Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Förvirrande energimärkning

Energimärkningen av vitvaror och andra produkter har blivit vädligt skev de senaste åren. Nu höjs röster för att pressa EU att göra märkningen tydlig för oss konsumenter.
- Jag tycker att de olika skalorna är ett sätt att lura konsumenterna, säger Råd & Röns testchef.

Det första EU-direktivet om energimärkning kom 1992 och omfattade först bara vitvaror. Numera finns märkningen även exempelvis på lågenergilampor, dammsugare, tv-apparater och däck. Tillverkarna är skyldiga att sätta ett märke på sin produkt, och det ska sedan sitta kvar tills varan levereras hem till en konsument.

År 2005 kom också ett särskilt direktiv om ekodesign som anger ramarna för hur stor en produkts energiförbrukning bör vara, sett under hela dess livscykel. Tillsammans ska reglerna för energimärkning och ekodesign göra att energianvändningen inom EU ska minska med 20 procent till 2020.

Energimärkningen ses nu över, och nya etiketter ska införas under de kommande åren fram till 2020. Men EU-kommissionen har inte bestämt sig slutgiltigt för hur märkningen ska utformas, och konsumentorganisationerna är kritiska till de förslag som presenterats hittills.

Beuc, den europeiska paraplyorganisationen för konsumentrörelsen, har varit mycket aktiv i revideringsprocessen. Sylvia Maurer, chef för säkerhet och miljö på Beuc, säger:

– Det största problemet med den reviderade märkningen är att den gröna färgen har förlorat i betydelse. Tidigare var det enkelt; en apparat med en grön pil var mest energieffektiv. Men nu, när det finns upp till tre plustecken i vissa kategorier, måste konsumenten anstränga sig mer i butiken för att förstå vilken produkt som är bäst.

Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön, är av samma åsikt:

– Det har blivit ett förvirrat system. Nu måste konsumenterna lära sig olika skalor för olika produkter. Tv-apparater har hittills inte haft några extra plustecken, men de får plus från och med i år. Så en ny tv med märkningen A+ hör till den bästa kategorin.

– Men köksmaskiner har haft plustecken sedan 2012, och allt fler har klättrat upp till kategorin A+++. Därför kan till exempel en tvättmaskin med A+ vara den sämsta i butiken, säger Ronny Karlsson.

Skillnaden mellan energiklasserna är också olika för olika produkter. Enligt Energimyndigheten, som är den ansvariga myndigheten för energimärkning i Sverige, kan man lite förenklat säga att en kyl/frys i klass A+++ använder 60 procent mindre energi än den som bara är märkt med A.

Men för tvätt- och diskmaskiner skiljer det bara 30 procent i energiförbrukning mellan en produkt med märkningen A+++ och en i kategori A.

För många klasser

Ett annat problem, som både Sylvia Maurer och Ronny Karlsson pekar på, är att vissa energiklasser är ”tomma”. Den nuvarande märkningen på vitvaror går från A till D, på lampor till E, på dammsugare, däck och tv-apparater till G. Men det finns knappast några produkter i de sämsta kategorierna ute i butikerna inom EU.

– 90 procent av tvättmaskinerna är A-klass, säger Sylvia Maurer. Det skulle vara bättre att tighta till systemet och inte ha så många klasser. Men det är svårt att nå fram till politisk enighet kring det här.

En annan sak som förvirrar med de nya märkningarna är att energi- och vattenförbrukning anges ”per annum”, som betyder ”per år” på latin. För att slippa trycka upp etiketter på olika språk har man använt sig av denna kompromiss. Men det är långt ifrån säkert att alla förstår uttrycket.

Latin på etiketten

– Flera undersökningar har visat att många inte vet vad ”per annum” betyder, säger Angeliki Malizou, projektsamordnare för ekodesignfrågor på Beuc. 70 procent av de tyska konsumenterna i en undersökning förstod till exempel inte vad ”per annum” betyder. Texten på etiketterna borde verkligen vara på respektive lands språk.

– Energimärkningen är i grunden ett bra instrument för att kunna göra en bra investering i en hållbar hushållsmaskin eller tv, fortsätter Angeliki Malizou. Men i stället för att göra märkningen ännu mer komplicerad borde man hjälpa konsumenterna och göra den enklare.

Råd & Röns testchef Ronny Karlsson vill också se en enklare märkning:

– Nu skulle man ha en chans att göra om helt. Det kanske skulle vara smått kaotiskt under ett år, men hellre det för att sedan kunna införa en enhetlig märkning för alla produkter. 

ingrid-jacobsson_byline
Ingrid Jacobsson
Text
radron@radron.se
Prenumerera
pren445_teaser

Prenumerera på Råd & Rön

 10 nr av papperstidningen.
 Alla tester på webbplatsen.
 Digital tidning i surfplatta.

     Beställ här >>

 

Klicka för att förstora 

 

Gynnar märkningen stora maskiner?

Det är lättare för stora maskiner och apparater att placera sig i de högsta energiklasserna. Detta hävdar de europeiska konsumentorganisationerna Beuc och Anec i en skrivelse om utvärderingen av energimärkningen.

Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat har antalet personer per hushåll sjunkit stadigt i hela EU de senaste åren. Men däremot har storleken på hushållsapparaterna ökat, menar Beuc och Anec.

Den absoluta majoriteten av vitvarorna återfinns i A-klasserna. Att stora maskiner gynnas beror bland annat på att beräkningsformeln för energieffektivitet tar hänsyn till storleken.

En singelkonsument kan då kanske frestas att köpa en stor tvättmaskin med märkningen A+++ fast det skulle räckt med en liten A+ maskin.

Råd & Röns testchef Ronny Karlsson menar dock att det inte är så enkelt att stora maskiner alltid får bättre märkning. I tester som Råd & Röns mäts den verkliga förbrukningen, och därför är det en fördel att jämföra testade maskiner före ett köp. 

 

Produkter med energimärkning

 • Dammsugare (från 1/9 2014)
 • Diskmaskiner
 • Däck
 • Kyl-, sval-, frysskåp
 • Lampor
 • Luftkonditioneringsaggregat
 • Separata ugnar och ugnsdelen på spisar
 • Torktumlare
 • Tv-apparater
 • Tvätt/torkar
 • Tvättmaskiner
 • Vinkylar
Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. För 59 kr/månad får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant