Hoppa till innehållet

Grillkol med smutsigt ursprung

Kolen som glöder under grillmiddagen kan komma från illegalt avverkade skogar. Välj miljömärkt för att slippa bidra till detta.

Publicerad

En stor del av den grillkol som används i Europa produceras i Afrika och Sydamerika. Träråvaran kommer ofta från illegala avverkningar i områden där avskogning redan är ett stort miljöproblem. Grillkolen produceras dessutom ofta av utnyttjad arbetskraft, som saknar skydds­utrustning och säkerhetsregler.

 – Det här är ett välkänt problem som bland annat FN arbetar med att få bukt med, men det är inte så välkänt i konsumentkretsar, säger ­Emanuel Blume, produktansvarig på Bra Miljöval, Naturskyddsföreningens miljömärke.

Som konsument är det svårt att veta varifrån kolen kommer. Om det står till exempel Polen eller Ukraina på påsen kan det betyda att kolen har packats om där, men att råvaran kommer från något annat land.

LÄS ÄVEN: Så grillar du miljövänligt

I Sverige har livsmedelsbutikerna relativt bra koll på vad de köper in, men kol från illegala avverkningar kan finnas att köpa i andra butiker. Vill man som konsument vara helt säker bör man köpa miljömärkt kol och miljömärkta briketter.

– Bra Miljöval ställer både miljökrav och sociala krav. Har man väl köpt kolet kan man titta på om det finns rester av årsringar. Sådana finns bara om kolet kommer från områden med tydliga årstider. Saknar årsringar kan träet komma från tropisk skog, säger Emanuel Blume.