Hoppa till innehållet
Läs mer

Inga smeknamn på paketet

Heter du Anders och kallas för Ante, eller Maria och kallas för Ia? Se till att du inte får rekommenderade brev eller paket som har ditt smeknamn som adressat. Då riskerar du att inte få ut försändelsen.

Publicerad

Översättaren och korrekturläsaren Per Johan ”Peje” Hasselqvist får ofta böcker och manus skickade i paket hem till sig. Dem måste han hämta ut på Ica Supermarket i Sandsborg i södra Stockholm. Ofta adresseras paketen till Peje Hasselqvist, men så står det inte på hans legitimation. Där står det Per Johan. En noggrann Ica-anställd vägrade nyligen att lämna ut ett paket med en bok som Peje Hasselqvist skulle översätta.

– Jag bad henne att kolla mitt efternamn och min adress, men jag fick inte ut försändelsen. Sedan ringde jag Postens kundtjänst tre gånger. Sista gången talade jag med chefen, men det hjälpte inte. Regeln stod fast, namnet måste vara skrivet exakt så som det står på legitimationen.

Alternativet hade varit att avsändaren skickat in Postens ”Blankett om ändrat förfogande”. Via den blanketten kan man ändra mottagarens namn eller adress. Men det skulle tagit minst fyra arbetsdagar. Peje Hasselqvist ringde då förlaget, som direkt skickade honom en ny bok, det var enklare. Totalt blev ändå översättarjobbet försenat med cirka en vecka, den tid det tog för Peje Hasselqvist att vänta på de två paketen.   

Felstavat efternamn

Peje Hasselqvist fick ut bok nummer två, trots att hans efternamn då var stavat med ”qu” i stället för ”qv”.

– Jag frågar mig vad som händer med alla dyslektiker. De är cirka tio procent av Sveriges befolkning, och de stavar lätt fel.

– Och många har svårstavade namn – min flickvän har ett utländskt efternamn som ofta stavas fel på försändelser, säger Peje Hasselqvist. Ska hon be om nya paket varje gång?

Samma regler som för paket gäller för rekommenderade brev.

– Vi måste vara noggranna, säger Postens presschef Per Ljungberg. Avsändaren betalar ju extra för att brevet ska komma fram till rätt person. Postens regler för legitimationskontroll har skärpts de senaste åren, eftersom bedrägerierna ökat med förfalskade legitimationer och beställningar i andras namn.

"Inte så mycket att göra"

Vad gör man då om namnet blivit felstavat på paketet eller det rekommenderade brevet, eller om smeknamnet står i stället för namnet på legitimationen?

– Tyvärr är det inte så mycket att göra, säger Per Ljungberg. Försändelsen får gå tillbaka till avsändaren, som får skicka om den. Personalen gör fel på postutlämningsställena om de inte kräver att namnet på legitimationen och adressen överensstämmer helt.

Men Peje Hasselqvist fick ju ut paket nummer två fast hans efternamn då var stavat med ”qu”?

– Ja, formellt gjorde personalen ett fel där, erkänner Per Ljungberg. Fast det ska inte uppstå orimliga situationer, så vi håller på att se över reglerna för utlämning av paket nu.

I princip behöver du alltså lägga till ditt smeknamn på legitimationen om det används ofta. Annars får du vara noga med att påpeka att det rätta namnet ska skrivas i adressen.

– Ett vanligt brev som är för tjockt för att delas ut i brevlådan får man också hämta på ett postutlämningsställe, säger Per Ljungberg. Men där har vi inte lika strikta krav, du behöver bara visa avin du fått, inte legitimation. 

Text: Ingrid Jacobsson