stockholmspriser i Norrköping eller Halmstad, säger Brian van den Brink, marknadsansvarig på Sats.

Det är också stor skillnad i utbud; sex gympapass i veckan i Ed mot att få tillgång till både gym och ett stort antal träningsoch spinningpass på Sats i Stockholm.

Många kommuner har även simhallar med gym, och dessa kan ha mycket förmånliga priser.

Löpande abonnemang

De flesta gymavtal varar ett år, men även om avtalstiden gått ut behöver det inte betyda att man är fri från sitt avtal. Många gånger omvandlas årskortet till ett löpande abonnemang efter årets slut, med ett visst antal månaders uppsägningstid.

Gymmet måste egentligen förvarna innan avtalet är på väg att gå över i löpande avtal, men det är det många som slarvar med. Av de gym vi har tittat på har alla utom Friskis&Svettis kort som går över i löpande avtal med en månads uppsägningstid.

– Har kunden satt upp betalningen på autogiro kommer avgiften fortsätta att betalas ut varje månad trots att kunden kanske trodde att avtalet bara var på ett år. I vissa fall är uppsägningstiden två månader, och det betyder att kunden måste säga upp kortet tio månader efter att det tecknades för att avtalet bara ska löpa i ett år, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på KonsumentCentrum.

En del gym kräver en skriftlig uppsägning av avtalet, men det är bara tillåtet om avtalet ingicks på det viset.

– Har avtalet ingåtts muntligen har man rätt att säga upp avtalet på samma sätt. Det anses som oskäligt att kräva ett mer komplicerat sätt att säga upp ett avtal än det sätt det ingicks på. Men samtidigt är det bättre också för konsumenten att ha allt skriftligt. Annars skulle man behöva spela in samtalet för att kunna bevisa vad som sagts, säger Maria Wiezell.

Flytt inte skäl nog

Att bryta avtalet i förtid är svårt, för att inte säga omöjligt. Flytt till annan stad är inte skäl nog att bryta avtalet.

– Att flytta anses som ett aktivt val och är inte ett skäl för att säga upp ett gymavtal, säger Maria Wiezell.

I en del gym är det tillåtet att överlåta kortet till någon annan. Vid sjukdom, graviditet eller arbetslöshet är det många gym som erbjuder konsumenterna att frysa kortet eller att avbryta det i förtid, men detta är oftast något som avgörs från fall till fall.

Konsumentverket har framfört en önskan till branschen att det ska vara möjligt att frånträda avtalet vid oförutsedda händelser som arbetslöshet och sjukdom, men någon sådan branschöverenskommelse finns inte ännu.

– Det är bäst att fråga om dessa saker i förtid, så man vet vad som gäller, säger Maria Wiezell. Många av gymmen tar ut extra avgifter i form av medlems- och administrationsavgifter.

Enligt Brian van den Brink på Sats rymmer medlemsavgiften förmåner som gyminstruktion och speciella medlemskvällar, och administrationsavgift täcker kostnader för medlemskort och registrering.

– Administrations- och medlemsavgifter är okej att ta ut om det är en extra kostnad och man informeras om detta innan, säger Maria Wiezell.

Extra avgifter
I den allmänna ivern inför det nya, sunda liv som man snart ska börja leva är det lätt att glömma bort att man förmodligen inte är ensam om den föresatsen. Vissa populära pass kan vara mycket svåra att få plats på.

Det kan vara så att man måste sitta vid datorn klockan fem på morgonen för att boka plats, och passen blir snabbt fulla. Då har en del konsumenter blivit besvikna och velat bryta sina avtal för att de anser att gymmen inte tillhandahåller det som de har sagt att de ska göra, nämligen möjlighet att träna.

– Men då måste man läsa avtalet, och står det att man har rätt att träna i mån av plats kan man inte kräva några pengar tillbaka, säger Maria Wiezell.

Hur tränar du?

Prisvärt på kommunalt gym

RICHARD SUNDWALL: ”Jag har köpt ett kort där jag kan träna gruppträning på den lokala simhallen. Då får jag de träningsformer som jag vill ha, yoga och simning. Det var också ett mycket prisvärt alternativ, jag betalar ungefär 300 kronor i månaden för det.

Man kan välja till att få tillgång till deras gym också, men då kostar det lite mer. Det negativa med detta är att det kan vara ganska mycket folk i simhallen ibland, och yogan är inte exakt den yoga jag helst tränar. Men överlag är det bra och prisvärt.”

Träning mitt i natten

IDA STENBACKA: ”Jag jobbar sent och brukar gå och träna vid 23–24-tiden på kvällen. Det gym som ligger närmast där jag bor är öppet dygnet runt, och jag tycker att det är schyst att kunna träna när man vill. Det är ett annat lugn sent på kvällen, man behöver inte vänta eller trängas bland redskapen.

Jag fick också ett bra erbjudande, mitt årskort kostar bara 995 kronor, det är ju inte ens 100 kronor i månaden. Jag tycker inte att det är läskigt att träna så sent på kvällen, det är alltid någon annan som tränar där och städarna brukar också vara där då.”

Trogen i 30 år

EVA MODIG: ”Jag började träna på Friskis&Svettis när de först öppnade i Skara i början av 80-talet. Sedan när jag flyttade till Stockholm började jag träna på Friskis&Svettis här. Utbudet är så stort att jag inte känt mig nyfiken på att pröva något annat ställe.

När jag började träna körde jag intensivpassen, men nu för tiden tränar jag medelgympa. I början fanns det bara bas, medel och intensivgympa, men nu finns det dans och allt möjligt. Hade jag varit yngre hade jag gärna prövat ett danspass. En annan fördel är klädkoden. Förutom ett par bra träningsskor kan man ha precis vad som helst på sig.”

 

 

Latinska rytmer het trend

Ska man sälja gymkort för 6 000 kronor om året duger det inte att bara erbjuda ett svettigt gym och några simpla gympaklasser. Numera erbjuder gymmen exotisktklingande pass som zumba, tabata, core bosu och z-express.
– Zumba är en av våra mest populära klasser, det är en mix av latinamerikansk och karibisk dans med enkla, rytmiska rörselser. Tabata är ett koncept som en japansk professor tagit fram där man tränar intensivt i 20 sekunder och vilar i 10 sekunder med åtta repetitioner per övning, säger Brian van den Brink.
De latinska passen återfinns även på andra gym. Actic har en zumbaklass, Worldclass har z-express, som är en halvtimmas latininspirerad dans, och på Friskis&Svettis heter klassen Dans Fuego.
– Kryddpass, som vi kallar de nya passen, är väldigt heta ett tag men försvinner efter 1–3 år. För några år sedan var det afrodans, nu är det latinsk dans. Men medelgympan är fortfarande den allra vanligaste gruppträningsformen, säger Anna Iwarsson, som är generalsekreterare på Friskis&Svettis.

 

TEXT: ANNIKA BERGE