Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Giftigt handtag kvar

Sven Östlinger blev orolig när han läste om Råd & Röns test av väskan från Samsonite, som han just hade köpt. Den innehöll höga halter av cancerframkallande ämnen.

Sven Östlinger satt i ett plan på väg mot Paris i april när testet publicerades.

– Jag hade med mig tidningen och hajade till när jag slog upp den och läste om testet. Under mig i bagageutrymmet fanns min nya, nyss incheckade Cubelite, som visat sig ha stora mängder PAH i bärhandtaget.

PAH är cancerframkallande. Det finns än så länge bara gränsvärden för PAH för bildäck, men nu utreds i EU om att förbjuda PAH även för andra produkter.

I Råd & Röns test av resväskor intervjuades Joakim Palmgren, chef för Samsonite Scandinavia, som utlovade att den som redan köpt en Cubelite och var orolig kunde kontakta Samsonite ”så får vi ordna det”.

Inget återköp

När Sven Östlinger kom hem igen vände han sig till den nätbutik där han köpt väskan, men den hade ingen information att ge. Först under sommaren fick han besked att Samsonite inte tänkte byta ut handtaget på väskan.

– Jag är inte jätteorolig, och jag kommer att fortsätta att använda väskan. Men visst är det underligt att Samsonite backar så här, säger Sven Östlinger.

Andra läsare har gjort liknande erfarenheter. Samsonite har skickat dem dokument på engelska som säger att Cubelite inte innebär någon risk för hälsan. Företaget har låtit testa väskan på två oberoende labb, och enligt dem innehåller den varken ftalater eller PAH.

Råd & Rön ringer upp Joakim Palmgren på nytt.

– Vi förnekar inte Råd & Röns testresultat, men vi är förvånade. Det stämmer inte att vi vägrat ta emot reklamationer efter testet. Några konsumenter har hört av sig till oss, och för dem som varit oroliga har vi bytt ut handtagen, säger han.

Råd & Röns test var så uppseendeväckande att kemikalieanalyserna till och med gjordes om på flera väskor – med samma resultat. Samsonite fick också, som brukligt är, ta del av resultaten före publiceringen men hade då inga invändningar.

Text: Cristina Farm

 

Prenumerera
webb_prenpuff

För bara 55 kr/mån får du:

 Över 100 pålitliga tester gjorda i labb.
 Flera nya tester publiceras varje månad.
 Läsa hela Råd & Rön digitalt.