Råd&Rön använder cookies för att förbättra upplevelsen av webbplatsen.

Jag accepterar

Här är tvättmaskinerna som doserar bättre än du

Låt tvättmaskinen hjälpa dig att använda rätt mängd tvättmedel. Vi har testat de stora ­tillverkarnas system för automatisk dosering och de är överraskande bra.

shutterstock_1424790941

I två av systemen kan du ha olika sorters tvättmedel i facken, i övriga system är det ena facket reserverat för sköljmedel.

För mycket tvättmedel gör inte tvätten renare, utan precis tvärtom. Den blir sämre sköljd så att tvättmedelsrester stannar i kläderna, det kommer ut mer tvättmedel i miljön och det kostar mer pengar. För att råda bot på överdosering och förenkla tvättandet får allt fler tvättmaskiner funktioner för automatisk dosering, det är inte längre bara förbehållet de dyraste maskinerna.

Vi valde ut ett antal maskiner från olika tillverkare för att ställa deras olika system för autodosering mot varandra. Vi tog med maskiner som presterat ungefär lika bra i våra vanliga tester. Systemen som testats kommer från Bosch, Beko, Electrolux, Miele och Samsung. Vi har med två maskiner från Bosch, med olika maxkapacitet, för att testa om storleken på maskinen påverkar hur bra den automatiska doseringen fungerar.

I maskiner med autodosering kan du bara använda flytande tvättmedel. Alla testade maskiner har två fack för autodosering.

I maskinerna från Electrolux och Miele kan du använda båda facken till tvättmedel, exempelvis kulörmedel i ett och fintvättmedel i det andra. I övriga system är det ena facket reserverat för sköljmedel – en nackdel om du inte använder sådant och i stället vill ha två sorters tvättmedel i maskinen. Samtliga system har även vanliga fack för manuell dosering. Flytande tvättmedel innehåller inte blekmedel och kan inte få tvätten lika vit som pulvertvättmedel. Vill du ha lakanen riktigt vita får du alltså dosera pulvertvättmedel manuellt, även om maskinen har autodosering.

Det första du måste göra är att ställa in autodoseringen. Du måste bland annat ange hur mycket tillverkaren av ditt tvättmedel rekommenderar att du ska använda, hårdhetsgrad på vattnet och hur smutsiga dina kläder är.
– Det är rätt bökigt att göra inställningarna på samtliga maskiner eftersom det är en liten skärm och många inställningar. Å andra sidan gör du det bara en gång, sedan blir det enklare att tvätta än med manuell dosering, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.

tvättmedel

För att autodoseringen ska fungera bra krävs det att du är noggrann när du gör inställningen. Skulle du byta tvättmedel måste du också ändra inställningarna. I testet användes ett vanligt kommersiellt tvättmedel där tillverkaren rekommenderar 75 milliliter tvättmedel till en full maskin. När vi tvättade full maskin var resultatet bra för samtliga maskiner, utom Beko, som tvättade något mindre rent än övriga. Med syntetprogrammet var tvättresultatet ­likvärdigt mellan de olika maskinerna. När vi testade med halvfulla maskiner stack Bosch och Beko ut genom att prestera bättre än övriga. Förklaringen är att de till skillnad från de andra maskinerna varken minskar temperaturen eller tvättiden för halv tvätt, något som gör att de förbrukar mer energi än övriga testade system.

De olika systemen förbrukar också olika mycket tvättmedel. Med full maskin sticker Electro­lux ut genom att ligga en bra bit över rekommendationen på 75 milliliter, den använder 92 milliliter per tvätt. Det ska jämföras med Bosch som bara använder 49 milliliter i sin niokilosmaskin och ändå tvättar lika rent som Electrolux­maskinen. Miele sticker ut med högre förbrukning med både hel och halv last.

Av åttakilosmaskinerna är Boschs system snålare än Bekos när vi jämför fulla maskiner, med halv last förbrukar de lika mycket.För både halv maskin och syntetprogram drar alla tillverkare ner mängden tvättmedel, men inte till hälften. Överlag är de automatiska systemen bra på att tvätta rent och de flesta gör jobbet med en låg förbrukning av tvättmedel.
– Den automatiska doseringen är bättre än manuell, väldigt få personer skulle ta så lite som 30 milliliter till en halv maskin. Så använd autodoseringen om din maskin har det, säger Ronny Karlsson.

Slutsats

Överlag är automatsystemen bra på att dosera tvättmedel. Electrolux använder mycket medel i full maskin och Miele använder mer än övriga när maskinen är halvfull. I övrigt tvättar maskinerna rent med mindre doser än vad tvättmedelstillverkaren rekommenderar.

 

Hårt eller mjukt vatten

  • Omkring 80 procent av svenska hushåll har mjukt vatten, som kräver mindre tvättmedel än hårt vatten. Anledningen är att hårt vatten innehåller mer kalcium och magnesiumjoner.
  • Jonerna förstör tensiderna i tvättmedlet och därför krävs mer tvättmedel. Kontakta ditt vattenverk för att få reda på hårdhetsgraden på ditt vatten. Har du egen brunn måste du låta göra ett vattenprov.

 

max-carlgren
Max Carlgren
Text
max.carlgren@radron.se
ronny-karlsson-2018
Ronny Karlsson
Testansvarig
ronny.karlsson@radron.se
Shutterstock
Foto
Prenumerera
pren55

59 kr/mån ger dig:

  • Hundratals tester gjorda i labb. 
  • Nya tester och guider varje månad. 
  • Hela tidningen i mobil och dator.
Stöd Råd & Rön

Gillar du texten du läser? Råd & Rön är kommersiellt oberoende och en av ytterst få tidningar utan annonser. För 59 kr/månad får du tillgång till alla våra tester, guider och artiklar. Dessutom stödjer du Sveriges enda konsumenttidskrift.

Bli prenumerant
Test - Tvättmaskiner
tvättmaskin2016

151 tvättmaskiner testade

Bort med fläckarna och gör det snabbt, tyst och energisnålt. Bara de bästa klarar allt.

Test - Tvätt- och torkmaskiner
tvättochtorkmaskin_2016

Bra om du bor trångt

En kombinerad tvätt och tork kan vara enda alternativet om du bor trångt, men de har flera begränsningar.

Tvätt
tvättmaskin

Forskarna tvistar om varm eller kall tvätt

Kläder som används länge är bättre för miljön än slit och släng. Det känns självklart. Men hur ska du tvätta för att få kläderna att hålla så länge som möjligt? Råd & Rön har pennfajtats med två ­forskare som har olika perspektiv på frågan.

Test - Tvättmaskiner
tvättmaskin2016

151 tvättmaskiner testade

Bort med fläckarna och gör det snabbt, tyst och energisnålt. Bara de bästa klarar allt.

Test - Tvätt- och torkmaskiner
tvättochtorkmaskin_2016

Bra om du bor trångt

En kombinerad tvätt och tork kan vara enda alternativet om du bor trångt, men de har flera begränsningar.

Tvätt
tvättmaskin

Forskarna tvistar om varm eller kall tvätt

Kläder som används länge är bättre för miljön än slit och släng. Det känns självklart. Men hur ska du tvätta för att få kläderna att hålla så länge som möjligt? Råd & Rön har pennfajtats med två ­forskare som har olika perspektiv på frågan.