Hoppa till innehållet

Gifter i leksaker av återvunnen plast

Leksaker, köksredskap och håraccessoarer av plast kan innehålla så höga halter av gifter att de hade varit förbjudna – om det inte vore för att plasten var återvunnen.  

Publicerad

I den Rubik's kub som köpts i Sverige hittades inga bromerade flamskyddsmedel. Däremot hittades höga halter i kuber köpta i andra länder.

Europeiska konsumentorganisationer har undersökt 430 leksaker, håraccessoarer, köksredskap och andra produkter av plast, inköpta i olika europeiska länder. En fjärdedel av produkterna, 107 stycken, visade sig innehålla bromerade flamskyddsmedel. Det är hormonstörande ämnen som bland annat kan orsaka problem med sköldkörteln, påverka barns hjärnor och orsaka neurologiska skador.

Högst halt hittades i en gitarrleksak från Portugal. Hälften av produkterna innehöll bromerade flamskyddsmedel i halter som är högre än vad som är tillåtet i prylar gjorda av ny plast. Men om produkten är gjord av återvunnen plast finns det undantag för de här medlen. Detta för att man ska kunna återanvända plasten från elprodukter som sladdar och datorhöljen, där ämnena finns för att minska brandrisken. Maria Hammarling är projektledare på Sveriges Konsumenter och den som hanterat de svenska produkterna i testet. Hon tycker att det är konstigt att ämnena får vara kvar i återvunna produkter.

– De här ämnena finns med på en lista på kemikalier som ska elimineras globalt, och vissa av de här ämnena finns inte kvar i elektroniska produkter. Men för återvunna produkter finns det undantag, där är gränsvärdena väldigt mycket högre, säger hon.

Låga halter i svenska produkter

I de svenska leksakerna och hämtmatsförpackningarna som testades hittades inga eller väldigt låga halter av de giftiga ämnena. Däremot hittades låga halter i två håraccessoarer. Tyvärr kan man som konsument inte veta om en produkt består av återvunnen plast, och därmed riskerar innehålla dessa ämnen.
– Man får gå på utseendet. Svart färg och hård yta tyder på att de kan innehålla plast från återvunnet elektroniskt avfall. Mjuk plast innehåller andra kemikalier, säger Maria Hammarling.

Hon rekommenderar att undvika svart plast i köksredskap och leksaker, samt saker man har långvarig mun- eller hudkontakt med.

Exponering för bromerade flamskyddsmedel associeras med hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter. Anmärkningsvärt är att ämnena finns i leksaker som är framtagna för att just utveckla barnens koncentration och kognitiva förmåga, till exempel plastpussel och liknande.

Vill få bort undantag

De europeiska konsumentorganisationerna kräver nu att undantagen för återvunnet material tas bort och att man tar fram tekniker som eliminerar giftiga kemikalier från avfall.

– Vi på Sveriges Konsumenter pratar mycket om att konsumtionen måste bli hållbar, och en cirkulär konsumtion där material återvinns är nödvändig för att konsumtionen ska bli hållbar. Men om det finns gifter i systemet blir det inte hållbart, och det minskar förtroendet för återvunna produkter, säger Maria Hammarling.

Foto: Shutterstock