Hoppa till innehållet

Grilla miljövänligt

Inget slår doften och smaken av grillat en svensk sommarkväll. Här kommer några tips för hur du kan göra grillandet mer miljövänligt – och godare.

Publicerad

Skippa engångsgrillen! Den är dålig både för miljön och för maten. Användningen av engångsprodukter är alltid ett sopgenererande resursslöseri, och för tillverkningen av aluminiumskalet krävs stora mängder energi som ger utsläpp av bland annat koldioxid. Dessutom är det svårt att få något särskilt bra grillresultat från en engångsgrill.

Vanlig kolgrill är bättre än gasol. Gasolgrillar ger mer utsläpp av växthusgasen koldioxid.

Undvik tändvätska. Den är varken bra för miljön eller hälsan. Tändvätska görs av en ändlig resurs, en petroleumprodukt. En hel del av vätskan dunstar ut i luften, vilket bidrar till bildning av marknära ozon. Dessutom är den farlig att förtära, så det gäller att hålla uppsikt på barn i närheten. Det går inte att lita på barnsäkra korkar. Tändvätska är inte heller bra för maten, som kan ta smak av den.  

Tänd rätt. Använd elektrisk grilltändare, kolkassett/skorstenständare eller värmepistol. Tändpapper gjort på stearin är också bra.

Miljömärkt grillkol. Grillkolet bör vara märkt med Bra Miljöval, eller FSC, Forest Stewardship Council, en märkning för hållbara skogsprodukter. FSC-märkningen har i och för sig kritiserats för att inte vara tillräckligt skarp, men det är bättre än inget. Kol märkt med Bra Miljöval kommer också från FSC-märktt skogsbruk, men har utöver det även andra krav. Till exempel avsätts en del av pengarna i en fond där medlen går till projekt som gynnar biologisk mångfald i skog och mark. Kolet bör också vara SIS-märkt, vilket innebär att kolet kommer från trä som inte är kemiskt behandlat. Välj gärna grillkol som är närproducerat.

Grillolja utan palmolja. Välj gärna en ekologisk och närproducerad grillolja, till exempel gjord på raps.. Om den består av palmolja bör den vara certifierad enligt RSPO, Roundtable of Sustainable Palm Oil.

Miljövänligt på grillen. Mest miljövänligt är det så klart att grilla närodlade och ekologiska grönsaker. Om du vill grilla kött kan du till exempel titta i WWF:s köttguide efter mer miljövänliga alternativ.