Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Fruktmüslin en riktig sockerbomb

Müsli är en frukostfavorit för många och det saknas inte varianter att välja mellan i butiken. Men skillnaderna är stora när det handlar om fett- och sockerinnehåll, visar Råd & Röns granskning av 185 olika sorter.

granola

Sockret i müslin kan komma från olika ingredienser, till exempel torkad frukt eller tillsatt socker.

Det är svårt att tänka sig något som låter sundare och mer nyttigt än müsli till frukost. Men det är stor skillnad på olika sorter när det gäller innehåll av socker och fett. Mest socker och fett hittar du typiskt sett i rostad müsli som ofta har ”granola” eller ”chrunchy” i namnet. I en granola är innehållet i müslin bakat i ugn, ofta tillsammans med socker och fett. Det ger den en klumpig och knäckig struktur, jämfört med en mer traditionell müsli där spannmålsflingor och andra ingredienser inte är sammanklumpade.
En granola kan ofta ha ett fettinnehåll på runt 20 procent när en mer traditionell müsli har mindre än 10 procent. Mest fett hittar vi i müsli som vänder sig till den som vill dra ner på mängden kolhydrater i kosten. I den kategorin finns till exempel Katrin Zytomierskas Müsli Jordgubb & Choklad och Garants Paleo Granola Hallon & Kokoschips, som har en fetthalt på över 55 procent. Båda sorterna är mer en fröblandning än en traditionell müsli och innehåller till största delen solros- och pumpafrön.

Men det finns även mer traditionell müsli som innehåller en stor andel fett. Ett exempel är Risentas fruktmüsli, som har en fetthalt på 19 procent genom ett stort innehåll av solrosfrön. Det är också vanligt med tillsatt fett, som solros-, raps-, shea- eller kokosolja. I sju av de genomgångna sorterna finns även den omdiskuterade ingrediensen palmolja.

När det gäller sockerinnehåll hittar vi också många granolasorter med en stor andel, men den müsli som innehåller mest socker i vår genomgång är Müsli Frukt från Garant. Den innehåller 28 procent sockerarter. Sockret i müslin kan komma från olika ingredienser.

Foto Lotta Moraeus

Lotta Moraeus, Livsmedelsverket.

I nyss nämnda müsli kommer det mesta från den torkade frukten, men också från tillsatt socker. Av de 185 müslisorterna är det 76 där tillverkaren uppger att de tillsatt socker i större eller mindre mängd.
Lotta Moraeus, som är dietist på Livsmedelverket, tycker att det är värt att ta en extra titt på näringsinnehållet i just müsli eftersom man ofta äter det till frukost.
– Det man äter ofta av är det man ska tänka till kring. Just frukost är något som många äter samma varje dag. Gör man det ska man absolut tänka till kring socker- och fettinnehållet, säger hon.

Hon tycker att man ska titta efter myndighetens Nyckelhålsmärkning om man vill hitta en ­nyttig müsli. Enligt den får müslin innehålla högst 13 procent sockerarter och högst 8 procent fett. Näringsmässigt spelar det inte så stor roll om sockret kommer från torkad frukt eller om det är tillsatt socker.
Kravet när det gäller fettinnehåll diskvalificerar i stort sett all granola från att nyckelhålsmärkas, men även många müslisorter som innehåller mycket nötter eller fröer.
– De innehåller ofta mer fett och det är inte alltid de uppfyller nyckelhålsmärkningen då. Men nötter innehåller ofta bra fetter, så därför behöver det inte vara helt fel att äta sådan müsli, säger Lotta Moraeus.

Står man och väljer mellan olika sorters müsli tycker hon att man ska välja den som har en lägre andel mättat fett.
– Ett annat alternativ är att man väljer en nyckelhålsmärkt müsli och själv lägger till de nötter och frön som man gillar. Då kan man välja mängd själv och ta lite mindre, säger Lotta Moraeus.

Ofta kan det totala energiinnehållet i olika müslisorter vara ganska likt, men komma från olika källor.
– Jag tycker framför allt att man då ska tänka på att undvika onödigt socker och mättat fett. Det är inte bra energikällor i något som man äter varje dag, säger Lotta Moraeus.

En annan sak att hålla utkik efter när man väljer müsli är innehållet av fibrer och fullkorn. Fullkorn är något som de flesta svenskar äter för lite av, men som det finns gott om i många müslisorter. För att en müsli ska kvalificera sig för nyckelhålet krävs att den innehåller minst 55 procent fullkorn. Det är också bra att tänka på att ett högt fiberinnehåll i müslin inte behöver vara relaterat till ett högt innehåll av fullkorn. Många av müslisorterna med högt fiberinnehåll innehåller en hög andel av tillsatta fibrer som oligofruktos eller inulin som kritiserats för att inte ha samma goda hälsoeffekter som fullkorn.

 

Här hittar du en pdf med de granskade müslisorterna.

 

Så har vi gjort

Råd & Rön har gått igenom innehålls­förteckningen och näringsdeklarationen på 185 müslisorter som säljs på den svenska marknaden. Här redovisar vi närings­innehållet i tio typiska granolamüsli och tio typiska ­traditionella müslisorter. 

 

jonas-ryberg-2018
Jonas Ryberg
Text
jonas.ryberg@radron.se
Shutterstock
Foto

 

 

Prenumerera
pren55

59 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.
Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. För 59 kr/månad får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant
Hälsa
fanta fyrkant

Mer socker i svensk läsk

Svensk läsk hör till den sötaste i Europa med ibland fem gånger så mycket socker som i andra länders.

Mat
rispuff

Därför ska du satsa på risutmanarna

Det finns både hälso- och miljöskäl att inte äta för mycket ris. Vi har granskat alternativen.

Miljö
shutterstock_431785360

Mindre palmolja i glassfrysen

Den omdiskuterade palmoljan finns kvar i butikernas glassfrysar även i sommar. 

Hälsa
fanta fyrkant

Mer socker i svensk läsk

Svensk läsk hör till den sötaste i Europa med ibland fem gånger så mycket socker som i andra länders.

Mat
rispuff

Därför ska du satsa på risutmanarna

Det finns både hälso- och miljöskäl att inte äta för mycket ris. Vi har granskat alternativen.

Miljö
shutterstock_431785360

Mindre palmolja i glassfrysen

Den omdiskuterade palmoljan finns kvar i butikernas glassfrysar även i sommar.