Hoppa till innehållet

Flexa mellan kött och grönt

De flesta vet nog att vi bör äta mindre kött för miljöns skull. Men för många kan steget till att äta helt vegetariskt kännas för stort. Nu väljer allt fler svenskar att bli flexitarianer.

Publicerad

Skaran av vegetarianer, som helt väljer bort kött, blir sakta större. Men det gröna genombrottet står flexitarianerna för – de som väljer bort ­köttet helt ett par gånger i veckan och ­minskar köttportionerna övriga dagar.

Råd & Rön åkte till Fredriksberg, en mindre tätort i sydvästra Dalarna, och pratade med Carina Lundberg Bergqvist och Mikael Bergqvist som kallar sig just flexi­tarianer sedan några år tillbaka.
– Det började med ”köttfri måndag”, berättar Carina Lundberg Bergqvist, som då jobbade som kock inom skola och omsorg.

–  Vi upptäckte att vi helt enkelt mådde bättre när vi skar ner på köttet. Och jag ­behöver sova mindre när jag äter mer grönt.

Carina Lundberg Bergqvist och Mikael Bergqvist kallar sig flexi­tarianer.

Med tiden har insikten om betydelsen av att skära ner på köttkonsumtionen av miljö- och ­klimathänsyn blivit ett allt viktigare skäl för ­paret. Efter att ha börjat med en köttfri dag har det blivit allt fler köttfria måltider i veckan, och allt vanligare att köttet tar mindre plats på tall­riken när det väl serveras.

Två av tre svenskar uppger att de helt avstår från kött minst en gång i veckan (YouGov 2016 för Food & Friends). Dessutom slår en undersökning från Nestlé fast att en ungefär lika stor andel av befolkningen äter mer grönt.

Trenden stöds av att allt fler livsmedels­företag satsar på grönt. Ökningen av färdiga vegetariska produkter i livsmedelsbutikernas kyl­diskar är dramatisk, och dessutom har en helt ny nisch skapats: korvar och burgare som saluförs med argumentet mindre kött och mer grönsaker.

Visst är det en utmaning att välja bort kött eftersom vi av tradition placerar det i huvudsätet vid våra måltider. Och det är lätt att välja kött när det har blivit så mycket billigare på senare år, särskilt det importerade köttet.

Samtidigt tycker Carina Lundberg Bergqvist att de har upptäckt ett helt nytt kök, det vegetariska, med spännande rätter av oväntade huvudingredienser och med massor av kryddor. De har hittat nya favoriter som de kanske aldrig annars hade smakat på.

– Jag vill inte vara någon gammal surgubbe som säger nej till allt nytt. Man måste ju våga prova, säger Mikael Bergqvist.

Han tycker att han äter gott i dag och saknar sällan stora köttstycken. Däremot anser Mikael Bergqvist, som kör timmerbil, att det är svårt att hitta bra mat längs svenska vägar. Det är jobbigt att vara medveten, medger han när vi diskuterar möjligheterna till bra vägmat för den som vill äta sunt och grönt.

Carina Lundberg Bergqvist, som är kock och nybliven köksmästare med ekologi- och hållbarhets­perspektiv, ser få problem med att laga allt mer vegetariskt. Hon uppskattar stimulansen i att tvingas vara kreativ och att hitta nya smarta rätter som är såväl läckra som enkla att laga. Samtidigt finns också möjligheter att modernisera husmanskosten genom att lyfta fram rotfrukter, kål och andra närodlade råvaror.

Varför slutar ni inte helt att äta kött?
– Riktigt bra kött är så gott, säger Carina Lundberg Bergqvist med efter­tryck och berättar om sommarens trevliga grillmiddagar och tillfällen då välsmakande köttdetaljer ligger på tallriken.

– Fast oftast är det tillbehören som är godast, och köttportionen behöver inte vara så stor.

När det blir kött på tallriken hos familjen Lundberg Bergqvist är det enbart frågan om svenskt ekologiskt kött. Helt enkelt för att kvaliteten är överlägsen annat kött, och svenskt ekologiskt kött ger minst miljö- och klimatpåverkan. Detsamma gäller det gröna – ekologiskt, och i möjligaste mån svenskt, för att minska transporterna och få fräschare mat är det som gäller.

Carina Carina Lundberg Bergqvist  betonar att det inte behöver betyda mer arbete att välja mer vegetariskt. Kokta balj­växter som bönor, linser och ärter i tetra är verklig snabbmat. Bara att skölja av och äta direkt eller låta dem förstärka sallader, grytor och såser. I dag finns dessutom bra färdiga burgare och andra vegetariska rätter i butikens diskar.

 

5 tips för att äta grönare

  • Att välja grönt efter säsong är ett smart sätt att få bästa smak och närodlat till ett bra pris.
  • Börja med en vegetarisk dag i veckan. Lägg till en grön soppmåltid och du har en bra start.
  • Sätt fokus på det gröna. Börja med att välja favoritgrönt – kanske broccolifräs eller paprikasås med pasta, ostgratinerad blomkål eller vitkål, rödbetssoppa med gräddfil eller vitlöksfräst zucchini. Hoppa över tillbehöret av kött och lägg i stället till en generös tomatsallad med rostade kikärter.
  • Upptäck de billiga baljväxterna. Det finns mer än gula ärter och bruna bönor. Lättkokta linser och knapriga kik­ärter är lätta att falla för. Torkade ärter, bönor och linser ger lång mättnad och en rejäl dos protein och mineraler. Dryga ut köttfärsen med linser, stoppa bönorna i tacosen och grönsaksgrytan. Marinera och strö över salladen eller mixa till dipp.
  • Prova nya gröna recept. Tidningar, mat­broschyrer och kokböcker dignar av spännande vegetariska recept.