Hoppa till innehållet
Läs mer

Livsfarlig bilbarnstol

Svensktillverkade bilbarnstolen Axkid Kidzofix är livsfarlig. I vårt krocktest lossnade stolen helt och flög genom bilen.

Publicerad

När Råd & Rön nyligen testade bilbarnstolar gjordes flera allvarliga upptäckter om stolarnas säkerhet. Allvarligast var att en av stolarna, svensktillverkade Axkid Kidzofix, inte ger tillräckligt skydd vid en krock.

Vid krocktestet orkade inte det isofix-fäste som ska hålla fast stolen i bilen stå emot de krafter som uppstod utan gick sönder.

Hela bilbarnstolen med testdockan i kastades fram genom bilen. I en verklig situation skulle en sådan krock vara förödande. Testet gjordes för säkerhets skull om på en annan stol av samma märke, med samma förödande resultat.

– Vi vet inte om det beror på materialet eller något annat, men resultatet är barnet utsätts för direkt livsfara även vid en relativt lindrig krock, säger Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön.

Att en stol går sönder på det här sättet är mycket ovanligt.

– Det här testet, på en bakåtvänd stol med ett relativt litet barn i, brukar aldrig vara några problem. Därför blev vi så förvånade över att stolen brast på det viset, säger Ronny Karlsson.

{YouTube embedder}
Axkids bilbarnstol Kidzofix lossnar vid en simulerad krock helt från sina fästen. Resultatet blir att stol och barn kastas fram genom bilen, vilket kan få förödande konsekvenser.

Högre säkerhetskrav

På Axkids ser man allvarligt på testresultatet. 
– Vi har gått ut med ett säljstopp på den här stolen, och ska utreda vad det är som har gått fel. I juni bytte vi isofixarm till en som ska vara lättare att montera, och vi ska ta reda på om det är den som inte fungerar, säger Tony Qvist, försäljningsansvarig på Axkids. 

Bilbarnstolen är godkänd enligt den europeiska säkerhetsstandarden. Men Råd & Röns test är tuffare än standarden, eftersom vi testar bilbarnstolarna på samma sätt som bilarnas säkerhet testas för EuroNCAP.

Den europeiska säkerhetsstandarden för bilbarnstolar kräver bara att stolarna klarar av en mildare krock. Det slags krock som Råd & Rön utsätter bilbarnstolarna för är mer lik verkliga förhållanden, och bilbarnstolen utsätts där för liknande krafter som vid en riktig krock.

– Det finns ingen anledning att bilbarnstolarna ska ha lägre säkerhetskrav än de säkerhetskrav som finns för vuxna. Jag tycker att stolarna bör återkallas, säger Ronny Karlsson.

– Den här stolen har testats och godkänts av den standard som finns. Barn skadas inte i stolar som är godkända. Men vi ska utreda och är det så att den inte fungerar kommer vi att göra en recall. Men vi behöver mer kött på benen först, säger Tony Qvist. 

Höga halter av kolväten

I testet upptäcktes det också att en bilbarnstol, Britax Max-fix, innehöll så höga halter av polycykliska aromatiska kolväten, PAH, att Råd & Röns betygsskala inte räckte till.

– Vårt lägsta betyg är en etta, men den här stolen får egentligen långt under en etta. Den hamnar helt utanför betygsskalan, men när vi gjorde den kunde vi inte föreställa oss att en bilbarnstol kunde innehålla så höga halter, säger Ronny Karlsson.

PAH är cancerframkallande och ska absolut inte finnas i bilbarnstolar. Även i den krockfarliga Axkid Kidzofix hittades höga halter av farliga kemikalier, i det här fallet hormonstörande mjukgörare.

– Det är trist att tillverkarna, som försökt göra en bra, bakåtvänd stol, så helt misslyckats, säger Ronny Karlsson.

Uppdatering 25 oktober angående de frågor vi fått från oroliga ägare av Axkid Kidzofix

"Råd & Rön köpte bilbarnstolarna i butik i juli. Exemplaren har det fäste som Axkid kallar den nya armen. Det säger däremot ingenting om hur den andra, äldre armen fungerar. Vi har ingen information som kan säga om den är bättre eller sämre än den vi testat. Tillverkaren har inte visat någon dokumentation som stöder sitt påstående att den ska vara okej. Råd & Rön kan bara konstatera de förödande testresultat från de produktexemplar vi har testat. Vi förstår att ägare till stolen är oroliga, men alla ytterligare frågor bör ställas till tillverkaren eller ditt inköpsställe.”