Hoppa till innehållet

Gentest inte nog för kostråd

Ett enkelt gentest kan tala om vad just du ska äta för att bli smal, hälsosam och få ett lyckligt liv. Det menar företag som erbjuder kostråd efter dna-tester. Men kritikerna anser att resultaten inte har något med verklig­heten att göra.

Publicerad

Att få ett personligt facit på vad just du ska äta för att gå ner i vikt eller leva hälsosamt, i stället för att följa generella råd, låter som ett lockande erbjudande. Den som söker på nätet hittar snabbt ett stort antal företag som erbjuder personliga kostråd baserade på gentest. Testerna säljs också i hälsokostbutiker och i paket tillsammans med skräddarsydda kosttillskott som enligt försäljarna ska ge dig precis de närings­ämnen som din kropp behöver.

Råd & Rön har varit i kontakt med tre svenska företag, Novo Genetix, Life Genomics och Genetic Code som marknadsför gentest för kostråd mot svenska kunder. Alla tre lovar i sin marknads­föring att du som kund ska få reda på vilken kost som passar just dig.

– Det går ut på att man ska kunna få en kostrådgivning så att man slipper gissa vilken inverkan på kroppen kosten har. Du kommer att få veta om du är känslig för fett eller kolhydrater, eller kanske både och, säger Terho ­Koskela som är grundare till Novo Genetix.

Som ett resultat av företagets test får kunden en personlig lista med 1 100 livsmedel rankade efter hur bra de enligt undersökningen passar den egna genprofilen.

Life Genomics är det enda av företagen som gör sina analyser i Sverige. Företaget säljer sitt test genom hälsokostkedjan Life. Enligt reklamen ska testet koppla din genuppsättning till rekommendationer inom livsstil, kost och motion. Testet kostar 4 500 kronor att genomföra. Som svar får kunden en drygt 100 sidor tjock rapport i bokform med uppgifter om hur de egna generna påverkar hälsan. Genom att följa rekommendationerna i boken är det meningen att den som tagit testet ska kunna nå fram till ”en optimal kost”. Det är i sin tur något som företaget påstår vara nyckeln till hälsa och lycka.
Bakom företaget står Mikael Kubista, tidigare professor i molekylär bioteknik vid Chalmers, som har varit något av en pionjär inom dna-analys i Sverige. När Råd & Rön pratar med honom vill han tona ner hur detaljerad information om lämplig kost man kan läsa ut ur testet.

– Vi försöker vara väldigt sakliga och vetenskapliga i våra rapporter. Det vill säga att vi ger information om hur saker förhåller sig och håller oss borta från att säga att om man äter på ett visst sätt går man ner i vikt, för så fungerar det inte. Det är ingen i dag som kan göra ett gentest och hitta en genvariant som säger att om du äter på det här sättet så tappar du i vikt, säger Mikael Kubista.

I rapporterna som Life Genomics säljer finns det trots det ett kapitel med titeln ”din väg till en ideal kroppsvikt” där företaget ger tydliga råd om vilken typ av kost kunden bör äta utifrån sina gener. Mikael Kubista säger att råden som företaget ger gäller om man bortser från andra faktorer som skiljer mellan individer, som till exempel de bakterier man bär på i tarmarna, sjukdomar, motionsvanor, eller ålder. Själv håller han hellre fram det intresse som boken kan väcka för en mer hälsosam livsstil.

– Det som vi har sett är att folk som gör den här typen av gentest – och får rapporten hemskickad, presenterad på ett attraktivt sätt – tar sig tid att läsa den. För boken handlar ju om dem. I USA har man funnit att folk som gjort sådana här tester går ner i snitt fem kilo i vikt på 3–4 månader. Det är ett intressant fenomen. För det har egentligen inte att göra med att de har gjort ett gentest, det är för att de har blivit intresserade, fått samband förklarade och framför allt fått kunskap om varför just de fungerar och reagerar på ett visst sätt.

Hans teori får stöd av en undersökning utförd inom det EU-finansierade projektet Food4me som presenterades i höstas. Den visade att människor som fick personliga kostråd i större omfattning la om sin kost än människor som fick kostråd baserade på generella råd. Men det spelade ingen roll om råden baserades på gentest, blodprov eller på ett frågeformulär kring personens vanor när det gäller kost och motion.

– Hade jag kunnat övertyga de här människorna om att läsa en bok om nutrition från Karolinska hade det sannolikt gått lika bra. Men det kan jag inte, det är inte lika spännande att läsa en generisk lärobok som att läsa om sig själv, säger Mikael Kubista.

Marju Orho-Melander, professor vid Lunds universitet, har länge studerat sambanden mellan gener, kost och sjukdomar som diabetes typ 2. Hennes forskning är en del av den forskning som gentestföretagen lutar sig mot. Men hon skräder inte orden när hon kritiserar kostråd baserade på gentester till vanliga konsumenter.

– De säljer skit. De ger referenser till vetenskapliga publikationer som testerna baseras på, och det är bra forskning. Men den ger inget vetenskapligt bevis för att man ska kunna använda resultaten så här, säger Marju Orho-Melander.

Hon håller med om att utvecklingen på området har gått snabbt de senaste åren och ser inget problem med att företagen kan se vilka genvariationer en person har i sina analyser. Problemet är att koppla de resultaten till ett kostråd.

– När det gäller kost och genvarianter riktar företagen in sig på gener som man identifierat i stora studier, men det är inte information man kan använda för att ge rekommendationer på individnivå. Det finns inget bevis för det som de påstår. Det är sorgligt, säger Marju Orho-Melander.

Hon menar att det finns samband mellan våra gener och vilken kost vi mår bäst av. Men de sambanden är allt för komplicerade och för lite kartlagda för att kunna säljas till en konsument i ett färdigt paket. 

 

Företagen som säljer gentest

Genetic Code

  • Lovar en ”livsstilsförändring med genetisk precision” och att ett gentest gör viktminskningen 2–3 gånger så effektiv.
  • Sätter samman en planering av kost och motion för viktnedgång utifrån testresultaten.
  • Testerna kostar från cirka 2 500 kronor.
  • Använder ett amerikanskt labb.

Life Genomics

  • Ett test av drygt 100 genmarkörer kostar 4 500 kronor och säljs i samarbete med hälsokostkedjan Life.
  • Resultat, och råd om kost och hälsa, presenteras i en 100 sidor tjock rapport.
  • Genproverna analyseras i ett svenskt laboratorium.

Novo Genetix

  • Gentester från cirka 4 000 kronor.
  • I det billigaste analyseras 8 genmarkörer.
  • Använder ett österrikiskt labb för gentest och kost­rekommendation.
  • Säljer även kost­tillskott anpassat efter testresultatet.