Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Barnsmink kan ge utslag

En del halloweensmink som säljs är varken testat eller ofarligt. Vad gäller om jag drabbas av utslag? Maria Wiezell, konsumentvägledare hos Sveriges Konsumenter, svarar.

sminkbarn

Vilka skyldigheter har tillverkaren?

Maria: En vara får enligt produktsäkerhetslagen inte medföra någon stor risk förmaria wiezell människors hälsa eller säkerhet. Det måste också lämnas sådan säkerhetsinformation, som behövs, för att konsumenten ska kunna bedöma riskerna med varan och kunna skydda sig.

Kan jag få pengarna tillbaka?

Maria: Har du fått en hudskada eller irritation, som inte informerats om på produkten, ska du gå tillbaka till säljaren och klaga på varan. För att få häva köpet och få pengarna tillbaka är det konsumentköplagen  som du kan använda dig av. Den reglerar vad som gäller när det är fel på en vara.

Vad säger konsumentköplagen i detta fall?

Maria: Om en vara inte har korrekta anvisningar för hur man ska använda den, eller om tillverkaren och säljaren inte informerat om att produkten kan orsaka allergisk reaktion eller irriterad hud, så kan det vara ett ursprungligt fel enligt konsumentköplagen.

Får jag ersättning mot sveda och verk?

Maria: Du har rätt att få produkten utbytt mot en likadan fast felfri eller häva köpet och få pengarna tillbaka. Du har även rätt att få ersättning för eventuella kostnader, t.ex. om du blir tvungen att uppsöka läkare, men inte för ideell skada, d.v.s. för sveda o värk. Ersättning för ideell skada kan du däremot få enligt produktansvarslagen förutsättning att produkten inte är så säker som kan förväntas och att du inte är särskilt känslig eller har allergiska problem.

Text: Henrik Edström

Foto: Shutterstock

 

Läs mer
halloween

Halloween - kommersiellt jippo eller höstfest?

Är halloween bara ett sätt för handeln kränga mer grejer, eller fyller högtiden ett verkligt behov?