Hoppa till innehållet

Framtidens läder kommer från ananas och druvor

Läderindustrin är en av de smutsigaste industrierna i världen för miljö, människor och djur. Men nu börjar det komma alternativ till läder – gjorda av vin, ananas och svamp. 

Publicerad

Äkta läder har länge varit ett tecken på kvalitet och lyx. Väskor, skor och bilinredning av läder luktar gott och är mjukt samtidigt som det är starkt och åldras vackert. Men lädret har en baksida. I garvningsindustrin används upp till 130 olika astma-, allergi-, och cancerframkallande kemikalier, och eftersom lädret ofta kommer från nötdjur bidrar det till klimatförändringar och att regnskogar skövlas för att ge plats till betande boskap.

Råd & Rön har tidigare skrivit om hur arbetare på boskapsrancherna i Brasilien lever under slavliknande förhållanden. Vi har också skrivit om hur människorna i Indiens garverier jobbar helt oskyddade, och blir sjuka på grund av det. Alternativet – konstläder – har setts som en plastig, billigare och lite sämre version av riktigt läder.

Men de senaste åren har flera nya alternativ lanserats, med ursprung i växtriket. Hetaste alternativet är piñatex. Det togs fram av spanska läderexperten Dr Carmen Hijosa, som rest till Filippinerna för att besöka landets läderindustri. Väl där upptäckte hon att lädret var av dålig kvalitet, och skadligt både för den lokala miljön och människorna som bodde där. Inspirerad av en lokal klädedräkt, tillbringade hon de kommande sju åren med att ta fram ett vävt material av ananasblad, piñatex. Det är ett material som är både starkt och flexibelt, och det passar därför i skor. Varje år kommer 40 000 ton avfall från ananasodlingarna, avfall som i vanliga fall bränns eller får ruttna. Genom att använda det får odlarna en extra inkomst, och det behövs inte extra mark, vatten, gödningsmedel eller bekämpningsmedel för att producera piñatex.

– DET SOM ÄR REVOLUTIONERANDE med piñatex är att det är gjort av avfallet från en annan industri, vilket vi som pratar om hållbart mode gillar, säger Nina Färdig, som driver Green Laces, en av få butiker i Sverige som enbart säljer veganskor.

I sin butik har hon svarta kängor i piñatex. Materialet är lite knöligare och mer fårat än i vanliga läderskor. Insidan är gjord av biopolyoler, ett konstläder som till 69 procent är tillverkat av spannmål. Nina Färdig är inte riktigt nöjd med utseendet, men säger att hennes yngre kundgrupp gillar det.

– Jag vill att det ska se ut och kännas som riktigt läder, men jag har märkt att många av mina unga kunder tycker att det är lite coolt att det ser lite naturnära ut. Till exempel har vi gymnastikskor av kork som många gillar, säger hon.

Annars är majoriteten av skorna i Nina Färdigs butik gjorda av en plastprodukt: polyuretan eller PU. PU är en biologiskt nedbrytbar plast som är formbar och andas som läder. I butiken finns allt från eleganta pumps med smidig och blank yta till ett par vandringskängor i mer robust material – båda förvillande lika vanligt läder.


Nina Färdig driver en av få butiker som enbart säljer veganskor i Sverige. Skon hon håller i är tillverkad av piñatex  

Förutom piñatex finns det andra alternativ till läder på gång, som också görs av avfallsprodukter från livsmedelsindustrin: från vinproduktion, ciderproduktion och tillverkningen av kombuchate. Nina Färdig sätter dock störst hopp till läder av svamp:

– Det tror jag stenhårt på. Då tar man bara en cell av svampen och så växer det på en odlingsbänk. Materialet är dock inte tillräckligt starkt än för att man ska kunna göra skor av det.

– Försök att göra skor har inte varit helt lyckade. Skor utsätts för ett enormt slitage och behöver vara starka. Däremot skulle man kunna göra små väskor av det, säger Nina Färdig.

