Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Arn-fall: Dåliga knän på chihuahuan

Annikas minijycke fick ett kort liv.

chihuahua

Chihuahuahundar är populära och Annika ville gärna ha en sådan. Hon hittade en hos en hunduppfödare i Huddinge och köpte den för 10 000 kronor. Hunden skulle enligt uppgift ha stamtavla, vara försäkrad mot dolda fel och besiktigad. Men någon stamtavla fick Annika aldrig, trots påstötningar. När hon hade haft hunden ett par månader konstaterade en veterinär att den hade fel på båda bak­benen – knäskålarna åkte ur led. Chihuahuan måste därför avlivas och då upp­dagades det att någon försäkring inte fanns.

Annika krävde hävning av köpet, återbetalning av 10 000 kronor plus 5 340 kronor för veterinärkostnader med mera. Hunduppfödaren motsatte sig kravet, och hävdade att hennes man var ägare till hunden och att det var han som skulle krävas på pengar. Den valp som Annika hade köpt hade ingen stamtavla, utan var en avkomma av en ”tjuvparning” som skett när familjen haft hundvakt. Men när Arn granskade köpehandlingarna stod hunduppfödaren som säljare, och hon var registrerad som uppfödare hos Svenska Kennelklubben.


Arn säger att det står klart att hunden hade fel redan vid leveransen – ett fel enligt konsumentköplagen. Normalt ska då köpet hävas och varan lämnas tillbaka, men det går ju inte eftersom hunden av­livats. Nämnden rekommenderar i stället hunduppfödaren att betala 15 340 kronor till Annika. Det har hunduppfödaren inte gjort.

ingrid-jacobsson_byline
Ingrid Jacobsson
Text
radron@radron.se
Christina Alvner
Illustration

Beslut i Allmänna reklamationsnämnden

Texten refererar till ett beslut från Allmänna reklamationsnämnden. 

Är du missnöjd med en vara eller en tjänst ska du klaga där du köpt den. Avvisas dina klagomål bör du vända dig till den ­kommunala konsument­väg­ledningen. Om problemet ändå inte går att lösa kan du göra en skriftlig ­anmälan till Allmänna rekla­mations­nämnden, Box 174, 101 23 Stockholm. Anmälnings­blanketter kan hämtas på ARN:s webbplats arn.se.

Du läser nu en gratis artikel hos Råd & Rön

När du har läst den här artikeln har du inga gratis artiklar kvar den här månaden. Bli prenumerant nu och läs så många artiklar och tester du vill.

Bli prenumerant