Hoppa till innehållet

Läs på –  innan du hyr bil utomlands

En hyrbil på utlandssemestern kan ta dig till avlägsna byar och vita stränder. Samtidigt känner många en ­gnagande oro för att något ska hända bilen. Vi guidar dig genom ­hyres­avtalen för en säkrare tur.

Publicerad

Du som är van att hyra bil i ­Sverige vet att hyresavtalen hos olika biluthyrare är tämligen lika. Det beror på att uthyrarna använder sig av ett gemensamt avtal, ­utarbetat av branschorganisationen Bil­uthyrarna. Men så är oftast inte fallet utomlands – där kan avtalen se ­väldigt olika ut. Så var extra noga med att läsa avtalet innan du skriver under.

– Det som gör det lite krångligt, förutom språkförbistringen, är roger ekdahlatt varje uthyrare har sitt eget avtal, säger Roger Ekdahl, generalsekreterare på Biluthyrarna.

För att kunna känna sig riktigt trygg är Roger Ekdahls bästa råd därför att hyra bilen från något av de stora ­internationella biluthyrningsföretagen, och att man hyr genom att ringa till företagets kontor i Sverige.

– Då har du en helt annan säkerhet, och det är dessutom Biluthyrarnas avtal och regler som gäller för hyreskontraktet. Men framför allt kan du alltid kontakta företaget i Sverige, så tar de över och hjälper dig om du skulle få problem med uthyrningsföretaget på plats.

Men du måste som sagt ringa för att hyra via det svenska biluthyrningsföretaget. Om du bokar på företagets webbplats hamnar du ­automatiskt i det land du ska besöka och då kan andra ­avtalsregler gälla.

Om du trots allt tycker att det känns mer bekvämt att boka via nätet finns det, förutom biluthyrarnas egna webbplatser, även olika bokningssajter som letar upp det bästa priset.

Bokningssajterna brukar också erbjuda att du kan teckna en försäkring via dem, vilket Roger Ekdahl varnar för:

– Problemet är att om det händer något med bilen under semesterresan säger biluthyrnings­företaget att du inte har köpt försäkringen hos dem och att den därför inte gäller. Och du får
ändå betala. Visserligen får du så småningom igen ­pengarna genom den försäkring du köpte via ­bokningssajten, men det kan ta tid.

Ett annat problem med att boka bil på nätet är att en del biluthyrningsföretag tar olika priser ­beroende på vilket land du bokar från.

– Det är inte schyst. Vi tycker att det ska vara samma pris för alla, säger Roger Ekdahl.

Det är inte alla som vill boka hyrbil i förväg utan vill vänta tills man är på plats och vet när man behöver bilen. Och det kan vara en fördel eftersom du inte har någon ångerrätt när du beställer hyrbil via internet, telefon eller post – om inte bil­uthyrningsföretagets egna villkor medger det.

 

Tänk på det här

  • Läs på! Det är din skyldighet att veta vilka trafikregler som gäller i det land du ska besöka.
  • Om du ska åka utanför EU och Norden behöver du skaffa ett internationellt trafikskyltkörkort innan du åker.
  • Är du under 21 år är det så gott som omöjligt att hyra bil utomlands. Även de som är över 70 år kan nekas att hyra. Oavsett ålder måste du oftast ha haft körkort i minst ett år.
  • Se till att få ett telefonnummer till biluthyraren som du kan ringa om något skulle hända under resan. Du måste ha klartecken från biluthyraren innan du gör några reparationer på bilen.
  • Ta reda på hur det fungerar med vägtullar och liknande avgifter. Systemen för betalning är olika i olika länder.

 

Det största orosmomentet är för många försäkringsdelen. Det bästa rådet är att läsa på ordentligt innan du skriver under avtalet. Börja med att kolla hur bilen är försäkrad och hur stor självrisken är. Läs sedan vad försäkringen täcker, vad som ­förväntas av dig och vad det finns för undantag.

Vilket biluthyrningsföretag du än väljer, kan du räkna med höga självrisker om du råkar ut för något, 10  000–20  000 kronor är inte ovanligt. Hos alla företag kan du köpa en skadekostnadsreducering. Den är inte billig, men kan vara värd sina pengar om något skulle hända. Men se upp så att inte uthyraren lurar på dig onödiga försäkringar.

– Många uthyrare är riktigt bra på att sälja på dig extra försäkringar av olika slag. I slutändan kan det kosta mer än själva hyran, säger Roger Ekdahl.

Om du betalar med kredit­kort kan det ingå en självriskförsäkring för hyrbil utomlands. Men det finns ett tak på hur mycket kontokorts­företaget ersätter. Oftast är den summan betydligt lägre än vad själv­ risken är hos biluthyrningsföretaget.

Många uthyrare accepterar bara kreditkort när du ska hyra bil.
När du hämtar bilen brukar de dra en depositionsavgift som kan bestå av hela bilhyran samt kostnaden för en full tank. Kolla att det står skrivet ett maxbelopp på depositions­avgiften i avtalet innan du skriver under.

Tänk också på att det finns olika så kallade bränsle­policyer. Det vanligaste är att hämta bilen fulltankad och lämna den fulltankad, så kallad ”pick up full return full”, som också kan heta ”self-service option”. Hos en del uthyrare kan du betala för en full tank när du hämtar bilen och sedan lämna bilen med tom tank, så kallad ”pick up full return empty” eller ” fuel option”.

När du lämnar tillbaka hyrbilen är det viktigt att du är med när uthyraren kollar den. Du ska se till att få ett kvitto på att bilen är kontrollerad vid återlämningen, och där ska det framgå att bilen är fulltankad – om den ska vara det – och utan skador.

– Det är allt fler som råkar ut för efterdebitering för skador när de hyr utomlands. Biluthyrarna i andra länder har blivit mycket mer noga än de var förr, säger Roger Ekdahl.