Hoppa till innehållet

De snuvades på utsikten

Den nya lägenheten som Martin och Karolina Lawitz köpt i Malmö blev inte vad de hade trott. De känner sig vilseledda och vill nu varna andra bostadsköpare.

Publicerad

Martin och Karolina Lawitz

I november 2015 hittade Malmöborna Martin och Karolina Lawitz sitt nya drömboende. Det var en fyrarumslägenhet i Västra hamnen i Malmö, med planerad inflyttning hösten 2017. Lägenheten skulle ha två balkonger, där den större av dem hade fri sikt i två riktningar. Det var precis vad de letade efter.

– Vi slog till och var väldigt nöjda, säger ­Karolina Lawitz.

Men i höstas fick de en ny planlösning från Riksbyggen. Planlösningen väckte frågor och de kontaktade byggentreprenören. Först då gick det upp för dem att deras hus skulle byggas ihop med ett annat lägenhetshus. Det innebar att sikten i balkongens ena riktning skulle försvinna, eftersom den sidan skulle byggas ihop med det andra huset.

– Om vi hade känt till det hade vi absolut inte köpt lägenheten. Att balkongen var öppen åt båda hållen var det absolut viktigaste med lägenheten. Det var vi tydliga med, säger Karolina Lawitz.

Bostaden förmedlades via Svensk Fastighetsförmedling, som hänvisar till Riksbyggen, eftersom det är deras bostäder och med dem avtalet är skrivet.

Henrik Persson, säljansvarig på avdelningen Bostad Syd på Riksbyggen i Malmö, berättar att kunden alltid får se och kvittera situationsplanen innan avtal skrivs. Detta för att kunden ska kunna se lägenhetens placering i förhållande till plan­erade byggnationer.

– Det blivande huset var inritat som en volym i situationsplanen, eftersom bygglovet inte var klart. Men det framgår tydligt hur deras lägenhet låg i förhållande till andra lägenheter, säger Henrik Persson.

Ändå har de inte förstått att balkongen skulle påverkas – har ni varit så tydliga ni kan?

– Ja, jag ser inte att vi kunde gjort något annorlunda.

Situationsplanen var inritad som skiss nedanför planlösningen i avtalet.

– Det är en liten, liten skiss nere i hörnet. Att det skulle vara situationsplanen har vi inte förstått, säger Karolina Lawitz.

Bildförklaring: (1) Här är balkongen som Martin och Karolina Lawitz trodde skulle ha fritt läge åt två håll. (2) Här byggs det nya huset som kommer att skymma utsikten. Infälld bild: Balkongen syns tydligt på 3d-skissen som paret först såg.

Om man som konsument blir lovad något som inte står i avtalet måste man kunna bevisa det, berättar Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter.

– Och även om det skulle bli en miss kring en sådan detalj har jag svårt att se att det skulle vara grund för hävning, om bostaden är i avtalsenligt skick i övrigt. Man måste se den sammantagna bilden och balkongen är ju bara en liten del av bostaden, säger hon.

I de fall där bostadsbolaget kompenserar konsumenten för att det gjorts ändringar handlar det vanligen om att konsumenten får prisavdrag på köpet, berättar Maria Wiezell. Om det däremot har skett väsentliga förändringar av bostaden kan det vara skäl nog att häva kontraktet.

– Det kan till exempel vara att en trea blivit en tvåa eller att det bara finns en balkong när det skulle vara två. Väsentliga skillnader kan också vara en avsevärt högre månadsavgift på lägen­heten eller ett kraftigt försenat inflyttningsdatum, säger Maria Wiezell.

 

Undersökningsplikt

En köpare som undersökt bostaden före köpet, eller utan godtagbart skäl låtit bli att följa säljarens uppmaning att undersöka den, får inte som fel åberopa vad man borde ha märkt vid undersökningen. Enligt god mäklarsed ska mäklaren uppmana köparen att undersöka objektet. Lagen gäller bara bostaden, men köparen bör även undersöka omgivningen. Vänd dig till kommunen för att få veta vilka bygglov som beviljats i ett område.

 

Till slut fick Martin och Karolina Lawitz häva kontraktet mot att Riksbyggen, som hittade en ny köpare, behöll 15 000 kronor av handpenningen för att täcka administrativa kostnader.

– Hellre förlora 15 000 än 35 000, som var det som gällde från början, för vi kände att detta var ett hopplöst fall, säger Karolina Lawitz.

Martin och Karolina Lawitz har funnit sig i situationen även om de fortfarande tycker att Riksbyggen kunde varit mer öppna med sina planer. Det viktigaste för paret Lawitz är nu att varna andra konsumenter som planerar att köpa bostad.

– I dag är det så ont om lägenheter och man blir lycklig när man får köpa något. Men vi vill att folk ska vara observanta och tänka efter först, säger Karolina Lawitz.