Det alternativa lädret har tagit sig ända till catwalken. När designern Stella McCartney visade sin höstkollektion i våras bar modellerna svarta läderbyxor, mockajackor samt kläder och skor med läderdetaljer. McCartney är vegetarian och har alltid vägrat att ha läder och päls i sina kollektioner. Tidigare har inte konstlädret varit tillräckligt bra, men i år ansåg Stella McCartney att det nått en så hög nivå att det nu var redo att användas också i hennes 10 000 kronors-väskor.

 

20 %

...av tjejer mellan 16 och 25 år är vegetarian eller vegan. Unga människors intresse för produkter utan animaliskt ursprung är en pådrivande kraft för företagen att ta fram veganalternativ för skor, smink och kläder. 

 

DE STORA SKOJÄTTARNA är dock svårflörtade när det gäller att satsa på alternativläder. På Nilson Group, som bland annat äger Din sko, Jerns och Skopunkten, har man skor i konstläder och textil men man har inga planer på att ta in skor i piñatex eller någon annan alternativ variant. Puma har tagit fram en sko i piñatex, men den är inte ute på den svenska marknaden än. H&M säger att även om PU blivit betydligt vanligare i deras sortiment ser de att det fortfarande finns en efterfrågan på läder i vissa produkter. Däremot finns det enskilda skotillverkare som satsar, och det sker ofta efter påtryckningar från konsumenterna. Dr Martens gör sedan några år tillbaka veganvarianter av sina klassiska skor.

Isabella ”Blondinbella” Löwengrips skomärke, Flattered, tog nyligen fram en konstlädersko i polyester, polyuretan och viskos efter att kunderna efterfrågat en vegansk sko. Även Vagabond har tagit fram en serie skor i veganmaterial. I våras delade H&M Foundation ut 300 000 euro till en italiensk grupp som arbetar på att ta fram läder på avfallet från vinproduktion.

H&M Foundations pris går till idéer som kan hjälpa modeindustrin att blir mer hållbar. Vegea, vinlädret, har nu kommit så långt i utvecklingen att man har visat en provkollektion av kläder, väskor och skor av materialet. H&M Foundation är dock inte direkt kopplat till klädföretaget H&M, så tyvärr betyder priset inte nödvändigtvis att vi kommer att kunna köpa skor gjorda av vindruvsrester på H&M inom den närmaste framtiden.

Nina Färdig säger att det inte är svårt att göra syntetskor, utan att utmaningen är att göra skor som har en låg miljöbelastning, som håller länge och som tillverkas på ett sätt som också gynnar råvaruproducenter och fabriksarbetare.

– Men jag ger mig inte! Målet är att de här skorna ska bäras av den breda massan, säger Nina Färdig. 

 

 

Här är de nya alternativen till läder

Ananasläder: Tillverkas av ananasblad, som blir över efter ananasskörden. Skor av piñatex finns redan på den svenska marknaden.

Äppelläder: Läder som görs av restprodukten av cidertillverkning.

Svampläder: Det finns flera olika varianter av läder gjort av svamp. MuSkin görs från svampens hatt, och bereds på ett liknande sätt som vanligt läder, fast utan farliga kemikalier. Mycoworks använder sig av svampens mycelium och biprodukter från jordbruk för att ta fram ett läderliknande material. Ingen av varianterna finns på marknaden ännu.

Sojaläder: Tillverkas av restprodukter från tofu- och tempehtillverkning.

Korkläder: Tillverkas av korkek. Produkter av korkläder finns redan i Sverige. Calvin Klein och Christian Louboutin är några designers som har gjort produkter av kork.

Kombuchaläder: Med hjälp av bakterier och jäst tillverkas läder av cellulosafibrer som blir över efter tillverkningen av kombuchate.

Vinläder: Vegea är läder som tillverkas av avfall från vinproduktion – utan lösningsmedel eller andra miljöfarliga ämnen. Dessutom utvinns vatten i processen. Nyligen visade företaget upp en provkollektion av kläder, skor och väskor.